Pisikesed ja armsad kodukohvikud ning pererestoranid ootavad külla

Allikas: Tiit Mõtus

Pisikesed ja armsad kodukohvikud ning pererestoranid ootavad külla

Suvi on parim aeg avastamaks Eesti kodust toitu, mida pakutakse väikestes põnevates kodurestoranides, -kohvikutes ning kohalikel kulinaariaga seotud üritustel. Paljudes koduaedades, -hoovides ja -tänavatel avanevad suvel kodukohvikute ja koduste söögikohtade uksed, see pakub rohkelt elamusi nii külastajatele kui kohvikupidajatele. Maitsmist ootavad hõrgud road, lisadimensiooni pakub kodune õhkkond ja suhtlemine toidukunsti austajatega. Oled oodatud!

Kodurestoran MerMer

Foto: Magnus Heinmets

Kodurestoranid

Põhjarannikul Juminda poolsaarel Kolga-Aabla kalurikülas asub merehõnguline MerMer, kus saab nautida kohalikust toorainest valmistatud suurepärast toitu ning selle kõrvale Prantsuse ja Itaalia veine. Kodurestoran on avatud nii suvel kui talvel, kuid oma tulekust tuleks kindlasti ette teatada.

Ööbiku Gastronoomiatalu pop-up restoran Kuimetsas on Tallinnast vaid 50 min autosõidu kaugusel ning seal ootab külalisi ainulaadne 5-käiguline õhtusöök. Roogade valmistamisel on kasutatud kohalike põllupidajate saadusi ning vastavalt hooajale ka metsaande. Kindlasti vajab äramärkimist, et Ööbiku kodurestoran valiti aastal 2019 Eesti 50 parima restorani hulka!

Privaatne ja originaalne kodurestoran nAnO on avatud vaid suvehooajal ning sedagi vaid mõned loetud tunnid lõunaajal. nAnO omaniku modell Beatrice kokakunstipärlitest räägitakse legende ja tema enda kunstiteoseid saab näha restorani seinu kaunistamas.

Maitsvad ja kaunid koogid

Foto: EAS

Kodukohvikud

Kodukohvik Tillu paikneb põneva talupoe ruumides, mis tegutseb Põlva romantilises äärelinnas. Kohvikus kohapeal valmistatakse sooja sööki, imelisi kooke ja saiakesi ning oodatud on eelkõige lastega pered, aga ka väiksemad seltskonnad. Ka on võimalik kohvikult tellida toitlustust kas ainult toitude valmistamise või cateringi näol.

Vanas Viljandi Koidu tänava apteegis on asupaiga leidnud Rohelise maja pood ja kohvik. Pakutakse hommiku- ja lõunasööke ning muidugi oma pagaritöökojas valmistatud mahetoorainest küpsetisi. Märkimata ei saa jätta ka seda, et poe rikkalikus sortimendis on peaaegu kõik tooted pärit mahepõllumajandusest.

Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalul on oma viinamarjaistandik, kohvikus pakutakse elava tulega pitsaahjus valminud itaaliapäraseid pitsasid, aga ka kohalikust toorainest valmistatud roogi. Loomulikult saab degusteerida kohapeal valmistatud siidreid ja veine.

Kohvikutepäev Kärdlas

Foto: Marek Metslaid

Kohalikud kulinaariaüritused

Kevadel, mai lõpus avab suvesündmuste hooaja juba traditsiooniks muutunud igakevadine Varnja Kalalaat. Laadal on kohal erinevad värske kala ja kalasaaduste müüjad, kalastusvahendite müüjad, samuti toitlustusepakkujad ning istikute, käsitöö jm laadakauba pakkujad. Laadal on meelelahutust nii suurtele kui väikestele.

Sibulatee Puhvetite päev - üheks päevaks kerkivad Sibulateele erinevad puhvetid, kus pakutakse head ja kodust, kohalikku ja traditsioonilist. Osalemine kohustuslik!

Kostipäiv ehk Setomaa kohvikutepäev - ainult korra aastas, augusti keskel, siis, kui on Seto Külavüü kostipäiv, võib Setomaal leida kohvikuid taluõuelt. Kohvikutes pakutakse kohalikust toorainest maitsvaid roogasid ning kohvikud paiknevad Lüübnitsast kuni Luhamaani. Igal kohvikul on oma müügilett ja toitu saab osta ka kaasa.

Kopli taluköök asub Põlvamaal, Postitee ääres. See on kokkamise koht, mis pakub isetegemise rõõmu ja ehedaid maitseid. Meie omad hobikokad ja toidusõbrad on oodatud kooskokkamistele, külalised kaugematest kantidest saavad aga ise järele proovida Eesti ehedaid maitseid. Kopli taluköök on loodud Eesti toidukultuuri lugu kandma ja edasi jutustama.

Saaremaa kohalikku ja ausat toitu tutvustatakse Saaremaa Toidufestivalil 8.-18. septembril. Restoranide nädal, õunakohvikute pühapäev, tänavapiknik, turupäev ehtsa saaremaise kaubaga, koduõlle ja koduleiva konkursid – ühes nädalas on koos palju toiduga seotud tegemisi!

Viimati muudetud: 24.04.2022

Teema: Söök, Jook ja Ööelu