Eesti tõuseb konverentsisihtkohtade edetabelis

15. veebruar 2018

1.-2. veebruaril kogunesid Tallinnasse Euroopa riikide konverentsibüroode juhid ühenduse koosolekule, et arutada konverentsivaldkonna arenguid Euroopas ning tutvuda sektori olukorraga Eestis.

Konverentsibüroode mitteformaalse ühenduse eesmärk on Euroopa riikide kui konverentsisihtkoha positsiooni tugevdamine maailmas. “Ühenduse eesmärgid on väga aktuaalsed ka Eesti jaoks, sest lisaks riigi ja linna plaanile investeerida rahvusvahelise konverentsikeskuse rajamisse Tallinna linnahallis oleme viimastel aastatel edukalt suutnud siia tuua järjest rohkem rahvusvahelisi konverentse ja sellega kaasnevat turismi- ja teenindussektori tulu ning töökohti. Eestisse jõuab ligi 40 000 rahvusvahelist konverentsidelegaati aastas ja konverentsisektor panustab kohalike ettevõtete käibesse ja riiklikku maksutulusse igal aastal kokku ligi 40 miljonit eurot,” rääkis Eesti Konverentsibüroo juht Kadri Karu.

Rahvusvaheliselt on konverentsiturismist Karu sõnul kujunenud väga suur äri – igal aastal toimub maailmas ainuüksi erialaassotsiatsioonide konverentse ligikaudu 12 000, mille tulude kogumaht on 11 miljardit eurot ning 54% konverentsidest toimuvad Euroopas. Eesti on tänaseks saavutanud äärmiselt konkrentsitihedas rahvusvahelises konverentsisihtkohtade edetabelis ligi 200 riigi seas 52. kohta ning viimaste aastate edu lubab tõusu jätkumist. Aastas toimub Eestis ca 500 rahvusvahelist konverentsi ning konkureerime sihtkohana väärikalt nii teiste Euroopa pealinnade kui ka maailma suurlinnadega.

Suurimate töövõitudena võib välja tuua mitmeid rahvusvahelisi eriala- ja teaduskonverentse, mille korraldamise õigus on koos valdkonna erialaspetsialistidega Eestisse võidetud: näiteks Euroopa Unemeditsiini Kongress, Euroheat & Power konverents, Pan-Euroopa Häälekonverents. 2019. aasta novembris võõrustab Tallinn Eesti kõige aegade suurimat konverentsi – ligi 5000 osavõtjaga JCI World Congress'i. Tegu on Eesti turismitööstuse jaoks enneolematu mastaabiga üksiküritusega, sest kokku jääb Eestisse selle nädalaga u 13 miljonit eurot turismitulu.

Eesti Konverentsibüroo on riigi, kohalike omavalitsuste ja ettevõtjate koostöös loodud konverentsiturismi katusorganisatsioon, mille tegevuse eesmärk on tõsta Eesti kui konverentsisihtkoha tuntust, koordineerida Eesti kui konverentsimaa tutvustamist ja suurendada siin toimuvate rahvusvaheliste konverentside arvu. Samuti on büroo rolliks anda tasuta teavet ning leida sobivad partnerid neile, kes plaanivad Eestis konverentse korraldada. Konverentsibüroo tegevust rahastavad EASi turismiarenduskeskus, Tallinna ja Tartu linn ning eraettevõtjatest liikmed. Suur osa turundustööst tehakse tihedas koostöös turismiarenduskeskusega.