Eesti on hea toidu maa – 30 parimat White Guide restorani

Allikas: Kaspar Orasmäe, Visit Estonia

Eesti on hea toidu maa – 30 parimat White Guide restorani

Autor:

Mari Roonemaa

Eesti köök on uhke oma pikkade traditsioonide üle. Meie gastronoomiamaastik on kirev ning erineb piirkonniti, igal neist on oma identiteet. Maalähedane, puhas toit on see, mis ühendab rannarahvast, saarlasi, mulke, setusid, virulasi, Peipsi vanausulisi ja teisi piirkondi. 

Eesti köök - tuttav ja tundmatu

Edu saladus peitub selles, et eestlased on hakanud meie oma toitu ja kohalikke köögitraditsioone tõeliselt hindama ja väärtustama. Koduse tumeda rukkileiva tegemine, metsaseente ja -marjade korjamine, kalapüük ja jahilkäimine ning oma koduaias köögiviljade kasvatamine ühendab nii tavainimesi kui professionaalseid köögikunstnikke. Traditsioonilised ja ammu unustatud põnevad maitsed ärkavad ellu moosikeetmisel, mahlapressimisel, kurkide soolamisel ja marineerimisel ning kapsa hapendamisel. Viimastel aastatel on peaaegu et võistluseks muutunud kodune karulaugupesto valmistamine.

Kohalikku kööki iseloomustab mitte ainult maalähedus, vaid ka peakokkade tihe suhtlemine ja koostöö toidutootjatega. Üha rohkem kasutatakse põnevaid hooajalisi tooraineid, mis on vahepeal unarusse vajunud nagu näiteks kase- ja vahtramahl, kuusevõrsed, nõgesed ja hapuoblikad jne.

30 parimat Eesti restorani White Guide Nordic nimekirjas

Lisaks kodumaistele toiduelamustele on Eesti restoranid tunnustatud tipp-gastronoomia poolest ka Euroopas. Mõjukas restoranijuht White Guide annab teada 30 parimat Eesti restorani, kuhu soovitab sööma minna:

NOA Chef's Hall (Tallinn, fine dining)
 Restoran Alexander (Pädaste mõis, Põhjala saarte köök)
Restoran Ö (Tallinn, fine dining)
Art Priori (Tallinn, fine dining)
Horisont (Tallinn, fine dining)
Tchaikovsky (Tallinn, prantsuse köök)
Cru (Tallinn, fine dining)
Ribe (Tallinn, eesti köök)
NOA (Tallinn, kaasaegne köök)
Hõlm (Tartu, fine dining)
Leib Resto ja Aed (Tallinn, eesti köök)
180° by Matthias Diether (Tallinn, fine dining)
Põhjaka (Järvamaa, eesti köök)
Salt (Tallinn, fusion)
Tuljak (Tallinn, eesti köök)
Fellin (Viljandi, kohvik-restoran)
Rannahotell (Pärnu, skandinaavia köök)
Moon (Tallinn, kaasaegne köök)
Kaks kokka (Tallinn, kaasaegne köök)
ORE (Tallinn, fusion)
MEKK (Tallinn, kaasaegne köök)
Tammuri talu restoran (Valgamaa, kaasaegne köök)
Umami (Tallinn, kaasaegne köök)
• Korsten (Tallinn, kaasaegne köök)
TOA (Tallinn, aasia köök)
 Ööbiku Gastronoomiatalu (Raplamaa, eesti köök)
Kolm Sibulat (Tallinn, kaasaegne köök)
Fabrik (Tallinn, kaasaegne köök)
Konrad (Tallinna, euroopa köök)
Chedi (Tallinna, idamaa köök)

Kui soovid kogeda parimaid maitseelamusi, siis soovitame teha valik restoranijuhist White Guide Nordic. Täielik nimekiri parimatest restoranidest on leitav White Guide kodulehel.

Järjest koguvad populaarsust toidumessid, -laadad ja -turud, kus saab kohtuda talunikega ning mekkida ja valida nende tooteid. Kuldne sügis toob endaga Hoidistemessi ja kohaliku toidu laada Olustveres, Lindora laada Setomaal, Suure Paunvere väljanäituse ja laada, Eesti leiva päeva ja sügislaada Eesti Vabaõhumuuseumis.


Viimati muudetud: 05.09.2019

Teema: Tallinn, Söök, Jook ja Ööelu

Soovitame