Allikas: Mariann Liimal
Kuidas Eestimaa väikefarmides töö käib? Kuidas valmistatakse taludes ehtsat leiba, sinepit või lausa siidrit? Aga tule kohale ja saad ise käe külge panna. Need talud on avanud enda juures töötoad, kus läbi praktiliste koostegemiste saad kogeda, mida nad seal talus igapäevaselt teevad. Õpi tegema mõnda põnevat sööki, valmistama siidrit, käsitlema ravimtaimi ja palju muud põnevat. Need töötoad on kindlasti uus trend, kuidas pidada sünnipäevi, tähistada tüdrukuteõhtuid või veeta niisama pere ja sõpradega harivalt aega. Kusjuures Puhka Eestis veebilehelt leiad teisigi töötubasid.
Tartu maakond, Varnja alevik
Talvisel ajal minnakse kogenud kaluri saatel karakatitsaga Peipsi järvele koos kala püüdma. Kalapüügile eelneb kalapüügivahendite ja -võtete tutvustus. Räägitakse kalurielust, traditsioonidest ja toitudest ning otse loomulikult, just siis kui kõht parajalt tühjapoolne on, valmistatakse üheskoos püütud värskest Peipsi kalast maitsvaid kalatoite. Hinnas sisalduvad karakatisõit, grupijuht ja koosvalmistatud kalatoidud. Retk algab Mesi tare kodumaja hoovis. Suvisel ajal valmistame Mesi tare hoovil või rannas looduse rüpes hooajalistest kaladest erinevaid Peipsi roogi ja mekime neid üheskoos.
Loe edasiPärnu maakond, Riisa küla
Läheme koos Soomaa kohaliku giidiga temale tuttavatesse seenemetsadesse, et õppida tundma erinevaid söödavaid ja ka mittesöödavaid seeni. Korjatud seentest valmistame maitsva seeneroa. Eestlased armastavad nii seenelkäimist kui seente varumist talvekuudeks. Tutvume erinevate seente säilitamise viisidega nagu kuivatamine, soolamine, hapendamine, marineerimine. Seeneretkede hooaeg algab juulikuus ja lõppeb oktoobris. Seenematkad sobivad ka lastega peredele.
Loe edasiJõgeva maakond, Avinurme alevik
Leivatoas saab teha oma esimesed katsetused leiva küpsetamises. Puiduaida leivameister jagab näpunäiteid, kuidas segada kokku üks õite hea leivataigen, mida head ja paremat sinna sisse võiks panna ja loomulikult mis on salarelv, et leib kenasti kerkiks ja hõrgult maitseks. Töötoas saab igaüks panna oma käteosavuse proovile ja meisterdada endale leivapõrssa või siilipoisi. Töötoa lõppedes tuleb leivaahjust meeli erutavalt head leivalõhna ja loomulikult ei lahku keegi oma kunstiteoseta. Hea teada: oodatud on grupp suurusega 5-25 inimest ja aega tasub varuda 2 tundi.
Loe edasiValga maakond, Truuta küla
Murimäe Veinikeldri koduveini valmistamise kursusel õpitakse koduveini tegemist erinevatest toorainetest ja kasutama vajalikke mõõteriistu ning lisaaineid (pärmid, peatajad, selitajad). Käsitletakse ka näpunäiteid pudeldamiseks ja soovitusi koduveini seadustamisel (Murimäe Veinikelder on tunnustatud veinitootja). Lisaks maitseme erinevaid eestimaisest toorainest (näiteks astelpaju, aroonia, kirss, rabarber, karusmari) valmistatud käsitööveine. Külastus sisaldab ka ringkäiku viinamäel ning veinikeldris, kus tutvustame Murimäe Veinikeldri tegemisi ja põhjamaist viinamarjakasvatust.
Loe edasiViljandi maakond, Vihi küla
Tule osale õpitoas, mille käigus õpime tundma erinevaid tervendavaid maitse- ja ravimtaimi. Kevadest sügiseni tegeleme värskete taimeaiast, põllult ja metsast korjatud taimede ja marjadega, talveperioodil õpime kuivatatud taimede põhjal. Loengut täiendab slaidiprogramm, koostatud on õppematerjal rohkem kui 50 taime jaoks. Ürte saab oma käega kogeda, tunnetada lõhna ja maitset. Värskeid teadmisi saab rakendada koos perenaisega maitsvat ja tervislikku toitu valmistades.
Loe edasiLääne maakond, Haeska küla
Tänava talus valmivad erilised marja- ja köögiviljasinepid. Meie sahvrist leiad teiste seas nii mustsõstra-, vaarika- kui ka porgandi- ja peedisinepid. On midagi igale maitsele ja kel enne sinep ehk ei maitsenudki, sellest saab peale meie sinepi proovimist enamasti suuremat sorti sinepisõber. Kui tahad ise ka sinepivalmistamisel kätt proovida, siis tule meie külla ja tee üks päris oma sinep. Ettetellimisel pakume võimalust osaleda sinepi valmistamise töötoas.
