Mis on MICHELINI Bib Gourmand tunnustus ja millised Eesti restoranid selle said?

Allikas: Lore Bistroo

Mis on MICHELINI Bib Gourmand tunnustus ja millised Eesti restoranid selle said?

MICHELINI restoranigiidis on mitu kategooriat. Kõige kõrgem tunnustus on muidugi tärn, aga tunnustatakse ka sellises valdkonnas nagu Bib Gourmand. Mida see tähendab ja millised Eesti restoranid selles nimekirjas nüüd on? Vaatame üle.

Tasub meelde tuletada, et MICHELINi restoranigiid on rahvusvaheliselt kuulsaim, prestiižikaim ja pikima ajalooga restoranivaldkonna tunnustussüsteem. Seda kvaliteedimärgist on võrreldud isegi Oscari auhinnaga.

MICHELINI tähe saamine ei tähenda restoranile, et võiks loorberitele puhkama jääda – otse vastupidi, oma headust tuleb uuesti ja uuesti tõestada.

Anonüümsed hindajad käivad auhinnatud restoranides regulaarselt ja jälgivad standarditest kinnipidamist.

MICHELINI inspektorite jaoks on tähtis:
- Koostisosade kvaliteet
- Maitsete harmoonia
- Tehnikate valdamine
- Koka isikupära, mis väljendub taldrikul
- Järjepidevus nii menüüs kui korduvkülastuste puhul


Kohvik Fellin Viljandis. MICHELINI hindajaid võlus sealne boheemlaslik ja kodune atmosfäär, väga sõbralik teenindus ja hea toit.

Pilt: Näljane Nelik

Mis tunnustus on MICHELINI Bib Gourmand?

Restoran, kes saab auhinnatud Bib Gourmand tiitliga, pakub väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega roogasid. See tunnustus pole niivõrd tuntud kui MICHELINI täht, kuid tegelikult on selles kategoorias hinnatud restorane juba aastast 1997.

Bib auhind tõestab, et hea toidu nimel ei pea iga kord kopsakaid summasid välja käima.

MICHELINI tähe saanud restoranides on tihti toiduvalmistamise stiil ja tehnikad vägagi keerulised, mistõttu on taldrikul pakutav eine justkui kunstiteos – Bib Gourmandi puhul on aga asi märksa lihtsam – need restoranid pakuvad toitu, mis on taldrikul äratuntav ja soovi korral kodus lihtsati järgitehtav.

Saame tuttavaks viie restoraniga Eestist, mis Bib Gourmand tiitli endale külge said.

Kohvik Fellin

Fellin asub Viljandi vanalinna südames. MICHELINI hindajaid võlus sealne boheemlaslik ja kodune atmosfäär, väga sõbralik teenindus ja maitsev toit. Söögikoha omanikud ütlevad, et nad kasutavad toitude valmistamiseks palju kohalikku toorainet ja parimaid euroopalikke köögivõtteid.

Joogikaardilt leiab palju eestimaised käsitööjooke, maheubadest kohvi ja teadlikku veinivalikut, mis sobib toiduga väga hästi kokku. Enda kohta ütlevad nad veel nii, et annavad terve kollektiiviga endast kõik, et iga sisseastuja tunneks end kasvõi grammi võrra õnnelikumana kui enne.


Fellini atmosfäär on boheemlaslik ja õdus

Pilt: Näljane Nelik

Restoran Härg

Tallinna kesklinnas Maakri tähaval asuv restora Härg meeldis lisaks heale hinna-kvaliteedi suhtele MICHELINI hindajatele ka selle poolest, et seal on huvitav tööstuslik hõng: kiviseinad, torud laes, vasest lühtrid ja poolavatud köök. Menüü on suhteliselt lühike, rõhuasetusega grilltoitudel. Lõunasel ajal on eriti popiks saanud sealsed burgerid.

Restorani HÄRG töötajad iseloomustavad oma söögikohta aga nii: "Meie eesmärk on pakkuda parima kvaliteediga steike, madalal kuumusel küpsetatud liha, hõrgutavaid grillroogasid ja sinna juurde tervislikke salateid ning värskeid mahlasid/smuutisid. Kasutame ainult väga kvaliteetset toorainet maailma parimatest farmidest. Suur rõhk on ehtsal tulel".

