Milliseid maitseid Peipsimaalt täna otsida?

Foto: Ülle Jukk

Milliseid maitseid Peipsimaalt täna otsida?


Tekst ja fotod:

Ülle Jukk

Peipsimaa pakub põnevaid maitseid: suitsuahjust tulnud Kolkja latikas, Emajõe suursoost kuhjaga täis korjatud jõhvikakorv, kuldkollane Peipsi sibula pats... Need pole sugugi ainsad elamused, mida Peipsimaalt kaasa viia.

Peipsi maitsed

Peipsi järves elab 37 liiki kalu ning 9 liiki kahepaikseid. Värskelt ahjust tulnud suitsurääbisele on muidugi raske midagi vastu panna, kuid soolatud haugimari või vanausuliste kombel pannil keedetud ahven ei ole mitte kehvemad. Tursamaksa teame kõik, kuid lutsumaksa vähem. Peipsi Kalatööstus on pannud selle soola ja õliga karpi ning tasub Mustvee külje alt Kuldkala kauplusest või laatadelt otsida. Kui aga tarvis ägedat kingitust voblasõbrale, leiab selle Varnjast Mesi Tare kodumajast.

Lisaks kuulus Peipsi sibul, mis võtab silmist vee, kuid püsib ideaalselt noa all ning kestab uue saagini. Peipsi sibul toodi Venemaa kirikureformi järel siia ümber asunud vanausuliste poolt kaasa ning kasvatatakse siin edasi.

Sibulat süüakse Peipsi ääres rohkesti, tänapäeval ka moodsamal kujul, kui mõelda näiteks Alatskivi lossi köögi šotipärase viskiga sibulamoosi peale.

Peipsimaa soolatud haugimari

Foto: Ülle Jukk

Peipsimaa on pirukaarmastajate paradiis. Traditsiooni järgi küpsetati laupäeva õhtuks suur laar pirukaid, mida siis mitu päeva söödi. Lihapirukad, kapsapirukad, porgandipirukad, sibulapirukad... Õigete sibulapirukate maitsmiseks tasub minna Kostja sibulatallu, kus tutvustatakse lisaks maitsvale pirukale ja teele kohaliku sibulakasvatuse eripärasid.

Eesti veinid

Eesti on kiiresti arenev veinimaa. Ilma naljata, sest koduveinimeistrid valmistavad väga põnevaid maitsekooslusi nii marjadest, puuviljadest kui suisa umbrohust.

Räpina Loomemaja on hea mitu aastat katsetanud erinevate veinidega ning pihlakavein on päris tore. Pihlakas on ju meie kultuuriruumis kodupuu ja Peipsimaal väärtustatakse teda kohe eriti. Seetõttu sobib pihlakavein lausa Peipsimaa vapiveiniks.

Kui kurk ja kala varutud, kuhu siis sööma minna? Peipsi ääres on päris hulk toredaid ja kohalikke maitseid pakkuvaid söögikohti, igaühele midagi. Kindlasti tasub sisse astuda Alatskivil asuvasse Kivi kõrtsi, mis köidab juba oma mõnusa romantilise interjööri ja lauanõudega. Ja ega mujalt saagi haugikotlette või perenaise Aigne erilist kirge - kohalike retseptide järgi valmistatud koduseid hoidiseid maitsta.

Kuhu veel minna?

Peipsimaa on ilus, mitmekesise looduse ja kultuuriga. Avastage Vasknarva külast keskaegse Vasknarva ordulinnuse varemed, paadisillal jalgu kõlgutades näete ilma binoklitagi külaelu teispool jõge teises riigis. Kauksist alguse saav liivarand toob igal aastal piirkonda hulga kohalikke ja külastajaid kaugemalt. Kauksi puhkemajas pakutakse päris Peipsi toitu, kasutades vanu ja tänapäevaseid retsepte. Augustis-septembris käige kindlasti ära Sibulateel, et varuda talveks kasvõi patsijagu ehtsat Peipsi sibulat.

Lossi sibulamoos

Foto: Ülle Jukk

See on ehe Peipsimaa!

Viimati muudetud: 21.09.2018

Teema: Lõuna-Eesti

Soovitame