Väikesel saarel maitsetelt suur toidutuur

Allikas: Tuuli Tammla, Visit Estonia

Väikesel saarel maitsetelt suur toidutuur

Monika KaruEesti Avastamata Aarete konkursi projektijuht

Milline neist rohkem kui 2000 Eesti saarest seekord jutuks tuleb? Hiiumaa. Hiiumaa toit on nii hea, et esindas Eestit 2015. aastal Euroopa Avastamata Aarete (EDENi konkurss) seas.

Tegelikult ei ole asi kunagi ju mõnes eriti krõbedaks küpsetatud leivas või hõrgu lihaga kalas. Hiiumaa sai medali „kaela", sest tema toit ei hüüa maitsjat nagu üksik majakas keset tühja merd. Hiiu toit meenutab pigem kihavat küla, kus üks maitse viib teiseni, mõnusast kohvikust on võimalik astuda ehedasse kõrtsi ning seda saadab muhe Hiiu jutt, traditsioone austav ja äravahetamatu ümbrus ning võimalused lähedal muugi põnevaga aega veeta.

Järgnevalt soovitused, kus auhinnatud Hiiumaal traditsioonilise gurmee reisil kindlasti peatuda, või mida kaasa osta. Enne reisileminekut uuri lahtiolekut, sest mitmed kohad on väljaspool sooja aega avatud ettetellimisel.

Kui oled vanas villavabrikus vaadanud, kuidas lambavillast valmib lõng, siis külasta ka kohvikut. Naudi õdusat olemist paekivimüüride vahel või maitse jooke ja suupisteid õues.

Pakutakse suppe, Hiiumaa maheveise lihast burgereid, kohalike kalurite püütud kalast roogi. Magustoitude hulgas on traditsiooniline lemmik ahjuõuna-jogurti tort.

Menüü vaheldub, sõltudes ilmast ja koka meeleolust. Põhirõhk on koostööl kohalike kalameestega, keda võib näha ka kohviku kõrval suitsuahju juures toimetamas. Värsket suitsukala saab ka kaasa osta.

Eriti külluslikuks muutuvad Hiiumaa maitsed augustis, kui kunagisest Kärdla kohvikute päevast väljakasvanuna naudivad rahvarohket tähelepanu Hiiumaa kohvikutepäevad.

Kassari puhkekeskus on taaselustanud kohaliku õlletootmise, mis toetub vanaisade tarkusele. Uude Kassari õllekotta on koondatud kõik õllenipid ja traditsioonid, naabrite ja külarahva õpetused. Oodatud on nii omal käel külastajad kui ka grupid. Juurde võib kuulata hiiu õlle lugu, kus maja õlle ja hiiu ampsude kõrvale räägitakse muheda hiiu huumoriga lugu õlleteo traditsioonidest.
Restoran pakub värskest toorainest valmistatud kohalikule köögile omaseid toite. Samuti valmistatakse täpselt tellija maitse järgi vorste, suitsu- ja hakkliha.

Lisaks suurepärastele pitsadele, mille kattes kasutatakse peamiselt kohalikku toorainet, on valikus maitsvad supid, salatid ja põhiroad. Menüüs ei puudu ka kohalik hooajaline kala.

Roograhu peedisupp


  • Hiiumaa Köögi ja Pagari tooted

Hiiu Tootmine OÜ teeb kohapeal välja töötatud retseptide alusel pagari- ja kulinaariatooteid ning müüb neid Hiiu Pagari ja Hiiu Köögi kaubamärkide all. Kasutatakse võimalikult palju parimat kohalikku toorainet, valik uueneb ja täieneb pidevalt. Pagaritoodetel on tihti ka hiiupärased nimetused: nt Pätakamehe päts, Leigri rukkileib. Tooted on müügil kõigis Hiiumaa TÜ (Coopi) poodides.

  • Hiiu Gourmet tooted

Hiiu Gourmet OÜ on väikeettevõte, kes valmistab head toidukaupa Hiiumaa kohalikust toorainest käsitsi ja väikestes kogustes. Tootevalikusse kuuluvad Hiiumaa metsaandidest kodusel meetodil valmistatud siirupid, maitsesoolad, kastmed liha ja juustu kõrvale, ka leivakrõbedikud. Neid ei leia tavaliselt supermarketitest, sest eelistatakse müüa väikeettevõtjate kaudu: Hiiumaal Kassari puhkekeskuses, Orjaku külamajas, käsitööpoodides, Kärdla sadamas ja turismiinfokeskuses; aga ka näiteks Pärnu taluturul ja Tartu Würtspoes.


Ja muide! Kui kõht kenasti hääd-paremat täis, siis tasub saarel pikemaltki ringi vaadata. Suvel 2020 avab Hiiumaal oma uksed 6-korruseline ja aastaringselt avatud elamuskeskus Tuuletorn! Plaanide kohaselt juunis avatava Tuuletorni kontseptsiooniks on tuulekeeris, mis on kandnud Hiiumaa pealt kokku vägevaimad elamused, keerutades neid kokku Käina alevikku. Tuuletorni ekspositsioon keskendub kolmele teemale: Hiiumaa loodusele, ajaloole ja kohalikule elavale kultuuripärandile. Külastajatel on ees teekond Hiiumaa veealusest maailmast rannikuni, hiidlaste lustakatest lugudest eheda Hiiumaa tunde tundmiseni. Lastele on elamuskeskuses mänguala, kus nad saavad turnida, linnu kombel lennata ja eri mänge proovida. Ekspositsiooni lõpetab tuulekella installatsioon terrassil koos suure suunaviitade postiga, mis julgustab külastajat Hiiumaad omal käel edasi avastama.  


Euroopa Komisjoni projekti "European Destinations of Excellence" (EDEN) eesmärgiks on edendada säästvat turismi ja juhtida tähelepanu Euroopas vähe tuntud, kuid arengupotentsiaaliga sihtkohtadele.

Viimati muudetud: 25.05.2020

Teema: Lääne-Eesti, Saared, Söök, Jook ja Ööelu

Soovitame
Uudiskiri