Maailmas hinnatud restoranigiid Falstaff tunnustas Eesti restorane

Allikas: Näljane Nelik (@n2ljane4k)

Maailmas hinnatud restoranigiid Falstaff tunnustas Eesti restorane

Eestisse on jõudnud uus rahvusvaheline restoranigiid Falstaff, mis hindab ja tunnustab restorane üle maailma. Värskelt välja kuulutatud Falstaff Nordic Restaurant Guide Estonia 2024 soovitab Eestis kokku 154 söögikohta. Vähemalt ühe einelaga on giidis esindatud kõik Eesti maakonnad.

Viimased seitse aastat koostas Eestis restoranide teejuhti ajakiri White Guide, kuid nende tegevus Eestis lõpetati. Falstaff on oluliselt suurema haardega restoranigiid ning sellest, et me sinna pääsesime, on meie kodumaa söögikohtadel ainult võita.


Oma hinnangute andmise põhimõtete poolest erineb Falstaff kõigist teistest eelkõige sellega, et hindajad kuuluvad kahte erinevasse gruppi: üks grupp on lepingulised elukutselised hindajad ja teine grupp on Falstaffi klubi liikmed.

Pilt: Priidu Saart


Falstaffi määratluse järgi on viis Eesti kõige paremat restorani:

180 Degrees by Matthias Diether 97 Falstaffi punktiga.

NOA Chef's Hall
96 punktiga.

Pädaste mõisa restoran Alexander

Maidla Resorti restoran SOO

Fotografiska Tallinn
(viimased kolm said kõik 94 punkti).

Lisaks andis Fastaff välja eriauhinnad!

Elutöö: Rein Kasela, veinirestoran R14
Aasta külalislahkuse edendajad: Killu Maidla ja Matthias Diether restoranist 180 Degrees by Matthias Diether.
Aasta üllatajad: Kalana ÄÄR ja KABE Beach.
Aasta uustulnuk: Aarde Pagari Leivabaar.
Aasta kokk: Silver Saa
Parim teenindus: La Cucina di Orm Oja.

Kõik tunnustuse saanud restoranid leiad Flastaffi kodulehelt.

Kuidas Falstaff restorane hindab?

Kirjastus ei käi sama teed nagu teised restoranijuhid. Hindamissüsteem on tehniliselt sarnane White Guide'i omaga, kuid nad kaasavad protsessi lisaks professionaalidele ka Falstaff Club liikmeid – inimesi, kes külastavad oma elustiili tõttu sageli restorane ja hotelle. Kõikide arvustajate poolt antud punktide matemaatiline keskmine annab iga restorani lõpliku hinde.

Restorane hinnatakse 100 punkti süsteemis, millest maksimaalselt 50 antakse toidu, 20 teeninduse, 20 joogi ja 10 miljöö eest.

Tähelepanuväärne on, et Falstaffi restoranijuht hindab Eesti restoranide taset kõrgemaks, kui see oli White Guide'i arvates. White Guide ei hinnanud ühtegi restorani Eestis oma süsteemiga enam kui 90 punkti vääriliseks 100 võimalikust. Falstaffi hinnangul aga on niisuguseid restorane Eestis lausa 16.

Tulevaks suveks ilmuvad Põhja- ja Baltimaade restoranigiidid ja edaspidi hakkab Falstaff avaldama ka Eesti hotellide, baaride ja kohalike jookide teejuhte.

Mis on Falstaff?

Tegemist on elustiilikirjastusega, mis asutati 1980. aastal Austrias, kuid nüüd asub kirjastus Zürichis. "Falstaff ei kirjasta ainuüksi restoranijuhte, vaid hindab ja soovitab lisaks söögikohtadele ka joogikohti ja kohalikke jooke, hotelle ja majutusasutusi. Lisaks giididele annab välja ajakirju ning uudisteportaali saksa ja inglise keeles. Igakuiselt jälgib Falstaffi infovoogu üle 3 miljoni inimese erinevates maades ja see arv kasvab jõudslalt," räägib Falstaff Nordicu peatoimetaja Aivar Hanson.

Falstaff Nordic on kirjastuse uusim geograafiline laiendus. Piirkonda kuuluvad Rootsi, Taani, Norra, Soome, Eesti, Läti ja Leedu. Falstaff võtab teatepulga üle seni Eesti restorane hinnanud White Guide Nordic ajakirjalt.

Viimati muudetud: 05.03.2024