public.homepage.logo
Visit EstoniaAllikas: Hele-Mai Alamaa

Eesti toit – kohaliku gastronoomia teejuht

Naudi võrratuid maitseid, mis jõuavad sinuni täpselt nii kiiresti, kui neil kasvamiseks aega kulub.

Eesti köögis on hinnas kõik, mis on kohalik – olgu see korjatud meie metsadest, kasvatatud lähedal asuvas farmis või toodetud Eesti oma ettevõtetes. Lisaks päritolule lähtuvad restoranide tippkokad tooraine valikul ka aastaajast. Iga hooajal on oma maitse – talv keerleb ümber sooja toidu ja vürtside, suvi toob otse loodusest lauale värskuse ja vitamiinid.

Meie toidukultuuri selgroo moodustavad kindlasti leib, liha, kala ning metsaannid. Retseptide valikul ammutame inspiratsiooni Skandinaaviast, ajalooliselt on aga meie söögilauda mõjutanud tugevalt nii Saksamaa kui ka Venemaa. 

Siinne kliima on nõudnud eestlastelt toidu valmistamisel nutikust – aastasadu oleme osanud toitu säilitada, kasutades selleks näiteks fermenteerimist, kääritamist, soolamist, marineerimist või kuivatamist. Fermenteerimine annab ohtralt toidule lisaväärtust ning nüüd kasutavad meie esivanemate meetodit mitmed tipprestoranid üle maailma.  

Ehkki Eesti on väike, on siinsed toidupiirkonnad igaüks enda nägu. Võta ette maitserännak ja otsi igale piirkonnale omaseid maitseid. Tutvu kohalike väiketootjate ja talutoodanguga, rüüpa hõrku käsitööjooki ning naudi ajaloolisi maitseid moodsas kastmes, mida pakuvad meile mitmed restoranid üle Eesti.

Eesti erinevate piirkondade köögi ja kohaliku toidukultuuri väärtustamiseks on Regionaal- ja Põllumajandusministeerium kutsunud ellu traditsiooni – valida igal aastal välja üks Eesti toidu piirkond ning kuulutada välja selle piirkonna maitsete aasta. 2024 aastal on kannavad toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja väike Ruhnu

Hinnatud Eesti restoranid

Lase hellitada end Eesti parimatel tippkokkadel ja naudi tõelisi hõrgutisi. Just need restoranid seda pakuvad.

Hea toit on nagu sümfoonia – iga koostisosa taldrikul mängib oma meloodiat, kuid kokku kõlab see harmooniliselt ja meeliülendavalt!

Toidulaud metsast

Pool Eesti pindalast on kaetud metsaga ja seetõttu pole sugugi üllatav, et seene- ja marjakorjamine on Eesti traditsioonilise toidukultuuri oluline osa.

Toidu korjamine loodusest saab alguse juba kevadel, mil lauale jõuab karulauk, nõges, noored kuusevõrsed ja palju muud. Juuli algusest oktoobri lõpuni kubisevad metsad aga seentest, ürtidest ja marjadest ning neid kasutavad ka paljud kokad oma restoranides, et anda roogadele kohalikku mekki. Vaata üle, kus on Eestis parimad marja- ja seenekohad ning mida kevadel lauale noppida

Värskes õhus maitseb kõik paremini

Luba endale kulinaarne elamus looduses – üle Eesti leidub võimalusi küllaga.

Saa inspiratsiooni!

Kulge suvel koos maitsetega – külasta mõnda toidufestivali, naudi söögikohti, kus on hea olla terve perega ning leia üles kohalikud hõrgutised.

Iga aastaaeg pakub Eestis uusi ja põnevaid ettevõtmisi

Vaata lähemal

Soovitame

Avasta Eesti

Kasuta interaktiivset kaarti

Eesti kaart