Eesti on hea toidu maa – White Guide parimad restoranid

Allikas: Visit Estonia, Ragne Värk

Eesti on hea toidu maa – White Guide parimad restoranid

Eesti köök on uhke oma pikkade traditsioonide üle. Siin hinnatakse kohalikku toitu ja kulinaarseid oskusi, samuti julget katsetamist ning ootamatute maitsete kombineerimist tuntud roogadega. Gastronoomiamaastik on kirev ning erineb paikkonniti, kuid maalähedane ja puhas toit on see, mis piirkondi ühendab.

White Guide Nordic parimad restoranid

Põhjamaade hinnatud restoranijuht White Guide annab igal aastal teada restoranid, mida nad sel aastal külastada soovitavad. Kahjuks on koroonaepideemia jätnud oma jälje ka kulinaariamaastikule ning toonud muudatused White Guide nimekirja.

2020. aastal kuulutati välja 82 isikupärast kohalikku restorani. Enam ei kuvata restoranijuhti edetabelina, paremusjärjestuses esitatakse ainult rahvusvahelise meistritaseme ja meistritaseme restoranid. Kõrgtaseme, väga hea taseme ja “soovitame” taseme restoranid avaldatakse tähestiku järjekorras. Aga vaatame lähemalt!

Rahvusvahelise meistriklassi restorane (Global Master Level) on sel aastal kaks, need on:

  1. 180 Degrees by Matthias Diether (Tallinn)
  2. Ö (Tallinn)

Neile järgnevad meistriklassi restoranid (Master Level):

  1. Fotografiska restoran (Tallinn)
  2. Alexander (Muhu)
  3. Põhjaka Mõis (Järvamaa)
  4. GMP Pühajärve restorani Peakoka Pool (Otepää)

Kõrgtase  (Very Fine Level):

Tallinn:

Lääne-Eesti:

Lõuna-Eesti

* uued tulijad

Kui soovid kogeda parimaid maitseelamusi, siis soovitame teha valik restoranijuhist White Guide Nordic. Sealt leiab ka täieliku nimekirja parimatest restoranidest ja hindamiskriteeriumitest.

Eesti köök - tuttav ja tundmatu

Edu saladus peitub selles, et eestlased on hakanud meie oma toitu ja kohalikke köögitraditsioone tõeliselt hindama ja väärtustama. Koduse tumeda rukkileiva tegemine, metsaseente ja -marjade korjamine, kalapüük ja jahilkäimine ning oma koduaias köögiviljade kasvatamine ühendab nii tavainimesi kui professionaalseid köögikunstnikke. Traditsioonilised ja ammu unustatud põnevad maitsed ärkavad ellu moosikeetmisel, kurkide soolamisel ning kapsa hapendamisel. Koduse karulaugupesto valmistamine on viimastel aastatel muutunud peaaegu spordiks.

Kohalikku kööki iseloomustab mitte ainult maalähedus, vaid ka peakokkade tihe suhtlemine ja koostöö toidutootjatega. Üha rohkem kasutatakse põnevaid hooajalisi tooraineid, mis on vahepeal unustusse vajunud nagu kase- ja vahtramahl, kuusevõrsed, nõgesed ja hapuoblikad jne.

Järjest enam koguvad populaarsust toidumessid, -laadad ja -turud, kus saab kohtuda talunikega ning mekkida ja valida nende tooteid.


Viimati muudetud: 30.11.2020

Teema: Tallinn, Lõuna-Eesti, Lääne-Eesti, Söök, Jook ja Ööelu

Bänner link, mis suunab Puhka Eestis 2020 jõulukampaania advenikalendri veebilehele