Lumepallisupp mündipiima ja pirnikeedisega

Foto: Johannes Hõimoja

Lumepallisupp mündipiima ja pirnikeedisega

Retsepti autor:

Janno Lepik
Peakokk
Leib Resto ja Aed

Räägitakse, et eestlased olla Euroopa paikseim rahvas – aastatuhandeid tagasi tulid meie kauged esiisad ja esiemad siia maalapile kokku ja otsustasid jääda. Riigina 100. sünnipäeva tähistades on meie pagasis traditsioonid, põlvest põlve pärandatud tarkussõnad, oma lugu, mille juured ulatuvad kauge ajahorisondi taha. Meie Vabariigi 100. sünnipäeval on paslik vaadata tagasi, anda taas väärtus möödunud aegade toitudele ning tuletada meelde vanu tarkusi. Valmistada osasid roogasid viisil, nagu eestlane neid teab, ja teistele anda jällegi tänapäevasem hingamine.

Mitmesuguseid magusaid munaroogi on Eestis söödud sajandeid. Buberti, munatarretise ja kogelmogeli kõrval armastasid peenemad pered lumepallisuppi, mida tunti ka "ujuvate saarte" nime all. 20. sajandil jõudis see dessert igapäevasele toidulauale ja koduköögist ka restoranide ning sööklate menüüsse.

Käik: dessert
Portsjoneid: 4
Valmistusaeg: 1 h
Raskusaste: keskmine

Toorained

Mündipiim
350 ml piima
250 ml 35% vahukoort
5 munakollast
50 g suhkrut
½ vanillikauna (või vanilliessentsi või 1 tl vanillisuhkrut)
10 piparmündilehte

Lumepallisupp
4 munavalget
100 g suhkrut
½ sidruni mahl
1 l piima
10 piparmündilehte

Koogipuru
150 g jahu
85 g suhkrut
100 g võid

Pirnikeedis
1 kg pirne
1 kaun kardemoni (või näpuotsatäis jahvatatud kardemoni)
½ vanillikauna
1 kaneelipulk
2 sidrunit
100 ml vett
1 sl moosisuhkrut

Valmistamine

1. Lase keema piim, vahukoor, vanill ja mündioksad.

2. Vahusta kergelt suhkur ja munakollane.

3. Vala osa piimasegust vahustatud munale ning muna-piimasegu tagasi potti. Kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades kuni 82 ºC või kuni kaste hakkab paksenema. Muna-piimasegu ei tohi tõusta keema, et kaste tükki ei läheks.

4. Võta mündipiim pliidilt ja aseta piimasegu kiireks jahutamiseks külma vee vesivannile. Jätka segamist, kuni mass on piisavalt jahtunud. Vala valmis segu läbi tiheda sõela.

5. Koori ja tükelda pirnid 1 cm suurusteks tükkideks. Aseta pirnid, kaneelipulk, kardemonikupar, vanillikaun ja vesi potti. Keeda, kuni pirnid on poolpehmed. Eemalda kaneelipulk, kardemonikupar ja vanillikaun.

6. Püreesta keedis saumikseriga nii, et keedisesse jääks ka tükke. Aseta pott uuesti tulele, lisa moosisuhkur, sidrunimahl ja -koor ning kuumuta 3 minutit.

7. Kaalu kaussi suhkur, jahu ja või. Mudi segu näppude vahel ühtlaseks purutaoliseks massiks ja laota plaadile. Küpseta 160 ºC ahjus u 15—20 minutit, kuni puru on kuldpruuni värvusega.

8. Vahusta kergelt muna ja sidrunimahl. Lisa nõristades suhkur, jätkates vahustamist. Vahusta, kuni moodustub kena läike ja tugevate piikidega vaht.

9. Keeda piima koos mündilehtedega keskmisel kuumusel. Tõsta märja lusikaga eelnevalt vahustatud munavalgest pallikesi piima sisse. Küpseta pallikesi kummaltki poolelt olenevalt palli suurusest 30 sekundit kuni 1 minut. Tõsta jahtuma.

10. Serveerimisel pane kaussi pirnikeedis ja mündipiim, aseta peale lumepallid ja puista üle koogipuruga.

Fotos: Johannes Hõimoja

Viimati muudetud: 22.10.2018
Soovitame