Meie oma Eesti supertoit - mustikas

Allikas: Magnus Heinmets

Meie oma Eesti supertoit - mustikas

Allikas: Magnus Heinmets


Dmitri Haljukov Restoran Cru peakokk


Olen alates lapsepõlvest käinud iga suvi Pärnumaa metsades marju korjamas. Mu emal oli kindel soov, et meil vennaga oleks alati saada värskeid mustikaid suvel ning maitsvat mustikamoosi talvel. Suurema poisipõnnina käisin mustikaid täitsa üksinda metsas korjamas ja võisin nii pool päeva metsas kadunud olla.

Põhjala mustikas on eriline just selle eriti intensiivse maitse poolest. Mustikas kasvab ju igal pool ning olen isegi Sardiinia saarel mustikaid proovinud. Aga see pole meie erilise mustikaga siiski võrreldav.

Minu mustikaretseptid on eriti lihtsad. Valmistage besee-tüüpi kook, beseerull või Brita kook hea vahukoorega, mis pole lõpuni vahustatud ning serveerige mustikatega. Veel lihtsamaks magustoiduks on klassikaline panna cotta. Lisades sellele värskeid mustikaid ja münti, on tulemus võrratu!

Allolevad retseptid on kõik Cru köögis läbi katsetatud ning siit leiab igaüks midagi maitsvat hamba alla või värskenduseks.

Mustikatega marineeritud lõhe


1 suur lõhefilee
1 peotäis meresoola
1 peotäis mustikaid
värsket mädarõigast
veidi suhkrut

Purusta mustikad suhkruga blenderis, riivi sisse mädarõigas. Soola kala ja vala mustikasegu kalale peale. Lase mõned tunnid marineerida. Serveeri koos kohevate pliinide ja Saare smetanaga.

Beseekook mustikatega

Beseerull:
4 munavalget
150 g suhkurt
1 tl maisitärklist
1 tl valgeveini äädikat
näpuotsaga soola

Täidis:
300 g Philadelphia toorjuustu
50 g vahukoort
suhkurt

Beseetupsud:
100 g vett
100 g suhkurt
10 g munavalge pulbrit

Mustikamoos:
400 g külmutatud mustikaid
suhkurt

Vahusta toasoojad munavalged koos natukese soolaga kõvaks valgeks vahuks. Seejärel lisa vahustamise käigus suhkur. Järgmisena lisa valgeveini äädikas ja maisitärklis. Määri munavalgevaht ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 160-kraadises ahjus 12-15 minutit. Keera besee puhtale küpsetuspaberile ümber ja eemalda paber, mis oli küpsetamise ajal besee all. Hea nipp on käsi märjaks teha ja siluda paberit, nii saab selle kergemini eemaldada.

Beseerulli täidiseks vahusta toorjuust koos vahukoorega ja lisa maitse järgi suhkurt. Tõsta toorjuustukreem besee keskele ja seejärel keera besee rulli. Lase beseerullil külmkapis mõned tunnid seista.

Kuumuta mustikad potis koos suhkruga, seejärele blenderda ja lase läbi sõela, et ei oleks kestasid ja seemneid.

Beseerulli kaunistamiseks vahusta mikseriga vesi koos suhkru ja munavalge pulbriga kõvaks vahuks. Pane valge vaht kondiitrikotti ja pritsi koogilõigule väiksed valged tupsud. Pärast kõrveta õrnalt gaasipõletiga pruuniks.

Värskendav suvine kokteil "OUT OF THE BLUE"


4 cl The Bitter Truth Pink Gin
1 suurem rosmariinioks 
6 cl mustikamahla
1 cl laimimahla
3 cl mullivett

Kaunistamiseks mustikaoks

Murra sheikerisse rosmariinioks, lükka see ettevaatlikult põhja.
Täida sheiker jääga.
Lisa mahlad ja gin ning sega hoolikalt.
Lisa mullivesi ja sega veel.
Kurna kokteil jahutatud martiiniklaasi.
Kaunista mustikaoksakesega.

Sobib aperatiiviks või mõne palava suvepeo alustamiseks.


Vaata veel Eesti toitude kohta http://eestitoit.ee/

Viimati muudetud: 06.11.2017

Teema: Söök, Jook ja Ööelu

Soovitame