Peipsimaa ja Sibulatee omanäoline toidukultuur

Allikas: Aron Urb

Peipsimaa ja Sibulatee omanäoline toidukultuur

Peipsiäärne ja Sibulatee on eripärased paigad, kus ristuvad mitmed kultuurid, sealhulgas ka toidukultuur. Eesti talupojad, vene vanausulised, setud, baltisaksa aadlikud – igaüks on midagi endale omast maha jätnud. Mida põnevat siit leida võib?

Kus süüa

Peipsiveere köök põhineb hooajalisusel. Kalapüük, aiasaadused, marjad ja metsaannid, kohalikud saadused ja muidugi see kuulus Peipsi sibul! Toidukohtades pakutakse ainult värsket, kohalikku toitu, mis on tervislik ja kvaliteetne.

Mida vaadata

Sibulatee rikkalik kultuur on suuresti tingitud asukohast, Peipsi-äärne ala on üks Eesti traditsioonilise kultuuri piirkondadest. Vene ortodokssest kirikust eraldunud vanausulised saabusid Eestisse 17. sajandil ja elavad praegugi Peipsi järve kaldal. Traditsiooniline käsitöö- ja ehituskunst, omanäoline kultuuripärand, mida hoitakse ja säilitatakse ka tänapäeval, see kõik tasub tutvumist.

Kuhu minna

Kuna Peipsi piirkond on nagu külluslik sahver, tullakse kogu Eestist siia ostma kuulsaid toidukaupu - Peipsi kurki, sibulat, siiga, ahvenat, rääbist, seeni, hirveliha, pirukaid - kui vaid nimetada mõnda neist. Ja see samovaritee, mille magusaks muutmiseks kasutatakse keedusuhkrut! Teeäärsed müügikohtad paiknevad mööda Peipsi järve rannajoont, korraldatakse laatu, turge ja muid toiduüritusi.

Viimati muudetud: 10.11.2019

Teema: Lõuna-Eesti, Kultuur ja Ajalugu, Söök, Jook ja Ööelu

Soovitame
Uudiskiri