Restoranijuht White Guide Nordic selgitas välja Eesti parimad restoranid

Allikas: Visit Estonia, Ragne Värk

Restoranijuht White Guide Nordic selgitas välja Eesti parimad restoranid

Eesti köök on uhke oma pikkade traditsioonide üle. Siin hinnatakse kohalikku toitu ja kulinaarseid oskusi, samuti julget katsetamist ning ootamatute maitsete kombineerimist tuntud roogadega. Gastronoomiamaastik on kirev ning erineb paikkonniti, kuid maalähedane ja puhas toit on see, mis piirkondi ühendab.


White Guide Nordic parimad restoranid

Põhjamaade hinnatud restoranijuht White Guide hindab igal aastal Eestis asuvaid restorane: hindamise tulemusi ei edastata edetabelina, vaid taseme järgi. Näiteks sel aastal said 5 Eesti restorani rahvusvahelise meistritaseme hinnangu, mis on kõrgeim võimalik.

PS. White Guide hindab restorani toidu, jookide, teeninduse ja atmosfääri taset, suunda ja kvaliteeti. Hindamisskaala põhineb 100 punktil. Eraldi hinnatakse toitu ehk restorani gastronoomiat, millel on ka suurim osakaal lõppskoori kujundamisel. Järgnevalt lisatakse teiste hindamise alla kuuluvate alade tulemused ning koostatakse lõpptulemus, mis võtab kokku iga restorani skoori. Kõikidel hindamise alla kuuluvatel aladel pööratakse erilist tähelepanu ideele, kontseptsioonile, fookusele ja isikupärale.


Rahvusvahelise meistriklassi restoranid (Global Master Level) Eestis on:

  1. 180 Degrees by Matthias Diether (Tallinn)
  2. Fotografiska restoran (Tallinn)
  3. Alexander (Muhu)
  4. Lee Restoran (Tallinn)
  5. GMP Pühajärve restorani Peakoka Pool (Otepää)


Kokku soovitab Põhjamaade restoranijuht White Guide Nordic Eestis 72 söögikohta.


Eesti köök - tuttav ja tundmatu

Edu saladus peitub selles, et eestlased on hakanud meie oma toitu ja kohalikke köögitraditsioone tõeliselt hindama ja väärtustama.

Koduse tumeda rukkileiva tegemine, metsaseente ja -marjade korjamine, kalapüük ja jahilkäimine ning oma koduaias köögiviljade kasvatamine ühendab nii tavainimesi kui professionaalseid köögikunstnikke.

Traditsioonilised ja ammu unustatud põnevad maitsed ärkavad ellu moosikeetmisel, kurkide soolamisel ning kapsa hapendamisel. Koduse karulaugupesto valmistamine on viimastel aastatel muutunud peaaegu spordiks.

Kohalikku kööki iseloomustab mitte ainult maalähedus, vaid ka peakokkade tihe suhtlemine ja koostöö toidutootjatega. Üha rohkem kasutatakse põnevaid hooajalisi tooraineid, mis on vahepeal unustusse vajunud nagu kase- ja vahtramahl, kuusevõrsed, nõgesed ja hapuoblikad jne.

Järjest enam koguvad populaarsust toidumessid, -laadad ja -turud, kus saab kohtuda talunikega ning mekkida ja valida nende tooteid.


Viimati muudetud: 17.05.2022

Teema: Tallinn, Lõuna-Eesti, Lääne-Eesti, Söök, Jook ja Ööelu

Eesti helide viktoriin | Puhka Eestis