See vastupandamatu šokolaadine kiusatus

Allikas: Aron Urb

See vastupandamatu šokolaadine kiusatus

Allikas: Aron Urb

Aegajalt vajab igaüks meist magusat ampsu ja selleks sobib šokolaad küll ideaalselt. Maailmaklassi hõrgutisi võib leida mitmelt poolt Eestist ja nii mõnedki neist on üsna ainulaadsed.

Enne šokolaadi oli martsipan

Šokolaadi on Eestis valmistatud alles 18. sajandist. Vanasti ei teatud ei kookidest ega kondiitritoodetest, maiusroaks võeti marju või mett. Üks vanimaid maiustusi, mida Eestimaal on valmistatud juba keskajast, on martsipan. Peamiselt mandlitest ning tuhksuhkrust koosnevat maiust hakati tegema Tallinna Raeapteegis ja seda kasutati sel ajal ravimina. Uudsel tootel oli suur menu ning see jõudis 19.sajandil isegi Vene tsaari lauale. Tallinna kohvikus Maiasmokk valmistatakse martsipani siiani täpselt nii nagu sadu aastaid tagasi ning see on vanim pidevalt tegutsev kohvik Eestis.

Šarmantne klassika

Kohvik Maiasmokk on tegutsenud samas kohas juba alates 1864. aastast

Foto: Lauri Laan

Eesti magusakuningas on Kalev

Eesti tuntuim ja mainekaim kaubamärk on kondiitritööstusettevõte AS Kalev, mis alustas oma tegevust juba 1806.aastal. Kalevi šokolaadipoed tegutsevad Tartus, Tallinnas, Kuressaares ja Pärnus ning sealt leiab suures valikus nii traditsioonilisi Kalevi maiustusi kui eksklusiivse käsitööna valminud suussulavaid šokolaadikompvekke ning pilkupüüdvaid martsipanist kujukesi. Kalevi Tallinna Rotermanni kvartalis asuvas šokolaadipoes on ka meistrikoda, kus saab näha meistrite tööd ning õppida ise maiustusi valmistama ja martsipani maalima.

Luksuslikku käsitööšokolaadi ja hõrke šokolaaditrühvleid valmistab Chocolala, kelle tooted on pälvinud mitmeid rahvusvahelisi ja riiklikke auhindu. Nemad kasutavad oma toodetes ootamatuid lisandeid nagu astelpaju, kasemahla, kuusevõrseid ja põdrasamblikku. Chocolala's saab näha, kuidas töötavad meistrid ja kunstnikud ning töökojas valmistada ise maitsvaid käsitöökomme.

Suurepärane kingitus ja suveniir

Käsitööšokolaadi võib leida nii väikestes poodides kui suurtes marketites.

Foto: Marek Metslaid

Kus saab maitsta?

Eestis on mitmeid väiksemaid ja suuremaid šokolaadimeistreid, kelle maiustusi võib leida kauplustest, kohvikutest, suuremate kaubanduskeskuste müügilettidelt ja loodustoodete poodidest. Kui oled Tallinnas, võta aeg maha mõnusas Kehrwieder Saiakang Chocolaterie's, hubases Anneli Viik Chocolates Café's või Eesti vanimas töötavas Maiasmoka kohvikus. Tartus astu sisse prantsusepärasesse Pierre Cafe & Chocolaterie'sse või pika ajalooga Werneri kohvikusse, Haapsalus ootab Sind külla soe ja kodune Müüriääre kohvik.

Kui aga tahad ise käed magusaks teha, siis võta osa vahvast martsipani või trühvlite valmistamise õpitoast.

Viimati muudetud: 11.12.2017

Teema: Söök, Jook ja Ööelu

Soovitame