Loe edasiHarju maakond, Viimsi alevik
Puhtama looduse ja parema tervise heaks! Eesti traditsiooniline toit on seotud meie aastaaegade rütmiga - sööme neid vilju, mida loodus pakub. Õpitubades seome praktilise tegevuse filosoofiliselt kogu Eesti kultuuriruumiga, kuid kindlasti on tähelepanu all ka toidu tervislikkus. Õpetame valmistama juuretiseleiba ja fermenteeritud toitusid, umbrohutoite, tervislikke maiustusi ja erinevaid Eesti pärimustoite. Õpetame looduses leiduvat tervise heaks kasutama ning kuidas hoiduda kahjustavatest kemikaalidest. Broneerides teavita, millist rooga soovid valmistada. Kogu valiku leiate meie kodulehelt.
Loe edasiTartu maakond, Tartu
Umbrohutoitude töötoas: - räägime, millised umbrohud söögiks valida, millised metsa jätta; - uurime, mida kasulikku umbrohtudes leidub ja kuidas seda oma tervise heaks kõige paremini ära kasutada; - valmistame üheskoos mitmeid umbrohutoite: leivakrõpse võilillepestoga, mahe nõgesesupp suitsuvutiga, umbrohupirukas koos kevadiste salatitega ning erinevad tervisest pakatavad rohesmuutid. Kindlasti saab tutvuda ka põnevate taimeteede ja umbrohukrõpsudega. Kaasa saab iga osaleja paraja portsu umbrohuretsepte ning mõnusad maitseelamused pealekauba! Töötuba toimub tellija soovil Tartus või Lõuna-Eestis.
Loe edasiTartu maakond, Tartu
Tänapäevase eesti köögi töötoas valmistatakse ühiselt eelroog, pearoog ja magustoit vastavalt hooajale ja osalejate toidueelistustele. Kasutame alati värsket ja hooajalist Eesti toorainet, räägime natuke ka eestlaste varasemast toitumisest ning tutvume põnevate Eesti maitsetega. Näiteks võib talvises töötoas eelroana valmida õllesai koos läätsepasteediga, pearoaks hõrgud lestakotletid köögiviljatambi ja hapendatud köögiviljadega ning magustoiduks kihiline leivamagustoit. Töötoa läbiviija on toitumisterapeut, kokk ja elamuskoolitaja Triin Muiste. Asukoht oleneb grupi soovist ja suurusest.
Loe edasiVõru maakond, Hinniala küla
Pakume õuesõppe formaadis erinevate tervislike lõkketoitude valmistamist. Valmistada saab ka liha-, laktoosi- ning gluteenivabasid toite. Õpitoa korraldamine õnnestub kõige paremini kuni 10 inimesega, kuid saame ka suurema seltskonnaga hakkama. Enim soovitud menüüd on olnud: Taimne seljanka Lõkkesaiakesed Lõkkepannkoogid Suurepanni kartulid Grupihind sõltub inimeste arvust. Külastajate arv kokkuleppel.
Loe edasiHarju maakond, Kasepere küla
Pane kõrva taha muistsed leivateo tarkused! See on tore ja praktiline töötuba kodusest leivaküpsetamisest. Talu perenaine tutvustab leivateo erinevaid etappe, lõpetuseks maitstakse ahjusooja liha-, seemne- ja rosinaleiba ning juuakse taimeteed. Kui leivad on kerkima pandud, siis virgutuseks võib minna jalutuskäigule metsaradadele ja Padise kloostrisse. Valmis leiva kõrvale saab lisatasu eest tellida suppi ja muud maitsvat taluköögist. Grupi suurus 10-30 inimest, tegevust on võimalik kombineerida teiste talus pakutavate teenustega! "Tüdruk võttis ahjust leiba - sooja leiba mõtelge!" (J.Liiv)
Pärnu maakond, Randivälja küla
Elamustoitlustuse töötuba "Ise teeme, ise sööme" haarab endaga gastronoomiamaailma kaasa sõbrad ja kolleegid, liidab seltskonna vaimu ja maitsemeeled! Koos köögis tegutsedes valmivad maitsvad Eesti toidud järgides vanaemade retsepte. Erilise maitse lisab roogadele seltskond ja koostegemise rõõm, mille tulemusel valmib 3-käiguline toidukord. Ka toiduerisused ja veganlus ei ole meile võõrad teemad, söönuks saavad nii lihasööjad kui ka taimse toidu eelistajad. Katame laua, naudime tehtud toitu ja räägime toredaid lugusid. Soovi korral on võimalik juurde tellida ka elav muusika.
Loe edasiPärnu maakond, Jõesuu küla
Tulge proovige kätt siidrimeistrina! Töötoas saate ise osaleda siidrivalmistamise protsessis - põnevas tööetapis nimetusega „dégorgement“. Dégorgement on traditsioonilisel šampanjameetodil valmistatud jookide üks tähtsamaid tööetappe, kus pärast jookide setitamist toimub pudelist efektne pärmisademe eemaldamine ja vahuveinikorgi panek. Tutvustame teile ka tootmist siidrivabrikus, räägime hea siidri valmistamise saladustest ja pakume meie tooteid degusteerida.
Loe edasi