Böff mädarõikase tomatikastme ja võitatud röstsaiaga

Allikas: Johannes Hõimoja

Böff mädarõikase tomatikastme ja võitatud röstsaiaga

Retsepti autor:

Janno Lepik
Peakokk
Leib Resto ja Aed

Riik on üle saja aasta vana. Paslik on vaadata tagasi, anda taas väärtus möödunud aegade toitudele ning tuletada meelde vanu tarkusi. Valmistada osasid roogasid viisil, nagu eestlane neid teab, ja teistele anda jällegi tänapäevasem hingamine.

Keskajal sõi Liivimaa eliit suurtel pidusöömingutel sageli veiseliha. Baltisaksa köögis valmistati vürtside ja ürtidega maitsestatud veiselihast pikkpoissi, klimpe, frikadelle ja liharoogade täidist. Taludes tapeti tavaliselt aastas üks veis ja mõni vasikas. Veiselihaböff toore munaga hakkas kulinaarias laiemalt levima 20. sajandi algul Prantsusmaalt ja jõudis peatselt ka Eesti restoranide menüüsse.

Käik: eelroog
Portsjoneid: 4
Valmistusaeg: 1 h
Raskusaste: lihtne

Toorained

300 g veise pähklitükki (või sisefileed, välisfileed, abatükki)
½ väiksemat punast sibulat
1 hapukurk
2 sl kapparit soolvees
10 g murulauku (soovi korral)
6 viilu röstsaia
10 g võid

Böfi kaste
100 g ketšupit
20 g mädarõigast (konserv)
12 g tumedat suhkrusiirupit
10 g Worcestershire'i kastet
6 g Tabasco kastet
Näpuotsaga soola

Valmistamine

1. Böfi jaoks võib kasutada erinevaid veisetükke. Enamasti kasutatakse sisefileed, aga sobivad ka abatükk, välisfilee ja pähklitükk. Lõika liha u 4 x 4 cm tükkideks ja maitsesta soolaga. Aseta liha u 30-40 minutiks sügavkülma, kuni liha on tahenenud. Seejärel peenesta liha hakklihamasinas.

2. Kaalu kaussi ketšup, mädarõigas, suhkrusiirup, Worcestershire'i kaste, Tabasco kaste ja sool. Sega saumikseriga kõik ühtlaseks massiks.

3. Haki murulauk, hapukurk, kappar ja kooritud sibul väikesteks tükkideks.

4. Sega omavahel hoolikalt peenestatud liha, böfi kaste, hakitud murulauk, hapukurk, kappar ja sibul.

5. Määri saiaviilud enne röstimist pehme võiga mõlemalt poolt. Saiu võib röstida nii kuumal pannil kui ka ahjus.

6. Serveeri kuldseks röstitud saiad böfiga.

7. Lisa soovi korral liha keskele tekitatud väikese süvendi sisse munakollane.

Fotod: Johannes Hõimoja

Viimati muudetud: 29.04.2022