Eesti supertoidud – peet

Allikas: Visit Estonia

Eesti supertoidud – peet

Allikas: Visit Estonia

Retseptid:

Kaspar KarjusEesti kokk

Käes on toitvate juurviljade hooaeg ning taaskord on päevakorras Eesti köögi raudvara peet. Hoolimata sellest, kas valmistad roogasid värskest peedist või pistad selle talveootuses purki, on tegemist mitmekülgse köögiviljaga, mis pakatab immuunsüsteemi ja tervist tugevdavatest toitainetest. Peedist saad täitva põhiroa, magustoidu või isegi värskendava joogi. Proovi järgnevaid retsepte ise kodus järgi ning Eestit külastades maitse neid roogasid kindlasti ka meie tipprestoranides.

Keelatud vili kuusetolmuse peediga

Koostisosad:

1 sibul
1 peet
1 porgand
50 ml valge veini äädikat
50 g Eesti juustu
1 spl mett
2 suurt õuna
must pipar
sool
kuuseokkapulber
röstitud sarapuupähklid

Ürdiõli
oliiviõli
värske petersell
küüslauk
sool

Valmistamine:

Kuumuta äädikas ja mesi, lisa veidi õli. Lisa sibulad ja prae neid pehmenemiseni. Lisa riivitud porgand ja peet, kuumuta neid keskmisel kuumusel 2 minutit ja tõsta siis jahtuma. Lisa riivitud juust, sool ja pipar.

Pane ürdiõli koostisosad ja pool õlist blenderisse ning sega kõik hästi läbi. Eemalda õuntelt südamikud, lisa ürdiõli ja täida need peediseguga. Pane täidetud õunad 10 minutiks 200-kraadisesse ahju.
Serveeri soojalt.

Külmunud peet

Koostisosad:

100 g mett
150 g mustsõstraid
50 g astelpajumarju
150 g peeti
150 g vett
1 munavalge
röstitud toortatar

Valmistamine:

Sega potis vesi ja mesi ning kuumuta 5 minutit. Püreesta marjad ja peet, lisa see segu siirupile. Aja segu läbi sõela ja pane sügavkülma jahtuma. Kui vedelik hakkab külmuma, lisa sellele munavalge. Vahusta kuni näed moodustumas valget vahtu. Pane segu 12 tunniks sügavkülma. Serveeri külmutatud marjade ja toortatraga.

Päikeseloojang kuuseladvus

Koostisosad:

100 g peeti
100 ml vett
130 g mustsõstraid
3 tl mett
1 tl kuuseokkapulbrit
Gaseeritud allikavesi

Valmistamine:

Lõika peet kuubikuteks ja blenderda kõik koostisosad püreeks, lisa veidi vett. Aja segu läbi kanga ja läbi sõela. Lisa gaseeritud vett ja serveeri.

Viimati muudetud: 17.10.2017

Teema: Söök, Jook ja Ööelu