Ehtne ja hea vana aja toit

Allikas: Visit Estonia

Ehtne ja hea vana aja toit

Ajad ja kombed muutuvad, kuid ehtne ja aus eesti toit on see, mis jääb. Kui küsida, milline on eestlase meelest tõeline esiisade toit, siis vastuseid tuleb erinevaid, kuid põhijooned jäävad ikka samaks. Must leib, kama, verivorstid, kiluleib, marjad, seened... Need toidud leiab eestlase pühadelaualt ja argipäevasest menüüst, nii ehedal kujul kui kaasaegses võtmes. Kuid eesti köök pakub palju enam! Järgnevalt valik söögikohti, mis pakuvad ehtsat Eesti toitu. Traditsiooniline eesti toit on alati au sees!

Ugandi Resto

Valga maakond, Otepää linn

Ugandi Resto on maitsvate toitude, meeldiva teeninduse ja stiilse interjööriga vaba aja restoran Otepääl. À la carte paitab Teie maitsemeeli ja täidab kõhtu. Roogade valmistamisel kasutame värskeid ja kvaliteetseid ning eelistatult kodumaist toorainet. Restorani nimi tuleneb ühest jõukamaimast Eesti muinasaja maakonnast Ugandi, mille keskuseks oli Otepää. Interjöör hoiab au sees piirkonna rikkalikku ajalugu ja iseloomustab tänapäeva Otepääd. Otepää on sinimustvalge lipu hälliks ning austusega oleme terve II korruse pühendanud rahvuslipule. Lastele on oma mängunurk.

Loe edasi

Sangaste Rukki Restoran

Valga maakond, Sangaste alevik

Tere tulemast Sangaste Rukki Restorani – paika, kus on au sees Eesti rahvusvili rukis! Meie roogades kasutame Sangaste rukkijahu, mis on jahvatatud Loona talu veskis Võrumaal. Kui soovid nautida nii traditsioonilisi kui uudseid Lõuna-Eesti maitseid hubases ja sõbralikus keskkonnas, oled saabunud õigesse kohta. Rukki Restoran asub Sangaste Rukki majas, kus on ka 12 mugava ja romantilise toaga külalistemaja ning toidupood, kust saab kaasa osta Sangaste ja Lõuna-Eesti tootjate kaupa. Ootame Teid külla!

Loe edasi

Umb Roht restoran-vinoteek

Tartu maakond, Tartu

Hubane restoran, kus kokad koguvad inspiratsiooni kohalikust taime- ja loomariigist ning pakuvad unustamatuid maitseelamusi igal aastaajal. Au sees hoitakse nii kohalike kui ka laia maailma parimate meistrite tooteid. Hooajaliselt muutuvate kodumaiste saaduste ja maitsva veini imeline kooslus teeb Umb Rohust erinevaid maitsenaudinguid pakkuva restorani.

Loe edasi

Restoran Hõlm

Tartu maakond, Tartu linn

Hõlm on esmaklassilise menüü ja kõrgetasemelise teenindusega restoran, kus igaüks tunneb end oodatuna. Peakokk Lauri Ülenurme poolt juhitav köök loob unustamatuid maitseelamusi - kõik detailid on hoolikalt läbi mõeldud, valmistatud ja serveeritud. Restorani muudab eriliseks avatud köök, mis loob külalise ja köögi vahel harmoonia ning annab kõigile võimaluse nautida võrratut kokakunsti. Lisaks üllatab restoran retseptidega, mis pärinevad  Lydia Grünmann Holmi 1925.-26. aastal kirjutatud retseptikogust. Autori nimest on inspireeritud ka restorani nimi - Hõlm. Naudi koos perega, lastele mängutuba.

Loe edasi

Restoran Juur

Harju maakond, Lasnamäe linnaosa

Gourmet Coffee Restoran JUUR on sündinud inspireerituna loodust hoidvast mõtteviisist ja Põhjala köögi ideedest. Restoranis kohtuvad taldrikul eestimaine tooraine, põhjamaiselt karge maitse ning kokakunsti meisterlikkus. Usume, et Eestimaa metsades, põldudel ja veekogudes on veel väga palju ära unustatud või avastamata toiduaineid, mis ootavad taas meie toidulauale pääsemist. Meie menüü peegeldab aastaaegade vaheldumist.  

