Need mõnusad põhjamaised veinid

Foto: Magnus Heinmets, Visit Estonia

Need mõnusad põhjamaised veinid

Kuigi Eesti ei ole veinimaa, on siin alati tehtud koduveini ja -õlut. Kui vahepeal jäigi selle tegemine pisut tagaplaanile, siis viimasel ajal on see taas au sisse tõusnud ning lisandunud on isegi käsitöösiidri valmistamine. Juurde on tulnud põlvkond uusi tegijaid, kes on oma südameasjaks võtnud käsitööjookide valmistamise ning uute maitsete julge katsetamise. Niisiis – milline on Eesti vein, kust seda leiab ja kes on selle tegijad?

Eesti suurtootjate vein on traditsiooniliselt magus, ent Eesti kasvavalt käsitööveinide turult leiab ametlike Eesti käsitööveinide seast magusaid veine väga vähe, neid tuleb lausa nn tikutulega otsida. Ajaga sammupidavad ja kaasaegsete vaadetega Eesti veinimeistrid katsetavad ka viinamarjaveinide tegemist, kuid sageli on Eesti veinid valmistatud õuntest, pirnidest, sõstardest, rabarberist, pihlakamarjadest ja teistest meie oma puuviljadest ja marjadest, olemas on isegi võilille- ning nurmenukuvein. Öeldakse ju, et hea meister teeb veini ükskõik millest, kasvõi kõrvitsast ja kibuvitsast.

Võta ette veinituur, et avastada uusi ja traditsioonilisi maitseid - vinoteeke leiab igast Eesti otsast!

Tuntud Põltsamaa maitsed

Foto: Magnus Heinmets, Visit Estonia

Põltsamaa on vanim puuvilja- ja marjaveinide tootja Eestis. Veinide valmistamisega tehti siin algust juba 1920. aastal ja esimese Eesti Vabariigi lõpuks tunti ja hinnati neid jooke kõrgelt nii kodumaal kui ka piiri taga. Põltsamaa veinikelder pakub naturaalseid puuvilja- ja marjaveine, millest osa on värsked ja reipad, teised jälle pikkamööda laagerdatud ning väärikad. Siinne veinikelder on kujunenud Põltsamaa turismimagnetiks, kus on võimalik maitsta kõiki kohapeal toodetud veine.

Allikukivi Veinimõis on tuntud oma rabarberiveini poolest, aga lisaks sellele tehakse veini õuntest, mustsõstardest, vaarikatest, pihklakamarjadest ja arooniatest. Siinsed veinid on võitnud mitmeid auhindu ning pererahvas tutvustab lahkelt ka veinitegu, mõisa lugu ja marjaistandust.

Väike Pärnu veinivabrik Mamm&Frukt on veinivalmistamisel võtnud kaasaegse ja eksperimentaalse suuna ning keskendub mitte ainult veinidele, vaid ka vahuveinidele. Nemad usuvad, et ühel päeval saab Eesti veiniriigiks, marjaveiniriigiks!

Muhu Veinitalus veereb aeg mõnusalt

Foto: Mart Vares, Visit Estonia

Haanjamaa mägisel maastikul Uue-Saaluse külas asub Uue-Saaluse veinitalu, kus valmistatakse kohalikust toorainest puuvilja- ja marjaveine. Lisaks veinide maitsmisele saad siin heita pilgu veinivalmistamise köögipoolele ning jalutada Eesti kõrgeimas marjaistanduses.

Muhu Veinitalus saad mugavalt majutuda, maitsvalt süüa ning tutvuda viinamarjade kasvatamisega külmas kliimas – talu maadele on istutatud ühtekokku üle 2000 viinapuu. 

Valgejõe veinivilla, mis on Eesti käsitööveinide eestvedaja, kutsub sind klaasikest kvaliteetset kohalikku marjaveini nautima. Tule maitse kas ühte või koguni seitset veini koos suupistetega.

Murimäe veinikelder Valgamaal pakub Eesti veinide degustatsiooni, mis on mõnusaks ajaveetmiseks nii sõpruskonnale kui kolleegidele.

Viimati muudetud: 23.11.2018

Teema: Kultuur ja Ajalugu, Söök, Jook ja Ööelu

Soovitame
Jaga oma elamusi #visitestonia