Sprotid taignas tillimajoneesiga

Foto: Johannes Hõimoja

Sprotid taignas tillimajoneesiga


Retsepti autor:

Janno Lepik
Peakokk
Leib Resto ja Aed


Räägitakse, et eestlased olla Euroopa paikseim rahvas – aastatuhandeid tagasi tulid meie kauged esiisad ja esiemad siia maalapile kokku ja otsustasid jääda. Riigina 100. sünnipäeva tähistades on meie pagasis traditsioonid, põlvest põlve pärandatud tarkussõnad, oma lugu, mille juured ulatuvad kauge ajahorisondi taha. Meie Vabariigi 100. sünnipäeval on paslik vaadata tagasi, anda taas väärtus möödunud aegade toitudele ning tuletada meelde vanu tarkusi. Valmistada osasid roogasid viisil, nagu eestlane neid teab, ja teistele anda jällegi tänapäevasem hingamine.

Kilu on läbi aegade olnud Eesti rannavetes üks enam püütud kalu. Tõenäoliselt õppisid baltisakslased just eestlastelt seda kala toidulaual hindama, seda näitab kohalikku saksa keelde juurdunud laen "killo". Kui 19. sajandil sai tuntuks Tallinna vürtsikilu, siis nõukogude ajal tõusid hinnatud argi- ja peotoiduks suitsutatud kilud õlis ehk sprotid.

Käik: eelroog
Portsjoneid: 4
Valmistusaeg: 1 h 15 min
Raskusaste: lihtne

Toorained

1 karp sprotte õlis

Tainas
175 g jahu
1/3 tl küpsetuspulbrit
25 ml vett
4 muna
2 sl mett
Sool

Tillimajonees
100 g majoneesi
25 g tilli

Valmistamine

1. Kaalu kaussi jahu, suhkur, küpsetuspulber, vesi, muna ja mesi. Vispelda komponendid ühtlaseks massiks. Lase taignal toidukilega kaetult 30 minutit seista.

2. Nõruta sprotid õlist.

3. Pane õli potti ja kuumuta kuni 180 ºC. Testi õli kuumust, tilgutades valmis taignat õlisse. Kui taignatilk jääb pinnale ja hakkab pruunistuma, on õli küpsetamiseks valmis. Ära kuumuta õli suitsemiseni.

4. Kasta sprotid ükshaaval taignasse nii, et need oleks üleni taignaga kaetud. Küpseta õlis, kuni kala on kuldpruun.

5. Aseta kaussi majonees ja till ning blenderda saumikseriga ühtlaseks massiks.

6. Serveeri sprotid vaagnal või taldrikul koos tillimajoneesiga.

Fotod: Johannes Hõimoja

Viimati muudetud: 03.05.2018
Soovitame