Kalakotletid, tillikartul, klopitud kurgi ja karulauguaioliga

Foto: Johannes Hõimoja

Kalakotletid, tillikartul, klopitud kurgi ja karulauguaioliga


Retsepti autor:

Janno Lepik

Peakokk

Leib Resto ja Aed


Räägitakse, et eestlased olla Euroopa paikseim rahvas – aastatuhandeid tagasi tulid meie kauged esiisad ja esiemad siia maalapile kokku ja otsustasid jääda. Riigina 100. sünnipäeva tähistades on meie pagasis traditsioonid, põlvest põlve pärandatud tarkussõnad, oma lugu, mille juured ulatuvad kauge ajahorisondi taha. Meie Vabariigi 100. sünnipäeval on paslik vaadata tagasi, anda taas väärtus möödunud aegade toitudele ning tuletada meelde vanu tarkusi. Valmistada osasid roogasid viisil, nagu eestlane neid teab, ja teistele anda jällegi tänapäevasem hingamine.

Kalakotlettide retsepte leidub juba 1781. aastal ilmunud esimeses eestikeelses kokaraamatus, mis oli mõeldud küll ainult mõisakokkadele. Eestlaste toidulauale tulid kotletid 19.-20. sajandi vahetusel koos teiste pannil praetud roogadega. Neid tutvustasid ka eestiaegsed kodumajanduskoolid ja -kursused. Tänapäeval on värskest kohalikust kalast valmistatud toidud moodsa eesti köögi pärliks.

Käik: pearoog
Portsjoneid: 6
Valmistusaeg: 1,5 h
Raskusaste: keskmine

Toorained

1 kg kalafileed
100 g röstsaia
100 ml vahukoort
4 muna
2 keskmist sibulat
20 g hakitud tilli
100 g jahu
200 g riivsaia
½ l piima
600 g kartuleid
15 g hakitud tilli
Sool
Pipar

Kurgisalat
300 g kurki
5 g soola
10 g hakitud tilli
10 g hakitud murulauku

Karulaugumajonees
250 g majoneesi
35 g karulaugulehti (või muid meelepäraseid ürte, nt rohelist sibulat, murulauku)

Valmistamine

1. Tükelda sibul ja prae madalal kuumusel võis klaasjaks.

2. Leota röstsaiaviile vahukoores.

3. Puhasta kalafilee luudest ja peenesta liha hakklihamasinaga. Kotlettides võib kasutada nii punast kui valget kala, nt lõhet, forelli, turska, ahvenat, koha või hõbeheiki.

4. Lisa kalamassile muna, leotatud ja purustatud saiaviilud, sool, pipar, praetud sibul ja hakitud till. Sega korralikult läbi ja vormi meelepärase suurusega pätsikesed.

5. Paneeri kotletid, kastes pätsid esmalt jahusse, seejärel lahti klopitud muna-piima segusse ja lõpuks riivsaia. Prae kotletid pannil kuldpruuniks ja küpseta 180 ºC ahjus u 5 minutit.

6. Blenderda majonees ja karulauk, kuni tekib ühtlane heleroheline segu.

7. Pese ja keeda (võimalusel värsked) kartulid. Lisa enne serveerimist killuke võid ja hakitud tilli.

8. Koori ja viiluta kurk. Aseta kaanega suletavasse nõusse, lisa sool ja sulge kaas. Raputa anumat, kuni kurk on pehme ja soolaga maitsestunud. Lisa hakitud murulauk ja till.

9. Serveerimiseks aseta taldrikule kotletid, või ja tilliga kartulid, karulaugumajonees ja kurgisalat.

Fotod: Johannes Hõimoja

Viimati muudetud: 03.05.2018
Soovitame