Eesti supertoit – tatar

Allikas: Andri Peetso

Eesti supertoit – tatar

Allikas: Andri Peetso

Retseptid pani kirja:

Ranno Paukson
Peakokk


Eesti supertoitude artiklites tutvustame lihtsalt järgitavaid retsepte tuntud Eesti tippkokkadelt. Sel korral tuleb juttu tatrast – algselt võõramaisest, tänaseks aga päris kodustatud teraviljast. Tatar võib pealtnäha tunduda lihtne ja igav, kuid tegelikkuses on tegemist ühe erakordse ja tervisliku toiduainega, millest on võimalik valmistada palju rohkemat kui lihtsalt putru. Lisaks sellele omistatakse tatrale rahvameditsiinis palju ravivaid omadusi, nt seedimise soodustamine, veresoonte tugevdamine ja lihasjõu suurendamine.

Tallinna südalinnas asuvate restoranide Kaks Kokka ja Ö üks peakokk Ranno Paukson jagab meiega nippe, kuidas tatrast põnevaid roogi välja võluda. Ranno kiidab Eestis kasvatatava tatra kõrget kvaliteeti ning kasutab seda oma restoranides lisandina nii pearoogade kui ka magustoitude juures.

Tatrapuder kukeseentega

Koostisosad:
- toortatar 250g, leotatud üle öö
- kukeseened
- tudraõli küpsetamiseks (võib olla ka tavaline toiduõli)
- võikuubikud 50g
- sibul 1-2 tk
- küüslauk 2 küünt
- peterselli- ja mungalillevarred, väike punt
- päikesekuivatatud tomat 2-3 tk
- kapparid 2-3 spl
- köögiviljapuljong 0,7 liitrit
- hapukapsamahl (soovi korral)
- kõva juust
- hapukoor
- tatraidud

Valmistamine:
Sarnaneb risotto valmistamisega.
Pane pann sooja, lisa õli ja või. Kuumuta kukeseened keskmisel kuumusel, veidi aja pärast lisa sibul ja küüslauk ning ürdivarred. Kuumuta, aga ära lase värvil muutuda. Lisa ka pisut soola. Seejärel lisa tatar ning vajadusel paar võikuubikut. Kuumuta, kuni tatar muutub pannil kuivaks. Lisa vähehaaval puljongit, sega spaatliga. Riivi sisse pisut juustu ja veidi aja pärast päikesekuivatatud tomatid. Lisa kapparid, vähehaaval veel puljongit ja lõpus võib maitseks lisada hapukapsamahla. Serveeri, riivi peale juustu, kaunista meelepäraste ürtidega ja soovi korral lisa ka lusikatäis hapukoort. Valmis!

Õuna-tatrapurukook

Koostisosad:
- õunad, 3-4 tk
- tatrajahu 200g
- suhkur 100g
- fariinsuhkur 50g
- puusöe tuhk 1 spl (soovi korral)
- või 75g (külm)
- sidrun
- kaneel 1 tl
- muna 1 tk
- jäätis

Valmistamine:
Koori õunad, eemalda südamed ja tükelda suurteks tükkideks. Aseta kaussi, lisa fariinsuhkur, kaneel, riivi sidrunikoor ja pigista umbes poole sidruni mahl peale. Sega ja jäta seisma. Seejärel valmista suures kausis puru. Selleks pane kaussi kõik komponendid – jahu, suhkur, muna, või ja soovi korral tuhk (mille võib ära jätta või asendada mõne marjapuruga). Hõõru taigen käte vahel ühtlaseks sõmeraks puruks. Võta kuumakindel küpsetusvorm. Puista pisut puru anuma põhja. Sega õunad hästi läbi ja aseta ilusti vormi. Puista õunad üle puruga. Kuumuta ahi 180 kraadi ja aseta kook ahju kuni 15 minutiks, pöördõhuga ahjus 12 minutiks.
Serveeri kook oma lemmikjäätisega. Valmis!

Tatrapiimakokteil marjade ja vürtsidega

Koostisosad:
- toortatar 100g
- vesi
- mesi 40g
- vürtsid (kaneel, kadakamari, kardemon, vanill, must pipar) – kõiki piisab 1 tera
- metsmaasikamoos
- kuivatatud mustsõstrajahu

Valmistamine:
Lisa kõik komponendid blenderisse. Mikserda suurel kiirusel 5-8 minutit. Võid asetada blenderi peale rätiku või köögipaberi, et vedelik vahelt välja ei pritsiks. Vala valmis kokteil läbi tiheda sõela ning serveeri lahedas pudelis või klaasis.

Viimati muudetud: 06.07.2017

Teema: Söök, Jook ja Ööelu

Soovitame