Peipsimaa ja Sibulatee omanäoline toidukultuur

Peipsimaa ja Sibulatee omanäoline toidukultuur

Allikas: Aron Urb

Peipsiäärne ja Sibulatee on eripärased paigad, kus ristuvad mitmed kultuurid, sealhulgas ka toidukultuur. Eesti talupojad, vene vanausulised, setud, baltisaksa aadlikud – igaüks on midagi endale omast maha jätnud. Mida põnevat siit leida võib?

1

Kus süüa

Peipsiveere köök põhineb hooajalisusel. Kalapüük, aiasaadused, marjad ja metsaannid, kohalikud saadused ja muidugi see kuulus Peipsi sibul! Toidukohtades pakutakse ainult värsket, kohalikku toitu, mis on tervislik ja kvaliteetne.

2

Mida vaadata

Sibulatee rikkalik kultuur on suuresti tingitud asukohast, Peipsi-äärne ala on üks Eesti traditsioonilise kultuuri piirkondadest. Vene ortodokssest kirikust eraldunud vanausulised saabusid Eestisse 17. sajandil ja elavad praegugi Peipsi järve kaldal. Traditsiooniline käsitöö- ja ehituskunst, omanäoline kultuuripärand, mida hoitakse ja säilitatakse ka tänapäeval, see kõik tasub tutvumist.

3

Kuhu minna

Kuna Peipsi piirkond on nagu külluslik sahver, tullakse kogu Eestist siia ostma kuulsaid toidukaupu - Peipsi kurki, sibulat, siiga, ahvenat, rääbist, seeni, hirveliha, pirukaid - kui vaid nimetada mõnda neist. Ja see samovaritee, mille magusaks muutmiseks kasutatakse keedusuhkrut! Teeäärsed müügikohtad paiknevad mööda Peipsi järve rannajoont, korraldatakse laatu, turge ja muid toiduüritusi.

Viimati muudetud: 26.06.2017

Teema: Lõuna-Eesti, Kultuur ja Ajalugu, Söök, Jook ja Ööelu

Soovitame