Rabarberilimonaad

Foto: Johannes Hõimoja

Rabarberilimonaad

Retsepti autor:

Janno Lepik
Peakokk
Leib Resto ja Aed

Räägitakse, et eestlased olla Euroopa paikseim rahvas – aastatuhandeid tagasi tulid meie kauged esiisad ja esiemad siia maalapile kokku ja otsustasid jääda. Riigina 100. sünnipäeva tähistades on meie pagasis traditsioonid, põlvest põlve pärandatud tarkussõnad, oma lugu, mille juured ulatuvad kauge ajahorisondi taha. Meie Vabariigi 100. sünnipäeval on paslik vaadata tagasi, anda taas väärtus möödunud aegade toitudele ning tuletada meelde vanu tarkusi. Valmistada osasid roogasid viisil, nagu eestlane neid teab, ja teistele anda jällegi tänapäevasem hingamine.

Rabarber sai Baltimaades toidutaimeks alles 19. sajandil, varem kasutati seda ravimtaimena. Mõisates valmistati rabarberikompotti, -mahla ja -veini. Eestlaste seas muutus rabarber populaarseks kahe maailmasõja vahelisel ajal. Rabarberikoogid ja -saiad on kodudes kevadsuvised lemmikud tänapäevani, palju on valmistatud ka mitmesuguseid rabarberijooke – mahla, kalja, morssi ja limonaadi.

Käik: jook
Portsjoneid: 1
Valmistusaeg: 10 min
Raskusaste: lihtne

Toorained

80 ml rabarberimahla
80 ml mullivett
6 piparmündilehte

Suhkrusiirup (200 ml)
100 ml vett
100 g suhkrut
1 vanillikaun (või vanilliessents)

Valmistamine

1. Rabarberihooajal pressi rabarberimahl ise.
2. Pane vesi ja suhkur potti ning kuumuta keemispunktini. Lisa pikuti poolitatud vanillikaun ja lase jahtuda.
3. Aseta klaasi jääkuubikud, mündilehed, rabarberimahl, suhkrusiirup ja mullivesi. Sega ja serveeri.

Fotod: Johannes Hõimoja

Viimati muudetud: 03.05.2018
Soovitame