Janno Lepik
Peakokk
Leib Resto ja Aed
Riik on üle saja aasta vana. Paslik on vaadata tagasi, anda taas väärtus möödunud aegade toitudele ning tuletada meelde vanu tarkusi. Valmistada osasid roogasid viisil, nagu eestlane neid teab, ja teistele anda jällegi tänapäevasem hingamine.
Rabarber sai Baltimaades toidutaimeks alles 19. sajandil, varem kasutati seda ravimtaimena. Mõisates valmistati rabarberikompotti, -mahla ja -veini. Eestlaste seas muutus rabarber populaarseks kahe maailmasõja vahelisel ajal. Rabarberikoogid ja -saiad on kodudes kevadsuvised lemmikud tänapäevani, palju on valmistatud ka mitmesuguseid rabarberijooke – mahla, kalja, morssi ja limonaadi.
Käik: jook
Portsjoneid: 1
Valmistusaeg: 10 min
Raskusaste: lihtne
80 ml rabarberimahla
80 ml mullivett
6 piparmündilehte
Suhkrusiirup (200 ml)
100 ml vett
100 g suhkrut
1 vanillikaun (või vanilliessents)
1. Rabarberihooajal pressi rabarberimahl ise.
2. Pane vesi ja suhkur potti ning kuumuta keemispunktini. Lisa pikuti poolitatud vanillikaun ja lase jahtuda.
3. Aseta klaasi jääkuubikud, mündilehed, rabarberimahl, suhkrusiirup ja mullivesi. Sega ja serveeri.
Fotod: Johannes Hõimoja