Muudatused turismiseaduses

03. detsember 2020

Riigikogu võttis eelmisel nädalal (25.11) vastu ning president kuulutas eile (2.12) välja turismiseaduse ja tarbijakaitseseaduse muutmise seaduse (234 SE), mille eesmärk on nüüdisajastada majutusteenuse osutamise nõudeid. Muudatuste sisu on vähem reguleeritust riigi tasandil, suurem vabadus ettevõtjale oma teenust kujundada ning rohkem paindlikkust uuteks äriideedeks ja -lahendusteks, mis on turul juba täna, kuid mida seadusandlus seni piisavalt ei toetanud.

Üks põhilistest muudatustest on majutusteenuse mõiste lihtsustamine: näiteks väheneb eri majutusliikide puhul nõutavate tubade arv ning majutusteenus ei pea edaspidi sisaldama enam „täiendavaid kaupu ja teenuseid“ nagu hommikusöök. Kaovad ka muud mugavus- ja sisustusnõuded (rätikute mõõdud, voodipesu nõuded, milline mööbel võib olla jne), samuti kohustus omada vastuvõtu-teenindust, mille saab asendada elektroonilise check-in´iga.

Majutusettevõtete tärnidega seonduv jääb edaspidi sektori enda kujundada, järkude andmiseks ei ole edaspidi vaja taotleda ministri heakskiitu ja majutussektor saab jätkata kvaliteediarendusega riigipoolsete piiranguteta.

Majutusettevõtjad võivad loobuda paberil külastajakaartidest ning tuginedes oma kliendihaldussüsteemile säilitada oma töö lihtsustamiseks ja külastajate aja kokkuhoiuks külastajate andmeid elektrooniliselt.

Need lihtsustused kehtivad ka jagamismajanduse vormis kortereid pakkuvate ettevõtjate jaoks. Eraisikute jaoks, kes aeg-ajalt teenust AirBnB või Bookingu kaudu pakuvad, ei muutu turismiseadusega midagi. Siiski on neil iga-aastane kohustus deklareerida ja maksta tulumaksu, samuti vastutavad nad oma tegevuses tekitatud kahju (nt tervisekahju) eest.

Muudatused jõustuvad 1. mail 2021. a. 

Pikem muudatusi selgitav tekst Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi veebilehel.

Lisaküsimuste korral on kontaktiks: 

Kati Kikas
Turisminõunik | Siseturuosakond
625 6328| kati.kikas@mkm.ee
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium
Suur-Ameerika 1 | 10122 Tallinn