Eesti toit – kohaliku gastronoomia teejuht
Naudi võrratuid maitseid, mis jõuavad sinuni täpselt nii kiiresti, kui neil kasvamiseks aega kulub.
Eesti köögis on hinnas kõik, mis on kohalik. Tooraine valikul ja maitsete valikul mängib olulist rolli aastaaegade vaheldumine ning põhjamaine kliima – siinne taime- ja loomariik on ainulaadsed.
Meie toidukultuuri selgroo moodustavad kindlasti leib, liha, kala ning metsaannid. Tänapäeval ammutame inspiratsiooni Skandinaaviast, ajalooliselt on meie söögilauda tugevalt mõjutanud nii Saksamaa kui ka Venemaa.
Eestlaste jaoks on oluline, kes ja mis meetodiga toidu valmistanud on. Seda näeme nii restoranides kui ka poodides, kus kohalikku toidukaupa ostetakse meelsamini kui välismaist. Tipprestoranide kokad kasutavad tihti roogade valmistamiseks ka kohalike väiketootjate ja talude toodangut, mis on tuntud oma eripära poolest.
Eestlastele omased toiduvalmistamise ja -säilitamise meetodid nagu fermenteerimine, kääritamine, marineerimine, kuivatamine ja soolamine on nüüd hinnas terves maailmas. Eelkõige kasutavad tipprestoranid fermenteerimist, et anda toidule lisaväärtust ja huvitavat maitset.
Kõikjal Eestis leiab söögikohti, mis pakuvad just sellele piirkonnale omast maitset või eesti kööki kuuluvat klassikat moodsamas “kastmes”.
Hinnatud Eesti restoranid
Lase hellitada end Eesti parimatel tippkokkadel ja naudi tõelisi hõrgutisi. Just need restoranid seda pakuvad.
Toidulaud metsast
Pool Eesti pindalast on kaetud metsaga ja seetõttu pole sugugi üllatav, et seene- ja marjakorjamine on Eesti traditsioonilise toidukultuuri oluline osa.
Toidu korjamine loodusest saab alguse juba kevadel, mil lauale jõuab karulauk, nõges, noored kuusevõrsed ja palju muud. Juuli algusest oktoobri lõpuni kubisevad metsad aga seentest, ürtidest ja marjadest ning neid kasutavad ka paljud kokad oma restoranides, et anda roogadele kohalikku mekki. Vaata üle, kus on Eestis parimad marja- ja seenekohad ning mida kevadel lauale noppida.
Head isu!
Saa inspiratsiooni!
Iga hooaeg pakub Eestis uusi ja põnevaid ettevõtmisi
Leia inspiratsiooni
Soovitame
Avasta Eesti
Kasuta interaktiivset kaarti
Viimati uuendatud
15.05.2024