Falstaff avaldas oma esimese Eesti restoranide teejuhi, kus on ära märgitud 154 söögikohta. Kõige arvukamalt pääses uude toidugiidi Harjumaa söögikohti (77) ning Saare- ja Pärnumaa restorane (vastavalt 12 ja 10), aga vähemalt ühe restoraniga on giidis esindatud kõik Eesti maakonnad.
Mõistagi pole asukoht kaardil ainus tunnus, mille põhjal verivärskes restoranigiidis omale meelepärane einestamispaik leida. Falstaffi toidugiid pakub välja veel üheksa omadust, mis laiast soovituste valikust sobiva restorani välja sõelumise lihtsamaks teevad, samuti on valiku tegemisel oluliseks argumendiks restorani hinne ehk tasemepunktidki. Falstaffi määratluse järgi on viis Eesti kõige paremat restorani: 180 Degrees by Matthias Diether (97 Falstaffi punkti), NOA Chef's Hall (96 punkti) ning 94 punktiga Pädaste mõisa restoran Alexander, Maidla Nature Resorti restoran SOO ja Fotografiska Food Tallinn. Visit Estonia uuris Falstaff Nordicu peatoimetajalt Aivar Hansonilt, mida Falstaffi Eestisse tulek meie söögikohtadele tähendab ja kuidas Falstaff oma Eesti debüüti hindab.
Mida pääs Falstaffi restoranigiidi meie restoranidele annab?
Mida arenenum on riigi külalislahkuse valdkond, seda rohkem on selles valdkonnas ka erinevaid tunnustuse vorme. Eesti on väike ja üksteist teame siin väga hästi, aga mida kaugemale riigipiirist läheme, seda vähem meie külalislahkuse taset tuntakse ja teatakse. Iga meie piiridest kaugemale ulatuv tunnustamise ja meie kohta info jagamise formaat annab meie külalislahkusele juurde tuntust ja lisab konkurentsivõimet.
Tähtis on ka võrdlusmoment. Kui sama metoodikaga hinnatakse restorane erinevates riikides, siis saab iga restoran oma taset teiste kohalike ja piiritaguste restoranidega võrrelda.
Mille poolest Falstaff teistest tuntud toidugiididest erineb: hindamismetoodika, kontseptsioon, standardid, tunnustamine/märkimine, hindajad jms?
Falstaff ei ole üksnes restoranigiid. Falstaff on hedonistliku elustiili kirjastus, mis kirjastab mitut laadi giide (lisaks restoranidele, hotellide ja majutusasutuste giidid, veinide, erinevate jookide ja joogikohtade giidid), ajakirju saksa ja inglise keeles, veebiportaali ja sotsiaalmeediat ning korraldab üritusi. Igas kuus jälgib Falstaffi meediakanaleid erinevates maades kokku ca kolm miljonit inimest. Falstaff areneb geograafiliselt praegu tohutu kiirusega. Riikide koguarv, kus Falstaff mingil moel toimetab, on üle 50.
Oma hinnangute andmise põhimõtete poolest erineb Falstaff kõigist teistest eelkõige sellega, et hindajad kuuluvad kahte erinevasse gruppi: üks grupp on lepingulised elukutselised hindajad ja teine grupp on Falstaffi klubi liikmed. Iga restorani lõplik hinne 100 punkti süsteemis on kõikide hinnete matemaatiline keskmine. Falstaffi klubisse kuuluvad sageli hotelle ja restorane külastavad inimesed. Eesti on niisuguse klubi jaoks liiga väike, sestap on siinsed klubiliikmed osa Falstaff Nordic Club'ist. Sellesse kuuluvad inimesed Põhja- ja Baltimaadest. Kuna hindamine toimub järjepidevalt, lisanduvad uued restoranid giidi järjepidevalt, mitte üks kord aastas.
Äsja hindas Falstaff Eesti söögikohti. Kuidas see protsess välja nägi ja kuidas Falstaffi tiim ise oma Eesti debüüti hindab?
Restoranigiidi väljaandmine on väga väike nišitegevus. Kui White Guide Eestis lõpetas, võttis Falstaff teatepulga üle. Know-how selle kohta, mis siin varem toimus ja parasjagu toimub, jäi alles. Eestis on söögikohtade tunnustamise formaate mitu, nende erinevustest tuleb aru saada.
Falstaff ei korralda restoranide konkurssi nende vahel, kes soovivad osaleda. Falstaffis on toimetus otsustaja ja peatoimetaja vastutab missuguseid restorane Falstaffi restoranigiid soovitab. Kui restoran meilt pärib, mis peab giidis äramärgitud saamiseks tegema ja kui palju see maksab, siis vastus on: tegema ja maksma ei pea midagi. Kui Falstaffi toimetus on otsustanud restorani soovitada, siis antakse restoranile sellest teada. Seejärel saab restoran soovi korral osta juurde täiendavat nähtavust giidis. Seda kahel moel: piltide lisamisega Falstaffi koostatud tutvustustekstile ja omapoolse täiendava restorani reklaamtekstiga.
Uue tähelepanu vääriva söögikoha või majutusasutuse avamine on alati sündmus, mis ei jää saladuseks. Falstaffi koosseisuline organisatsioon seirab pidevalt külalislahkuse valdkonnas toimuvat. Mõni klubi liikmetest on alati esimeste külastajate seas. Falstaff alustas tegevust Eestis kohe aasta alguses ning ükski sündmus ei ole meil jäänud tähelepanuta. Küll aga on külalislahkuse valdkonnas praegu turbulentsed ajad, sestap me ei kiirusta, et võimalikult paljud restoranid giidis oleksid meie poolt antud lõpliku hindega. Kõiki restorane meie nimekirjas soovitame me kindlasti külastada. Nende kohta, kes on ületanud väga hea taseme künnise (vähemalt 80 punkti maksimaalsest 100st) kirjutame lühikese soovitusteksti ja avaldame tasemepunktid. Seega, debüüt on alles algfaasis. Kui planeeritavad giidid on avaldatud ja klubi tegevus jõuab kavandatud mahtu, siis saame anda hinnangu.
Eesti on osa Falstaff Nordic'u struktuurist, kuhu kuuluvad Põhja- ja Baltimaad. Mida see täpsemalt tähendab?
Piirkondlik reisimine on alati palju sagedasem kui reisimine pikemate vahemaade taha. Kuna me ei kirjasta ainult giide, vaid jagame ka aktiivselt jooksvat infot, siis on meie jaoks kaks erinevat inforuumi: üks selle kohta, mis on vajalik ja huvitav teada piirkondlikult, teine aga kogu maailma mastaabis.
Tulevaks suveks ilmuvad Põhja- ja Baltimaade restoranigiidid ja edaspidi hakkab Falstaff avaldama ka Eesti hotellide, baaride ja kohalike jookide teejuhte? See on ju Eestis üsna katmata valdkond.
Täpselt nii. Falstaff toob Eestisse siinse külalislahkuse valdkonna tegemiste kajastamise ja tunnustamise varasemast hoopis ulatuslikumas mastaabis.