Ida-Virumaal on restoranidekuu "Maitseseiklus". Mitmetes söögikohtades erimenüüd.

Allikas: Tiina Männe

Ida-Virumaal on restoranidekuu "Maitseseiklus". Mitmetes söögikohtades erimenüüd.

Novembris soovitame võtta suuna Ida-Virumaa poole. Terve kuu jooksul pakuvad mitmed sealsed restoranid ja kohvikud erimenüüsid, mille hinnad jäävad vahemikku 10-55 €. Üritus ise kannab nime Ida-Viru Maitseseiklus. Vaata, kes osalevad ja mida süüa saab.

PS. Puhka Eestis meeskonnal õnnestus käia pakutavaid menüüsid maitsmas ja võime kinnitada, et latt on kõrgele seatud – pea iga koht üllatab rohkem kui oodata oskaks.

PPS. Kõik pildid, mida siin loos näed, on täpselt nendest toitudest, mida novembris ka süüa saab.


Meresuu SPA & Hotelli restoran Meloodia

Meresuu restoran pakub seekord 4-käigulist erimenüüd. Komplekti hinnaks on 29 € inimene.

Alustuseks on värske ja kerge forelli ceviche, seejärel aasiapärane nuudlisalat kerge ingveriga ning pearoaks veise sisefilee koos kergelt suitsuse ahjukartuli, küpse ahjutomati, hernetambi ja krõmpsuvate kartulilaastudega. Kooslus on täiuslik, millele paneb korraliku punkti suus sulav šokolaadine magustoit: šokolaadibrownie, kreemine šokolaadivaht ning sinna juurde kerge vaarika-, mango- ja laimikaste.

Meresuu restoranikuu pearoaks on veise sisefilee.

Pilt: Tiina Männe

Valge Kõrvits

Ajaloohõngulises hoones asuv Valge Kõrvits on justkui muinasjutt omaette – pitskardinad, veranda, retronõud ning vanaemadeaegne mööbel äratavad nostalgia ning loovad väga hubase interjööri, kus hõrgutisi nautida.

Nende erimenüü on kombinatsioon külastajate lemmiksöökidest ja loodud koos kaaslasega (või lausa mitmega) nautimiseks: siidine kergelt vürtsikas hummus, avokaadomääre, maitseküllane loomalihahautis puljongis. Sinna juurde veel bataadifriikad (julgelt võib öelda, et ühed linna parimad), merekarbid hõrgus kastmes ning tuunikala raamen. Komplekti juurde magustoit ei kuulu, kuid sellest ei oska ka puudust tunda, sest maitsete mitmekesisus pakub niigi palju naudinguid ja nüansse.

4-käiguline komplekt kahele maksab 40 €.

Valge Kõrvitsa erimenüü on kombinatsioon külastajate lemmiksöökidest ja loodud koos kaaslasega (või lausa mitmega) nautimiseks.

Pilt: Tiina Männe

Narva Hotelli restoran M.Chagall

Narva Hotelli restoran on oma nime saanud 20. sajandi ühe kuulsaima kunstniku Marc Chagalli järgi. Mõnedel andmetel külastas Marc Chagall aastatel 1908-1910 Narvat, viibides kuulsa Narva ärimehe Naum Germonti mõisas, kus ta kirjutas mitu oma teost.

Seekord on neil valikus lausa 2 erimenüüd – pool kuud "Retro köök", teine novembri pool "Fusion köök". Alustame esimesest, mille eelroog on köögiviljad baklažaanis, pearoaks Beef Wellington või kanasült ning magustoiduks kerge ja äärmiselt hõrk sambuk kõpsetatud õunaga.

Teine erimenüü on aga järgmine: eelroaks üllatav borš-yum supp, pearoaks risoto mereandidega või pardifilee kinoa ja punase karri kastmega ning magustoiduks karamelliseeritud baklažaan koorega (üllatav koostisaine, kuid võrratu tekstuuri ja maitsega magustoit).

Menüüde hinnad on vastavalt 20 € või 24 € inimene.

Narva hotelli restoran tõstab seekordsel Maitseseikluse üritusel lati ikka väga kõrgele – mine proovi maailmatasemel maitseid ja üllatavaid kooslusi.

