Pärnumaa - Eesti toidupiirkond 2018

Foto: Silver Gutmann, Visit Pärnu

Pärnumaa - Eesti toidupiirkond 2018

Igal aastal pälvib üks piirkond Eesti toidupiirkonna tiitli. 2018. aastal on Eesti toidupiirkonnaks Pärnumaa! Sel aastal on Pärnumaal fookuses kohalik tooraine, kohalikud tootjad, toiduga seotud sündmused ja muidugi head toidukohad, seega toidugurmaanidel tasub rõõmustada.

Viimastel aastatel on Pärnu söögikohtade tase hoogsalt tõusnud. Suuresti tänu entusiastlikele peakokkadele ning Restoranide Nädalale ja Kohvikute Nädalale on Pärnus välja arenenud märkimisväärne kohviku- ja restoranikultuur. Aprillis toimuva Restoranide Nädala ja oktoobris toimuva Kohvikute Nädala raames teevad restoranid-kohvikud põnevaid eripakkumisi. Sel sügisel avatakse Pärnu Kohvikute Nädal Eesti Vabariigi 100. aastapäeva auks lausa 100 ühepäeva kohviku loomisega. 

Samas ootavad eriilmelised toidukohad külalisi aastaringselt. The White Guide Baltic´us on Pärnu toidukohtadest kõrgeimalt välja toodud näiteks Rannahotelli restoran, Restoran Raimond, Restoran Mon Ami ja Villa Wesseti restoran. Mereäärsele linnale kohaselt on kalaroogadele spetsialiseerunud Pärnu Kalamajaka kohvik. Või miks mitte ära käia hoopis nostalgilises Sõõriku baaris, mis tegutseb Pärnu vanalinnas juba 50ndate aastate algusest?

Hea toidu kõrvale saab maitsemeeli ergutada põnevate Pärnumaal valmivate jookidega. Oma soovist perenaisele-peremehele märku andes, tutvustavad näiteks Jaanihanso Siidrivabrik, Tori Siidritalu,  Allikukivi veinimõis või huvitavaid õunatooteid pakkuv Piesta Kuusikaru talu hea meelega oma tegemisi ja toodangut. Septembrikuus toimub Maria Talus Oktoberfesti ideest alguse saanud Lõikuspidu, kus on Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul eesmärgiks võetud pakkuda vähemalt 100 erinevat Pärnumaa jooki. 

Jaanihanso Siidrivabrik

Foto: Veronika Roosimaa

Pärnumaal toimub mitmeid iga-aastaseid toiduteemalisi festivale. Kevade teevad rõõmsamaks näiteks Võillilefestival, kus jagavad teadmisi kohalikud taimetargad, ning kohalikku kalatoitu ja käsitööd tutvustav RäimeWest. Üks Pärnumaa pikima traditsiooniga toidufestivale on aga Tahkuranna kurgifestival, mille märksõnadeks on rannarahva olulised elatusallikad – kurk, kala ja käsitöö. Saarde seenefestivali erimaitseteks on aga kärbseseene supp ja kukeseene tinktuur ehk Romantilise Rannatee armujook. 

Kes mandrilt saarele ihkab, siis ka Kihnu saarel on lisaks tavapärasele eksootikale palju põnevaid maitseid. 2018. aastal toimuvad esmakordselt Kihnu kodukohvikute päevad, mis väärtustavad kohalikku toitu, pakuvad häid maitseid ja saare toodangut. Kui sündmuste ajal aga saarele ei jõua, siis soovitame uurida näiteks Kihnu Küek´i maitsekaid elamusi.

Igal juhul sel aastal Pärnumaad külastades kõht kohe kindlasti tühjaks ei jää.

Viimati muudetud: 04.06.2018

Teema: Lääne-Eesti, Aktiivne puhkus, Söök, Jook ja Ööelu

Soovitame
Jaga oma elamusi #visitestonia