Eesti toit käib mööda Euroopat

20. detsember 2017

Puhas ja kvaliteetne Eesti toit on üks peamisi põhjusi, miks siia reisitakse, ja mitte ainult suvel. Seetõttu alustasime paar aastat tagasi geriljaturundusega, kus viisime Eesti tippkööki välismaa restoranidesse, et sõna levitada ja siia külastajaid tuua. Sel aastal oli "köögidessant" Oslosse, Pariisi ja Berliini.

Puhas ja kvaliteetne Eesti toit on üks peamisi põhjusi, miks siia reisitakse, ja mitte ainult suvel. Seetõttu alustasime paar aastat tagasi turundusprojektiga, mis viis Eesti tippkööki välismaa restoranidesse, et sõna levitada ja siia külastajaid tuua. Sel aastal tegime "köögidessandi" Oslosse, Pariisi ja Berliini.

Alustasime aprillis Oslos, kuhu õhtusöögile olime kutsunud kohalikke reisi- ja elustiiliajakirjanikke ning -blogijaid. Nagu hiljem Pariisiski näitasid Eesti tipptaset Tõnis Siigur NOA Peakoka Poolelt, Matthias Diether restoranist Alexander ning Vladislav Djatšuk restoranist Tschaikovsky oma meeskonnaga. Berliinis esindasid Eestit Janno Lepik ja Kristjan Peäske restoranist Leib.

Projekti Visit Estonia poolne koordinaator Kristel Kärner ütles, et kõikjal linnades oli külalisi mitmesuguseid: osa oli Eestis juba käinud ning tuli õhtusöögile mõningate ootustega, osale oli kõik uudne. "Tipptasemel kööki, kus minnakse molekuli tasandil toidu maitset muutma, ollakse juba kogenud küll ja küll. Praegu liigub pendel teisele poole ehk hinnas on lihtsad vähestest koostisosadest loodud söögid, mille tooraine on puhtalt kasvatatud. Niisugust trendi saab Eesti väga hästi ära kasutada," sõnas toiduürituste projektijuht.

Oslos valmistati süüa suurepäraselt varustatud köögis publiku silme all. Pariisis oldi kauni söögisaaliga Eesti saatkonnas. Saksamaal tutvustasime Eesti toitu Berlin Food Weekil.

"Kokad andsid intervjuusid ning tutvustasid Eestit parimast küljest, ei konkureerinud, vaid tegid koostööd ja olid ühiselt väljas Eesti hea maine eest toidumaana," iseloomustas õhkkonda projektijuht. Külalised leidsid pakutud menüüs sageli ühisosa oma lapsepõlvemenüü ja selle maitsetega.

Pakutud valikus oli kõik ehe ja eestilik: meie metsamarjad ja metsaseened, Peipsi sibul ja astelpajumarjad on vaid mõned näited. "Tõime välja oma tugevused, näiteks Pariisi ei läinud me veiniga, vaid võtsime käsitööõlle, mis oli julges kombos a la carte'iga," iseloomustas Kärner. "Kui digiriigina oleme väga tuntud, siis turismiriigina vähem. Elu aga edeneb: näiteks NOA puhul ongi juba nii, et laud on broneeritud juba enne Eestisse tulekut."

"Toidudessant" sai teoks koostöös Eesti Maitsetega. Loe sündmustest ka:
http://flavoursofestonia.com/2017/09/22/pariisi-kontrolltoo-tehtud/
http://flavoursofestonia.com/2017/05/02/eesti-maitsed-oslo-maitsehallis/

Siia on paslik lisada, et novembris on Läti LTV1 telekanalis eetris olnud neli saadet, mis tutvustavad lätlastele Eesti toidukultuuri. Eestit külastas Läti saatejuht Ilze Jurkane, kes juhib telekanalis LTV1 toidusaadet “I love food” (Es mīlu ēdienu!). Saatejuht käis Nopri Farmis, restoranis Maagõkõnõ, Mooska farmis, Taarka Tarõ restoranis, Tammuri talus, L.U.M.I restoranis, Kolkja Sibulafarmis, Nina Kordon restoranis, Põltsamaa Veinikeldris, Ööbiku Gastronoomia Talus, F-hoones, Muhu pagaris Telliskivis, Noa restoranis, Gourmee Coffee’s.

Vaata saateid siit:
https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/01.11.2017-es-milu-edienu-9.-serija.id109740/
https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/08.11.2017-es-milu-edienu-10.-serija.id110255/
https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/15.11.2017-es-milu-edienu-11.-serija.id110830/
https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/22.11.2017-es-milu-edienu-12.-serija.id110911/