Saame lähemalt tuttavaks kahe Eesti restoraniga, mis said MICHELINI tähe

Allikas: Lauri Laan, Visit Estonia

Saame lähemalt tuttavaks kahe Eesti restoraniga, mis said MICHELINI tähe

2022. aasta kevad oli Eesti toidukultuuri maastikul märgilise tähtsusega – 2 siinset restorani said MICHELINI tähe, mis on kõrgeim rahvusvaheline tunnustus, mida restoran saada võib.

Oleme rääkinud sellest palju, kuid nüüd on aeg saada lähemalt tuttavaks kahe staar-restoraniga, mis tähe-vääriliseks tunnustati. Mida nende juures hinnati ja mida võiksime kõik teada? Vaatame lähemalt.

180° by Matthias Diether – neid hõrgutisi sööks juba silmadega

Foto: Laimipress, Visit Estonia

Mida täpselt MICHELINi restoranide hindamissüsteem endast kujutab?

MICHELINi restoranigiid on rahvusvaheliselt kuulsaim, prestiižikaim ja pikima ajalooga restoranivaldkonna tunnustussüsteem. Seda kvaliteedimärgist on võrreldud isegi Oscari auhinnaga. Kui sul on huvi teada, kuidas MICHELINi restoranide hindamise süsteem üldse alguse sai ja milline on selle seos rehvifirmaga, siis loe seda artikli lõpust.

MICHELINI tähe saamine ei tähenda restoranile, et võiks loorberitele puhkama jääda – otse vastupidi, oma headust tuleb uuesti ja uuesti tõestada.

Anonüümsed hindajad käivad seal regulaarselt ja jälgivad standarditest kinnipidamist.

MICHELINI inspektorite jaoks on tähtis:
- Koostisosade kvaliteet
- Maitsete harmoonia
- Tehnikate valdamine
- Koka isikupära, mis väljendub taldrikul
- Järjepidevus nii menüüs kui korduvkülastuste puhul

NOA Chef's Hall restoran võlub muuhulgas ka suurepärase vaatega Tallinna lahele. Ilusa ilma korral garanteeritud ka päikeseloojang.

Foto: NOA Chef's Hall, Visit Estonia

PS! MICHELINI tärn antakse ainult taldrikul oleva toidu eest – restorani stiil, formaalsus või toiduvalmistamise viis auhinna saamist ei mõjuta.

Potentsiaalselt tähe-väärilistes restoranides käivad söömas mitu inspektorit – see tagab, et tunnustus on tõepoolest seda väärt ja kaob korruptsiooni võimalus.

MICHELINI anonüümsed toiduhindajad reisivad mööda maailma ja hindavad nii neid restorane, kes on tähe saanud kui külastavad ka uusi. Kusjuures rahvusvaheline haare on fundamentaalse tähtsusega, sest hindajad peavad võrdlema söögi samade võrdluspunktide alusel –MICHELINI täht tähendab täpselt sama kvaliteeti nii Tallinnas, Torontos või ka Tokyos.

Vaatame üle, mida võiksid teada Eesti esimestest MICHELINI tähe saanud restoranidest –
180° by Matthias Diether ja NOA Chef's Hall.


Restoranis 180° by Matthias Diether saab valida kas 6-käigulise või 4-käigulise menüü vahel, kuhu juurde kuuluvad väga täpselt toiduga sobivad joogid.

Foto: Lauri Laan, Visit Estonia


180° by Matthias Diether

See restoran asub Põhja-Tallinnas Noblessneris kaasaegses hoones, kust avaneb ka vaade sadamale. Kes pole seal veel einestamas käinud, siis teadku, et nimes olev 180 kraadi viitab U-kujulisele avatud köögile. Hindajad kirjeldasid oma kogemust niimoodi: „Õhtu algab jookide ja loomingulise suupistete valikuga futuristlikus baar-lounge's, mille keskmes on kamin. Seejärel liigutakse söögisaali – võimalus on istuda nii, et näeb köögis toimuvat või siis valida koht akna all, et imetleda ilusat merevaadet."

Peakokk Matthias on kasvanud üles Lõuna-Saksamaal ja tema CV-s on hulganisti tipprestorane. Oma nime tegi ta kuulsaks aga Berliini loodud restoraniga „First Floor", mille eest ta pälvis ka MICHELINI tähe.

Saksamaal saadud kogemustepagasi võttis ta Eestisse kaasa – ta loob julgeid, originaalseid ja ambitsioonikaid roogasid, millel on rohkelt maitsenüansse ja tekstuurikontraste. Detailid on täpselt paigas. Tema restoranis saab valida kas 6-käigulise või 4-käigulise menüü vahel, kuhu juurde kuuluvad väga täpselt toiduga sobivad joogid. Kiita sai ka restorani soe teeninduskultuur ja pingevaba keskkond.


Ka pilt ütleb ära, mis restorani hõrgutistega on tegemist.  Muidugi 180° by Matthias Diether

Foto: Lauri Laan, Visit Estonia

NOA Chef's Hall

Noa restoran pole eestlastele võõras. Imeilusa Tallinna vaatega mereäärne restoran on kohalike ja ka turistide seas olnud hinnas juba pikemat aega. Paljud aga ei tea, et seal hoones on kõrvuti kaks restorani: Noa (hinnati MICHELIN Bib Gourmand auhinnaga) ja NOA Chef's Hall, mis pälvis siis MICHELINI kõrgeima tunnustuse.

MICHELINI hindajad ütlesid NOA Chef's Hall´i kohta nii: „Intiimses salongis on rohkelt romantikat: nautige aperitiive ja suupisteid, vaadelge samal ajal päikeseloojangud ja vaadet Tallinna lahele. Seejärel suunduge Scandic-stiilis restorani, kus on klanitud hele puit, toolidel lambanahad ja maast laeni aknad. Restorani südameks on vaatega köök ja selles olev lahtine tuli."

Toidu kohta ütlesid hindajad, et viimistletud road on originaalsete koostisosadega, keerukate ja üksikasjalike elementidega ning valminud enesekindla käe all. 7 käiku täiendavad üksteist ideaalselt ja pakuvad huvitavaid maitsekooslusi ja palju tekstuurikihte.

Peakokad Tõnis Siigur ja Roman Sidurov toovad toidud ise lauale ja kirjeldavad üksikasjalikult, mida taldrikul näha ja maitsta saab. NOA Chef's Hall'i tunnuseks on kindlasti kohaliku tooraine kasutamine. Luksuslikumad koostisained nagu näiteks kammkarbid või homaar tulevad Norrast ja Kanadast.

Hindajad kiitsid ka seda, et restorani sommeljee annab nõuandeid, et jook klapiks söögiga ideaalselt ning kogu meeskond on nakkavalt entusiastlik ja ilmselgelt uhke selle üle, mida nad teevad.


Kuidas MICHELINi restoranigiid üldse alguse sai?

Kõik sai alguse enam kui 100 aastat tagasi, 1889. aastal Prantsuse väikelinnas Clermont-Ferrand'is, kus vennad André ja Édouard Michelin asutasid oma maailmakuulsa rehvifirma. Neil oli selge nägemus Prantsusmaa autotööstusest ja seda ajal, mil riigis oli vähem kui 3000 autot. Et autojuhte abistada, valmistasid vennad Michelinid väikese punase restoranigiidi, mis sisaldas infot, kuidas rehve vahetada, kus tankida, kus süüa ja puhata. Nähes aastakümnete jooksul kasvavat huvi restoranide rubriigi vastu, värbasid vennad hindajate meeskonna, kes külastasid restorane anonüümselt.

Viimati muudetud: 29.08.2022