Kartuli-tangupuder soolaseentega

Foto: Johannes Hõimoja

Kartuli-tangupuder soolaseentega

Retsepti autor:

Janno Lepik

Peakokk

Leib Resto ja Aed


Räägitakse, et eestlased olla Euroopa paikseim rahvas – aastatuhandeid tagasi tulid meie kauged esiisad ja esiemad siia maalapile kokku ja otsustasid jääda. Riigina 100. sünnipäeva tähistades on meie pagasis traditsioonid, põlvest põlve pärandatud tarkussõnad, oma lugu, mille juured ulatuvad kauge ajahorisondi taha. Meie Vabariigi 100. sünnipäeval on paslik vaadata tagasi, anda taas väärtus möödunud aegade toitudele ning tuletada meelde vanu tarkusi. Valmistada osasid roogasid viisil, nagu eestlane neid teab, ja teistele anda jällegi tänapäevasem hingamine.

Kartuli-tangupuder ehk mulgi puder on pärit Lõuna-Eestist. 19. sajandi teisel poolel hakkasid mulgid tangu ja kartulit koos keetma, kuna see täitis tõhusalt kõhtu. 19. sajandi viimaseks veerandiks oli see puder tuntuks saanud kogu Eestis. 20. sajandi teisel poolel hakati seda rooga pakkuma ka sööklates, praeguseks on sellest saanud hinnatud rahvusroog, mida serveeritakse ka esindusüritustel.

Käik: pearoog
Portsjoneid: 4
Valmistusaeg: 1 h
Raskusaste: keskmine

Toorained

Puder
700 g kartuleid
100 g tangu
50 g võid
Sool

Suitsuliha ja sibul
300 g läbikasvanud suitsusealiha
100 g mugulsibulat
20 g peterselli
Sool
Pipar
Õli

Soolaseened ja sibul
300 g seeni
100 g mugulsibulat
Õli
Petersell
Sool
Pipar


Valmistamine

1. Koori kartulid. Pese tange külmas vees käte vahel mudides.

2. Pane potti kartulid ja nende peale eelnevalt pestud tangud. Kata veega nii, et vesi oleks 3 cm üle kartulite ja tangude. Lisa sool ja keeda kaanega kaetud potis mõõdukal kuumusel u 1 tund, kuni tangud on pehmed.

3. Kontrolli aeg-ajalt, et kogu vedelik ei oleks aurustunud ning vajadusel lisa vett. Kui tangud ja kartulid on pehmed, siis peaks keeduvedelikku potis alles olema 1 cm üle kartuli-tangu pinna.

4. Lisa võikuubikud ning tambi kartulid ja tangud ühtlaseks pudruks. Vajadusel maitsesta soolaga.

5. Tükelda suitsulihast 5 mm x 1 cm suurused tükid. Koori ja tükelda sibul. Prae eelnevalt kuumutatud pannil sibul klaasjaks. Lisa tükeldatud suitsuliha ning jätka praadimist, kuni liha on kuldpruun. Lisa hakitud värsked ürdid.

6. Koori ja tükelda sibul. Prae eelnevalt kuumutatud pannil sibul klaasjaks. Lisa seened ning prae, kuni seened on kuldpruunid. Lisa hakitud värsked ürdid.

Kasutada võib nii soola-, kupatatud kui värskeid seeni. Soolaseeni pese voolava külma vee all ja jäta külma vette mõneks tunniks likku, vahetades vahepeal vett. Vähesoolaste seente puhul piisab pesemisest.

7. Serveeri kartuli-tangupuder koos praetud suitsuliha ja seentega.

Fotod: Johannes Hõimoja

Viimati muudetud: 22.10.2018
Soovitame