Pilt: Tiina Männe

Toila Spa & Hotelli restoran Mio Mare

Mio Mare on hubane 120-kohaline söögi- ja ajaveetmise koht, kus nädalavahetuseti saab kuulata elavat muusikat. Peakokk on Maitseseikluse raames pannud kokku 2-käiguline menüü hinnaga 20 € inimene.

Pearoog viib rändama metsaradadel: hirve antrekoot koos siidise herne-juurselleri püreega. Röstitud seened lisavad roale sügavust, miniporgandid annavad juurde kerget krõmpsu ning kirsiks tordil on sinepi-viskikaste, mis kogu roa tervikuks seob. Maitsed on puhtad, lihtsad ent siiski võrratult head. Magustoiduks on hõrk kõrvitsa-astelpaju panna cotta, mille peal kergelt karamelliseeritud pähklid.

Armastad metsloomaliha? Siis Mio Mare restoran on koht, kuhu novembris minna.

Pilt: Tiina Männe

Toila Mereresto

Täiesti uue kuue saanud Mereresto asub imelises looduskaunis kohas. Maitseseikluse raames pakuvad nad võimalust einestada kahel viisi: võta 2-4 inimesele mõeldud "Tomahawk" hinnaga 80 € või 3-käiguline õhtusöök hinnaga 30 € inimene.

"Tomahawk" steik on kui kunstiteos: seal kohtuvad erinevad maitsenüansid ja lisanditest saab valida endal meelepärase gastronoomilise kombo. Teine valik sisaldab endas forellimarja (mitte mingi lusikatäis, vaid korralik ports), pearoaks lõhefilee steiki ning magustoiduks porgandikooki.

Pearoaks pakutakse lõhet, mille on püüdnud kohalikud kalamehed. Oleks lausa näotu lugu see võimalus käest lasta, sest sadamat lahutab restoranist vaid mõnisada meetrit.

Maitseseikluse raames pakub uuenenud Toila Mereresto võimalust einestada kahel viisi: võta 2-4 inimesele mõeldud "Tomahawk" hinnaga 80 € või 3-käiguline õhtusöök hinnaga 30 € inimene.

Pilt: Tiina Männe

Narva-Jõesuu Medial Spa

Väärika ajalooga Medical Spa uhke ja veidi nostalgiahõngulise hoone neljandal korrusel asub restoran Kuurort, mille pärliks on 360° panoraamakendega privaatne ruum, kust avaneb suurepärane vaade igihaljale männimetsale ja päikeseloojangule.

Seekord pole neil valikus komplekti, vaid võid ise valida meelepärase roa. Näiteks seenerisoto trühvliõliga (10 € ), grillitud tuunikala ja zucchini vürtsikas kastmes (15 €), kalmaar maitseõlis ja praetud paksoi (15 €) ning juurde näiteks šampanjakokteil (9 €).

Medical Spa uhke ja veidi nostalgiahõngulise hoone neljandal korrusel asub restoran Kuurort, mille pärliks on 360° panoraamakendega privaatne ruum, kust avaneb suurepärane vaade igihaljale männimetsale ja päikeseloojangule. Mine naudi seal võrratuid roogasid.

Pilt: Tiina Männe

Gruusia trahter Mimino Jõhvis

Tagasihoidliku välimusega hoone ei reeda, et selle sees asub traditsioonilist Gruusia kööki pakkuv trahter Mimino. Interjöör on hubane ja meenutab Tbilisi tänavat.

Novembri eripakkumises on neil menüü kahele jagamiseks (hind kokku 36 €). Vardas küpsetatud hatšapuri, kebab veise- ja sealihast ahjukartuli, grillitud köögiviljasalati ja kastmega ning magustoiduks pahlava (kook mee ja pähklitega).

Võimatu on sealt näljasena lahkuda, sest portsud on korralikud. Kui aga on soov veelgi Gruusia maitseid kogeda, saab tavamenüüst valida juurde teisigi traditsioonilisi roogasid nagu hinkaalid, lobio, adžapsandali, dolmad jpm.

