Eesti sai esimesed MICHELINi restoranid

Allikas: Rene Lutterus

26. mai 2022

25. mail toimus Tallinna Kruiisiterminalis ajalooline Eesti esimene MICHELINi restoranide tseremoonia.

  • Fotovalikut tseremoonia kulgemise järjekorras saab lapata meie turismiproffidele suunatud Facebookis
  • Oma sõprade ja äripartneritega palume jagada aasta läbi, kuni järgmiste uudiste ja tärnideni Visit Estonia artiklit 7 keeles

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt rõhutas eile lavalt, et see on gastronoomiamaailma Oscar. Tõepoolest. Ainult et veelgi pikema ajalooga kui filmi-Oscar. Ilmselt pole teist üleilmselt tuntud kvaliteedimärki, millele omakorda kvaliteedimärgiks on kujunenud tema sõltumatus, nõudlikkus ja juba üle 120 aasta pikkune ajalugu. Minister Sutt pöördus tseremoonial tänusõnadega ka Visit Estonia Michelini-tiimi poole, kes on aastaid Michelini tulekut Eestisse vedanud, alates materjalide ettevalmistamisest valitsuskabinetti kuni esimese gala pisimate detailideni: Turismiarenduskeskuse direktor Liina Maria Lepik, turismiturunduse valdkonnajuht Heili Klandorf-Järvsoo ning välismeedia ja toiduteema juht Kadri Gröön.  

"Michelini tulek Eestisse on suurepärane näide erasektori ja riigi koostööst. Restoranide tubli töö pärast tullakse, aga neist üksi ei piisa, enne pidi sündima riiklik leping Micheliniga. Eesti esimese Michelini gala lavalt kõlas meie tunnustatud kokkade suust sageli lause: „Ma tänan Eesti riiki." See oli äärmiselt tugev ja liigutav tunne: riik ja ettevõtjad üheskoos ajavad ühte asja, ajavad õiget asja," ütles Turismiarenduskeskuse direktor Liina Maria Lepik. 

Liina Maria Lepiku sõnul on Michelini tulek väga tugev sõnum, seda tunnustust antakse gastronoomiamaailmas, kuid mõju ulatub palju kaugemale:

"Kõigepealt mõju otseselt meie toidukultuurile otseselt: et Eestis jätkuks motivatsiooni kasvatada suurepärast kohalikku toorainet, saada tippkokaks, luua restorane, mille maitseelamused ja teenindus on maailmatasemel.

Mõju on ka turismile laiemalt . Nii nagu on inimesi, kes reisivad UNESCO nimekirja põhjal, on veelgi enam neid, kelle reisimotivatsiooniks on hea toit. Kui seni tuli öelda, et Eestit ei tunta toitu järgi, kuid toit on alati see, mida lahkudes kiidetakse, siis nüüd tänu MICHELINi tunnustusele hakatakse meid rohkem toidu järgi ka tundma. Põhjamaad on meie lähiriigid ja ühtlasi gastronoomiamaailma tipus, nii et sealt ootame lähiajal palju tõsiste toiduhuviliste külaskäike. Eriti tore, et saame seda uudist maailmale kuulutada praegu, kui turismi põhihooaeg algamas.

Ja lõpuks mõju Eesti riigi mainele maailmas. Mul on tuua ka konkreetne näide, hiljuti välismessil ütles Norra tehnoloogiaärimees: „Ahhaa, Eestis on Michelin, võin tulla küll teile äri tegema, te olete nüüd well established." Mis näitab, et nn pehmete valdkondade ja kogu elukeskkonna mõju suurtele äriotsustele tootmises ja tehnoloogias ei tohi kunagi alahinnata." 

Eesti jaoks on algamas põnev teekond. Giidi valikut uuendatakse igal aastal. Praegu Michelin alles n-ö tutvus Eestiga. Saime kaks tärnirestorani, kuid soovitan aega viitmata külastada kõiki giidi võetud restorane. Neile on silm peale pandud ja nad on väga innukad taset tõstma, järgmisel aastal võivad osa neist jõuda juba tärnini ja naljaga pooleks ei pruugi siis enam kohta saadagi.