Kuremarjatarretis kamavahu ja külmkuivatatud marjadega

Foto: Johannes Hõimoja

Kuremarjatarretis kamavahu ja külmkuivatatud marjadega

Retsepti autor:

Janno Lepik
Peakokk
Leib Resto ja Aed

Räägitakse, et eestlased olla Euroopa paikseim rahvas – aastatuhandeid tagasi tulid meie kauged esiisad ja esiemad siia maalapile kokku ja otsustasid jääda. Riigina 100. sünnipäeva tähistades on meie pagasis traditsioonid, põlvest põlve pärandatud tarkussõnad, oma lugu, mille juured ulatuvad kauge ajahorisondi taha. Meie Vabariigi 100. sünnipäeval on paslik vaadata tagasi, anda taas väärtus möödunud aegade toitudele ning tuletada meelde vanu tarkusi. Valmistada osasid roogasid viisil, nagu eestlane neid teab, ja teistele anda jällegi tänapäevasem hingamine.

Metsamarju on eestlased toiduks tarvitanud iidsetest aegadest peale. Marjatoite hakati rohkem valmistama 20. sajandi alguskümnenditel, mil kursustel ja majapidamiskoolides õpiti keetma hoidiseid. Pühadeks ja pidudeks tehti kisselli, magusaid suppe, mannavahtu ja tarretisi. Sõjajärgsel ajal jäid need magusroad nii kodu- kui sööklamenüüdesse püsima.

Käik: dessert
Portsjoneid: 6
Valmistusaeg: 45 min
Seismisaeg: 12 h
Raskusaste: keskmine

Toorained

100 g maitsestamata jogurtit
80 g kama
100 ml 35% koort
200 g vaniljekohupiima
100 ml apelsinimahla (~1,5 apelsini)
70 g mett

Tarretis
600 ml vett
400 g külmutatud või värskeid jõhvikaid
90 g suhkrut
15 lehte želatiini
Külmkuivatatud marjad (või värsked, külmutatud marjad)

Valmistamine

1. Rösti kama mõned minutid pannil, kuni värvus muutub veidi tumedamaks.

2. Pese ja kuivata apelsinid. Riivi apelsini koor, ilma koore valge osata. Lõika apelsin pooleks ja pigista välja mahl. Sõelu välja seemned ja viljaliha.

3. Aseta kaussi röstitud kamajahu, apelsini koor ja mahl ning maitsestamata jogurt. Jäta segu üle öö külmkappi seisma.

4. Järgmisel päeval lisa kohupiim ja mesi. Sega ühtlaseks massiks.

5. Aseta želatiinilehed külma vette paisuma.

6. Kalla potti vesi ja kuremarjad. Lase marjadel keema tõusta ja keeda mõni minut. Suru marjad läbi sõela. Kurna mahl ka teist korda läbi sõela. Aseta mahl potti, lisa suhkur ja sega, kuni suhkur on sulanud.

7. Soojenda u 100 ml jõhvikamahla. Lisa želatiinilehed kuremarja mahlale ja sega, kuni lehed on sulanud. Kalla želatiinivedelik soojale jõhvikamahlale, sega ja vala serveerimiskaussidesse. Aseta külmkappi u 6 tunniks tarretuma.

8. Vahusta vahukoor vahetult enne serveerimist ja lisa õrnalt segades kamavahule.

9. Serveerimisel aseta tarretisele kamavaht, nt kasutades pritskotti. Purusta näppude vahel kaunistuseks külmkuivatatud marju.

Fotod: Johannes Hõimoja

Viimati muudetud: 13.07.2018
Soovitame