Soomlased peavad Eestit väga külalislahkeks

07. veebruar 2017

Läinud aasta novembris tegime uuringu soomlaste seas, kellest kolmveerand arvab, et Eesti on turvaline, nende suhtes külalislahke ning eriti väärt nautimist on siinsed restoranid ja kohvikud.

Küsitluse eesmärgiks oli uurida Soome elanikkonna eri sihtgruppide hulgas Eesti mainet puhkusesihtkohana, huvi Eestisse ja sealhulgas Tallinnast väljapoole reisimise vastu järgmisel kolmel aastal ja erinevate infokanalite potentsiaali Eesti turismiinfo levitamisel.

Veebiküsitlusele vastas 1024 Soome elanikku, kes teevad vaba aja reise (k.a ühepäevareise) välismaale vähemalt kord 3-4 a jooksul.

Pool vastanutest oli Eestis käinud vähemalt kuus korda ja ainult 7% ei olnud Eestis üldse käinud. Tallinnas olid käinud peaaegu kõik Eestis käinud vastanud, sihtkohtadena järgnesid Pärnu (42%), Tartus (27%) ja Saaremaa (20%).

Kuigi paljud soomlased on Eestis käinud, torkab silma, et Eesti avastamisest pole sellele vaatamata võimalik rääkida: ainult 8% on käinud rohkem kui viies sihtkohas ja 42% Eestis käinutest on viibinud ainult ühes paigas.

Potentsiaal on hea, sest tervelt 84% vastanutest pidas tõenäoliseks, et tuleb lähema kolme aasta jooksul Eestisse vaba aja reisile ja reisida kavatsevatest vastajatest 22% pidas väga ja 34% üsna tõenäoliseks, et nad lähemal 3 aastal reisivad ka Tallinnast väljapoole. Mida vanem vanusegrupp, seda suurem huvi reisida Tallinnast väljapoole. Need, kes ei kavatse reisida Tallinnast väljapoole, nimetasid põhjustena, et neid ei huvita muud kohad peale Tallinna, et  Tallinnas jätkub neile veel piisavalt huvipakkuvaid kohti ja tegevusi ning et muudesse kohtadesse reisimine on keerulisem ja pole vaeva väärt.

Tegevustest ja ajaveetmisvõimalustest Eestis nimetati kõige olulisematena restorane-kohvikuid (seda nimetas oluliseks 76% vastanutest) ja ostuvõimalusi (71%). Järgnesid spaateenused (45%), rohealad linnades – pargid, aiad, botaanikaaiad jms (39%), muuseumid ja näitused (35%) ning arhitektuur (32%). Keskmiselt nimetas iga vastaja väga või üsna huvipakkuvana 4-5 tegevust.

Kõigil vastajatel paluti hinnata 5-pallisüsteemis kuue väite sobivust Eestiga. Kõige kõrgema hinde sai väide „Eestisse reisimine on turvaline“ (väitega oli täiesti või pigem nõus 74% vastanutest). Peaaegu sama kõrged hinded sai väide „Soome turistid on Eestis teretulnud” (väitega oli täiesti või pigem nõus 71% vastanutest). Järgnes  väide „Turismiinfot Eesti kohta on lihtne leida“ (väitega oli täiesti või pigem nõus 64% vastanutest). Väitega „Eesti pakub huvitavaid vaatamisväärsusi ja ajaveetmisvõimalusi“ oli nõus 58% ning väitega „Eestis on sõbralik teenindus“ 54% vastanutest. Sellega, et Eesti on atraktiivne sihtkoht lastega peredele, oli nõus 54% neist, kelle leibkonnas on alla 15-aastaseid lapsi.

Seega, kuigi soomlased on meie ülekaalukas sihtgrupp ja tegid 2016. aastal ka külastajarekordi, saab seda numbrit eri atraktsioone arendades ja külastajaid jätkuvalt Tallinnast välja meelitades veelgi tõsta.

Küsitlustöö läbiviija oli Soome uuringufirma Norstat Finland Oy ja seda rahastas Euroopa Regionaalarengu Fond.

Uuringu tulemustega saab lähemalt tutvuda turismiprofessionaali veebilehel.