Tule Muhumaale sööma!

Allikas: Kristina Mägi

Tule Muhumaale sööma!

Autor: 

Kristina Mägi

Visit Saaremaa

Muhus saad süüa kõike, mis jääb apuroka ja jaanalinnuliha vahele. Mis on apurokk? Hüva, alustame siis algusest.

Apurokk on traditsiooniline Muhu magustoit, mida tehti ennevanasti hapendatud kartulitest. Võime kinnitada, et see küsimusi tekitav dessert maitseb tegelikult paremini, kui kõlab. Tekstuurilt veidi panna cotta´t meenutavat magustoitu võib ka täna veel Muhu söögikohtadest leida. Teist traditsioonilist Muhu magustoitu, õllesuppi, tehakse koduõlle „lõpust“, kuhu on lisatud rosinad ja klimbid. Seda naljalt menüüdest ei leia ja proovimiseks pead mõne päris muhukaga kaubale saama.  

Apurokk

Foto: Vanatoa turismitalu

Põnevaid söögikohti leiab Muhust mitmeid. Tõelistele toidunautlejatele tuleb esimesena meelde Pädaste mõisa restoran Alexander, mis mitmed aastad arvatud Eesti parimaks gurmeerestoraniks. Vanas meiereis tegutsev Koost pakub aasta ringi maitsvat Muhumaa sööki. Üle tee naabermajas jagavad kaks söögikohta ruume. Talvekuudel toimetab muhumustrilistes ruumides kohvik Samsara ja suvekuudeks kolib majja Tuul resto. Tõelist taluromantikat saad nautida Vanatoa turismitalu pakutavaid hõrgutisi maitstes. Praami oodates võid keha kinnitada Kuivastu sadama kohvikus.

Esimeste suvesoojade saabumisega läheb Muhu toidumaastik eriti kirevaks. Uksed löövad valla suvekohvikud. Kerge meretuul pakub hõrkudele roogadele lisaväärtust Koguva sadama kohvikus einestades. Saare teisel kaldal asub viinamarjaväätide vahel Muhu VeinitaluNami Namaste kokandustalu pidav soome tippkokk Sikke Sumari ei paku mitte ainult hõrke roogi, vaid jagab oma kokandusalaseid teadmisi ka töötubades. Lõunaranna sadama kohviku leivanumbriks on leiva asemel hoopis spetsiaalses kiviahjus küpsetatud pitsa ning moodsa aja maitsed toob vrappide vahel sinuni Liiva keskuses suviti avatud Muhurito.

Omaette nähtus on Liiva keskuses asuv Muhu leiva pisike pagarikoda, mille leiad üles parklani ulatuva õrna leivalõhna järgi. Enne värskete leibade (ja parematel päevadel ka sepiku) ahjust tulekut võib sealsetes koridorides aeg-ajalt näha looklemas pikka saba. Inimesed ootavad kõik ahjukuuma seemnetest krömpsuvat leiba. Ilma selleta saarelt lahkumine on patt. 

Kõikse salajasemad retseptid muhulaste köögi varasalvedest tuuakse välja Muhu kohvikutepäeva aegu. Pane kirja, et 26. juuli 2020 pead olema Muhus, et nautida Muhu köögi parimaid palasid. Neid leiad nii taluhoovidest, mõisaõuedelt, mere äärest kui heinapallide vahelt.


Näeme ja sööme Muhus!

Viimati muudetud: 12.03.2020

Teema: Saared, Söök, Jook ja Ööelu

Soovitame