Kasukas suitsuangerja ja ahjupeediga

Allikas: Johannes Hõimoja

Kasukas suitsuangerja ja ahjupeediga

Retsepti autor:

Janno Lepik

Peakokk

Leib Resto ja Aed

Riik on üle saja aasta vana. Paslik on vaadata tagasi, anda taas väärtus möödunud aegade toitudele ning tuletada meelde vanu tarkusi. Valmistada osasid roogasid viisil, nagu eestlane neid teab, ja teistele anda jällegi tänapäevasem hingamine.

Kihiline peedi-heeringasalat ehk kasukas on pärit idaslaavlaste köögist. Nõukogude ajal valmistati seda pidupäevaks kõrvuti kartulisalati ja rosoljega, kastmeks hapukoore, majoneesi ja sinepi segu. Angerjas oli Eestis hinnatud maiuspala juba keskaja peentel pidusöökidel. Nõukogude ajal oli suitsu- või marineeritud angerjas defitsiitne peolaua ehe.

Käik: eelroog
Portsjoneid: 10
Valmistusaeg: 2 h
Raskusaste: keskmine

Toorained

400 g suitsuangerjat
400 g kartuleid
2 väiksemat sibulat
4 muna
400 g punapeeti
500 g porgandeid
300 g hapukoort
600 g Hellmanns'i majoneesi
Sool
Pipar

Valmistamine

1. Keeda koorega kartulid ja porgandid poolpehmeks.

2. Aseta koorega punapeedid 1,5 tunniks 180 ºC ahju. Kontrolli küpsust enne ahjust väljavõtmist.

3. Keeda munad.

4. Koori kartulid, porgandid ja peet. Riivi kõik komponendid jämeda riiviga ja aseta eraldi anumatesse.

5. Haki sibul peeneks.

6. Puhasta suitsuangerjas või muu meelepärane suitsukala ja pudista sõrmede vahel peeneks.

7. Sega hapukoor ja majonees, maitsesta soolaga.

8. Aseta klaasist kausi põhja suitsuangerjas, selle peale riivitud kartul ja seejärel hakitud sibul. Kata salat poole koguse kastmega. Lisa riivitud peet ja seejärel riivitud porgand. Kata salat ülejäänud kastmega. Kaunista salat peenelt riivitud munaga.

Fotod: Johannes Hõimoja

Viimati muudetud: 29.04.2022