Tallinna peakokk konkureerib maailma mainekaimal kokandusvõistlusel Bocuse d'Or

Allikas: Visit Estonia

Tallinna peakokk konkureerib maailma mainekaimal kokandusvõistlusel Bocuse d'Or

Allikas: Visit Estonia

Bocuse d'Or on maailma kõige prestiižikam kokakunstivõistlus, mida sageli nimetatakse ka kulinaariaolümpiaks. Selle kutsus ellu Prantsuse peakokk Paul Bocuse juba 1987. aastal Lyonis, Prantsusmaal. Konkursil võistlevad 24 parimat kokka üle maailma, kes valmistavad pealtvaatajate silme all oma võistlustööd. Esimest korda kutsuti Eesti osalema sellel maailma enim jälgitud kokandusvõistlusel 2008. aastal. Eesti kokad on osaledes alati edukad olnud, valmistades oma road meie oma kohalikust toorainest.

Eesti tippkokad 

Eesti kohalolek

Sel aastal osalenud Dmitri Rooz ei ole esimene edukas eestlane Bocuse d'Or'il - Vladislav Djatšuk saavutas 2009.aastal 15.koha ning Heidi Pinnak tõi 2013.aastal koju 14.koha.

Foto: Edsel Little

Dmitri Rooz, kes on peakokk Tallinna restoranis FARM, konkureeris 10. mail 2016 Budapestis toimunud Euroopa konkursivoorus 19 oma ala tipptegijaga. Range reglemendiga võistlusel tuli osalejatel valmistada 2 rooga - kalaroa kohustuslik põhitooraine oli tuurade perekonda kuuluv sterlet ning liharoa põhikomponent oli punahirv. Rooz valmistus selleks võistluseks 9 kuud, tehes võistlusmenüü läbi 45 korda. Harjutamiseks kasutas ta Saaremaa hirveliha ja kohapeal kasvatatud kala.

Lisaks kohustuslikule toorainele on võistlejatel lubatud kasutada oma kodumaalt kaasa võetud produkte – Roozi menüüs olid järgmised Eesti lisandid: vabajooksu kanamunad, rukkijahu, Eesti siider, kartulid, suvikõrvitsa õisikud, kadakamarjad, metsik tüümian ja puravikud. Pikal ja pingelisel treeningperioodil oli abiks 15-liikmeline meeskond, tuge ja nõuandeid jagasid mitmed Eesti tippkokad ning võistluste patroon ja eestvedaja Dimitri Demjanov. Võistlusareenil assisteeris commis chef ehk noorkokk Vladislav Borovik ja kindlustunnet andis treener Pavel Djatškov.

Rooz saavutas väga tugevas konkurentsis märkimisväärse 11.koha ja võistleb finaalis, mis toimub Prantsusmaal Lyonis 24.-25.jaanuaril 2017.

Bocuse d'Ori maitsed Tallinnas

Eesti kokad on Bocuse d'Oril kasutanud meie oma tooraineid nagu vutimunad, rukkileib, kadakamarjad, männivõrsed ja liköör Vana Tallinn. Külastage mõnda järgmistest restoranidest ning te saate Eestis kogeda Bocuse d'Ori väärilist kokakunsti.

Põhjamaine, kuid kohaliku nüansiga

Eesti kokad kombineerivad kaasaegseid tehnoloogiaid kohalike maitsetaimede ja lilledega, et luua maailmatasemel toite.

Foto: Mart Vares


Restoran FARM – peakokk Dmitri Rooz (Bocuse d'Or 2016), peegeldab oma nimes tõeliselt eestimaiste toodete uut maitset tänapäevase kulinaaria võtmes.

Restoran Tchaikovsky – peakokk Vladislav Djatšuk (Bocuse d'Or 2009), mitmeid kõrgeid auhindu võitnud tõeline kõrgtasemel toidunautlejatele mõeldud restoran, kus segunevad Prantsuse maitsed, Vene traditsioonid ja Eesti kohalik tooraine.

Restoran Cru – peakokk Dmitri Haljukov (Bocuse d'Or 2015), modernne kokakunst autentses hiliskeskaegses atmosfääris. Cru kokk Pavel Gurjanov on Aasta Kokk 2013 ning saavutanud Baltic Culinary Star Cup võistlusel I koha.

Restoran Gloria – peakokk Dimitri Demjanov (Bocuse d'Or žürii), Ameerika turismiajakiri Conde Nast Traveller valis 2000.aastal restoran Gloria maailma 100 huvitavama restorani hulka, tuues esile restorani kordumatut interjööri, rikkalikku veinivalikut, professionaalset teenindust ja unustamatut kööki. Restoran tegutseb juba aastast 1937.

Viimati muudetud: 27.03.2017

Teema: Söök, Jook ja Ööelu

Soovitame