Kuhu täna õhtul sööma minna?

Allikas: Lauri Laan

Kuhu täna õhtul sööma minna?

Allikas: Lauri Laan

Tiiu-Tuuli SulgTurismiarenduskeskuse tervise ja toidu teemajuht

Piret MalvTurismiarenduskeskuse uudiste- ja veebitoimetaja

Neil, kes „hea" selgitamisel ka autoriteetide arvamuse järele küsivad, on oluline teada paradigma muutusest. Poliitikamaailmas võiks seda võrrelda ajaga, kui Eesti sai mitme olulise Euroopa institutsiooni liikmeks, kõrghariduses Bologna süsteemi ülevõtmisega. Samasugune integratsioon on nüüd jõudnud toidumaailma ja Eesti restoranid jõudnud Põhjamaade restoranijuhti White Guide.

Meie restoranimaastiku jaoks saabus tipphetk 16.11.2015, kui Helsingis toimunud pressiüritusel tutvustati värsket Põhjamaade restoranide teejuhti White Guide Nordic 2016. See rahvusvaheline restoranigiid esitleb sõltumatute toidukriitikute poolt Skandinaavia parimateks valitud restorane ning esimest korda on giidis esindatud ka 25 parimat Eesti restorani. Need söögikohad pälvisid kriitikutelt nn „meistriklassi" või siis järgmise taseme ehk „kõrgklassi" hinnangu. Praegu on Eestis üks rahvusvahelisse ja viis kohalikku meistriklassi kuuluvat restorani. Kõrgklassi restorane on vastavalt 19.

Hindamismetoodika hõlmab kokku 30 nii Eesti kui ka välismaa eksperdi osalemist ning punktide kogumist võiks võrrelda iluuisutamisega: maksimum on peaaegu käeulatuses, kuid lõputu lähenemine täiusele elutöö.

Oslos üles võetud videolt on näha, et integratsioon Põhjamaadega hõlmab muudki peale ühise hindamissüsteemi. 2015. a septembris hullutasid EASi turismiarenduskeskuse eestvedamisel Eesti pop-up restoranid Skandinaavia maitsesõltlasi. Ribe, Fellin, NOA ja MEKK tutvustasid Eesti köögikunsti Stockholmi restoranis Hjerta. Art Priori peakokk ja tema meeskond olid esindatud Oslos restoranis Tøyengata Bodega. Geriljakampaania käigus mekkisid Eesti toidu tippklassi teiste seas Kofi Annan abikaasaga ja kuulus Rootsi gurmaan Edward Blom.

Eesti Maitsete restoranijuht lisab White Guide'is pääsenud tipptaseme restoranidele needki väga head söögikohad, mis jõudsasti kõrge taseme poole teel. Häid restorane on juba nii palju, et 50 parima piiri seadmine ei ole enam asjakohane. See, et medalit ei saa võita ainult vähesed, lisab demokraatlikkust sel subjektiivsete allüüridega loomealal ning põnevust nii restoranidele kui ka gurmaanidele. Metoodiliselt ei takista miski kas või kahekümnel lihtsalt äramärgitud restoranil hüppamast järgmine kord otse meistriklassi, kui vaid sisu kriitikud jalust rabaks. Niisiis silm peale: nimekiri on avatud ja kaardid segamisvalmis!

White Guide'i annab välja Rootsi ettevõte White Guides AB, Eesti poolt koordineeris projekti Eesti Maitsed programmi meeskond. EASi turismiarenduskeskuse abiga ilmus giidis esimest korda ka 8 lehekülge Eesti toidukultuuri ja toiduteemalisi sündmusi tutvustavat sisuteksti.

Rahvusvahelise süsteemiga integreerumise esimesed tulemused lasksid end oodata täpselt kuu. Juba detsembri keskel valiti Prantsuse välisministeeriumi eestvedamisel 1000 maailma parimat restorani. Ja maailma parimate hulka said kohe neli Eesti restorani: Alexander Muhust (976. koht), Noa Peakoka Saali (977), restorani Horisont (981) ja restorani Tchaikovsky (983). Et nii suurt hulka võimalikult objektiivselt hõlmata, toimus valik matemaatilise algoritmi alusel, mis võttis arvesse juhtivate restoranigiidide ja uue meedia keskkondade arvamusi. Võib olla üpris kindel, et kui Eestit poleks olnud White Guide'is kui rahvusvahelises giidis, poleks meid olnud olemaski, sest me poleks jäänud vaatevälja. Näiteks samuti juba puhtstatistiliselt rohkete tipprestoranidega Venemaalt pääses 1000 parema hulka seekord vaid üks. 

Õige gurmaan võtab igatahes eesmärgiks koorekihti valitud restoranid läbi käia. Võta ette Eesti Maitsete restoranijuht ja teele. Kui külastada aasta jooksul nädalas üht restorani, siis ainult piimasupile pühendatud nädalaid ei üle jäägi.

Viimati muudetud: 21.06.2017

Teema: Tallinn, Söök, Jook ja Ööelu