Mimino novembri eripakkumises on menüü kahele jagamiseks (hind kokku 36 €). Vardas küpsetatud hatšapuri, kebab veise- ja sealihast ahjukartuli, grillitud köögiviljasalati ja kastmega ning magustoiduks pahlava.

Pilt: Tiina Männe

Valaste Puhkeküla Valaste kohvik

Maitseseikluse ajal saab Valaste kohvikus prae ja värskelt pressitud apelsinimahla kätte kõigest 10 euroga! Söögiks on kiievi kotlet friikartulitega; seašnitsel friikartulitega; kanašašlõkk friikartulitega või kala friikartulitega. Friikad on valmistatud kuumaõhufritüüris.

Valaste kohvikus saab novembris korraliku kõhutäie ja seda kõigest 10 euroga. Hinnas sisaldub ka värskelt pressitud apelsinimahl.

Pilt: Tiina Männe

Karukella puhkemaja

Karukella pererahvas on loonud unikaalne teenuse, kus ees on ootamas puhkemaja ja kolm erakordset rooga, mis kõik on pererahva lemmikud. Minimaalne grupi suurus on 10 inimest ning hind 3-käigulise söögi eest 55 € inimene.

Eelroaks on krevetisalat koos krõbeda saiaga – kerge ja värskendav amps, kus on tunda veidi küüslaugumaitset ning millele basiilikukaste lisab vahemereliku maitsenüansi. Pearoog on tänu kapparile ja suitsutatud Sigwari peekonile eriliselt suitsused ja mahlased grillitud veisekotletid. Grillitud ning parajalt juustune lillkapsas on suurepärane maitsete tasakaalustaja. Magustoiduks serveeritakse pererahva nädalavahetuse hommikute lemmikuid – sõrnikuid hapukoore ja pohlamoosiga.

Karukella pererahvas on loonud unikaalne teenuse, kus ees on ootamas puhkemaja ja kolm erakordset rooga, mis kõik on pererahva lemmikud.

Pilt: Tiina Männe

Mäetaguse von Rosen spa restoran

Mäetaguse hubane, kuid siiski mõisa väärikusega restorani tasub juba seepärast esile tõsta, et nad kasutavad toidu valmistamisel suuresti kohalikku toorainet.

Seekordne erimenüü on kulinaarne kunstiteos, kus kõik kolm käiku on hoolikalt läbi mõeldud ja toetavad üksteist täiuslikult. Eelroaks siia tartar kalamarja, laimiõli ja käsitööleiva krõpsudega ning pearoaks krõbedas ürdikoorikus lõhefilee köögivilja tagliatelle, sidrunheina kastme, maapirnikreemi ja porgandivahuga. Magustoiduks Pavlova vaarika, sidrunikreemi, passioonvilja ja värskete marjadega.

3-käigulise erimenüü hind on 25 € inimene.

Mäetaguse restorani eripakkumine: eelroaks siia tartar kalamarjaga, pearoaks krõbedas ürdikoorikus lõhefilee ning magustoiduks Pavlova.

Pilt: Tiina Männe

Kauksi puhkemaja

Kauksi Puhkemaja eripakkumise osa on eelroa pimedegustatsioon. Pearoog ahvenafilee on peipsiäärsele asukohale vägagi kohane ja ideaalne valik. Kartuliröst on kuldpruun ja krõmpsuv, lisades roale tekstuuri ja maitsete mitmekesisust ning laseb ahvenafileel särada oma loomulikus hiilguses.

Magustoit – ahjuõuna krõbedik jäätisega, toob esile sügisesed maitsed ja loob põnevaid, vahelduvaid tekstuure ning pakub lapsepõlvemaitsete äratundmisrõõmu. 3-käigulise õhtusöögi hind on 25 € inimene.

Kauksi Puhkemajas saab Maitseseikluse raames proovida pimedegusteerimist.

Pilt: Tiina Männe


Kulinaarne teekond läbi Ida-Virumaa on ilmselt novembris üks Eesti tippüritusi, millest võiks osa võtta.

Kuna see kestab terve kuu, on aega rahulikult maitsta siit ja sealt ning mis peamine: enamikes kohtades ei pea erimenüüd ette tellima, vaid võib lihtsalt sisse astuda ja nautida.


Viimati muudetud: 01.11.2023