Tähtsal kohal on veinid, enamus valmistatud Coravin-meetodil, firmaroog on Enn Tobrelutsu kuulus söesteik ehk dirty steak". PS! See viimane sai kiidusõnad ka MICHELINI hindajate poolt.


Restoran Härg

Pilt: Restoran Härg, Puhka Eestis

Lore Bistroo

See Kalamaja kogukonna kohtumispaik asub Noblessneris kunagises Tsaari Venemaale kuulunud allveelaevatehase hoones: tööstuslikud terastalad, betoonsambad, plaaditud põrand ja avatud köök. Eklektiline menüü koosneb mõnusalt moodsa vindiga vanadest headest mugavustoidu klassikutest.

Mitmed toidud on mõeldud jagamiseks, inspiratsiooni nende valmistamiseks said omanikud reisidel käies.
MICHELINI hindajate meelest on eriti kiiduväärt see, et Lore Bistroo teenindab kõiki pereliikmeid, sealhulgas beebisid, kelle jaoks tehakse spetsiaalseid püreesid. "Kui ei suuda otsustada, mida menüüst valida, soovitame proovida "Lore Experience'i"," ütlevad hindajad tagantjärele.

Mantel ja Korsten

Kas tead, mille järgi see restoran omale nime sai? Eks ikka mantelkorstna järgi, mis on muideks ainuke omalaadne säilinud korsten Kadriorus. Korstna võlu saavad nautida ka restorani külastajad – nad on mantelkorstnasse teinud eraldi väikse privaatse söögitoa.

MICHELINI hindajad olid üllatunud, et vanaaegset piltpostkaarti meenutav maja välimus peidab endas kontrastset sisemust: heledad toolid, silmatorkav lilleline tapeet, roheliste plaatidega kamin ja muidugi mantelkorsten.

Roogade kohta ütlesid hindajad, et vahemerelik stiil on kaasajastatud ja ahvatlevalt selgete maitsetega. Nad lisasid, et veinikaart on hästi valitud ja sealt leiab palju väiksemate butiikveinitootjate kvaliteetveine.

Restorani omanikud ise ütlevad aga nii: "Menüüst võib leida nii mõõkkala kui makrelli, aga kindlasti ka kohalikku peeti ja värsket kapsast. Miks mitte ka harknääret? Meie peakokad peavad eriliseks tõmbenumbriks liha picanha, mida valmistatakse Green Egg grilli sütel ca 350° juures."

NOA

Restoran NOA asub samas majas NOA Chef's Hall'iga, mis teadupärast sai MICHELINI tähe. NOA ise aga sai siis ära märgitud Bib Gourmand nimekirjas. Hindajad kirjeldasid restorani nii: "Mere ääres futuristlikus hoones asuvas restoranis on maast laeni ulatuvad aknad, moodsad lauad segunevad sujuvalt maalähedaste joontega, menüü kajastab aastaaegu ja on igati rikkalik. Suvisel ajal saab süüa terrassil ja nautida päikese loojumist."

Restoranipidajad iseloomustavad oma paika aga nii: "Restoran NOA on kõige uuemate toidutrendide esimene Eestisse tooja ja kohalike moevoolude looja. Toidud on hooajalistest ja värsketest toorainetest ning tublisti tehakse tööd nende efektse väljanägemise nimel. Lisaks leiad meilt Tallinna ainukese oma mereandidega akvaariumi."

"Kokteilikaardiga pakub NOA konkurentsi Eesti kõige parematele kokteilibaaridele. Signatuurkokteilide nimistu on siin pikk. Mitu nendest on juba toonud majja rahvusvahelise auhinna."


Restorani NOA kohta ütlesid MICHELINI hindajad nii: "Mere ääres futuristlikus hoones asuvas restoranis on maast laeni ulatuvad aknad, moodsad lauad segunevad sujuvalt maalähedaste joontega, menüü kajastab aastaaegu ja on igati rikkalik. Suvisel ajal saab süüa terrassil ja nautida päikese loojumist."

Pilt: NOA, Puhka Eestis
Viimati muudetud: 07.09.2022