Loe edasi

Restoran Kaerajaan

Harju maakond, Kesklinna linnaosa

Kaerajaan on moodne versioon kohalikest traditsioonidest – tantsule viitav nimi, toit ja kujunduselemendid on kõik mõjutatud Eesti kultuuripärandist.  Meie restorani menüü pakub igale külalisele nii äratundmisrõõmu kui ka üllatusmomenti. Restorani menüü aluseks on teada-tuntud toorained ja retseptid, kuid road on valmistatud ja serveeritud moodsas võtmes.

Loe edasi

Kolu Kõrts

Harju maakond, Haabersti linnaosa

19. sajandi keskpaigas Tallinn-Tartu maantee äärde ehitatud Kolu kõrts seisab praegu ristteel, kuhu jooksevad kokku teed Eesti Vabaõhumuuseumi „küladest“. Aastaringselt pakutakse siin koduseid eesti toite, kalendritähtpäevadel traditsioonilisi pühaderoogi. Kõrts on kokkusaamise kohaks, kus vahetada küla- ja ilmauudiseid, sõlmida tehinguid ja tähistada. Kõrtsituba ja sakstekamber sobivad väiksema ürituse - koosoleku, ärilõuna, sünnipäeva - läbiviimiseks 20-30 inimesele. Avar tallialune sobib nii pulmade, jõulupidude kui seminaride ja konverentside pidamiseks kuni 150 inimesele.

Loe edasi

Kuldse Notsu Kõrts - traditsiooniline Eesti köök

Harju maakond, Kesklinna linnaosa

Tallinnas on küll palju restorane, kuid ainult mõned pakuvad traditsioonilist Eesti kööki. Kuldse Notsu Kõrts pakub laia valikut tõelist ning ausat Eesti toitu ja seda otse Tallinna vanalinna südames. Restoran kasutab retsepte, mida on edasi antud põlvest põlve ning on sellepärast populaarne nii kohalike elanike kui ka turistide seas. Restorani menüü hittideks on kindlasti talujuustud ning “vorstipidu” – valik parimaid vorste, mis sisaldab ka kuulsat Eesti verivorsti! Kõrtsis kuuleb kohalikku muusikat ning paljud tulevad siia nautima mõnusat atmosfääri ning sõpradega kohtuma.

Loe edasi

Restoran Rondeel

Ida-Viru maakond, Narva

Narva linnuse läänehoovi sissepääsu juures asuvas 16. sajandil ehitatud suurtükitornis ehk rondeelis asub 2016. aastast Narva Muuseumi samanimeline restoran, mis keskendub kohalikule maitsekoloriidile ja mille menüü on inspireeritud Narva ajaloos olulist rolli mänginud rahvaste köökide mõjust. Menüü eesrinnas on loomulikult ka kohalik eripära silmud. Rondeelis on ka Narva suurim kodumaise käsitööõlle valik – restorani teisel korrusel asuvas Gambrinuse õlleriiulis on umbes 100 kodumaist käsitööõlut. Restorani peakokk on 2019. aasta suvest Vladimir Upeniek, kes oli Eesti Aasta kokk 2012.

Loe edasi

Kaali Trahter

Saare maakond, Kaali küla

Kaali Trahter asub Kaali meteoriidikraatrist 150 m kaugusel. Firmaroog metsseapraad tasub kindlasti proovimist. Trahteri õuelt saad kaasa osta tükikese Saaremaad. Romantilistel vanadel hobuvankritel müüakse lõhnavast kadakast ja Saaremaa kauneimast dolomiidist valmistatud tooteid.

Loe edasi

Lümanda Söögimaja

Saare maakond, Lümanda küla

Vanas kirikukoolis paiknev Lümanda Söögimaja pakub Sulle maitsvat talutoitu. See on suurepärane koht tõelise Saaremaa söögi maitsmiseks. Menüüst leiab nii pannileiva, tuhlipudru ja noti kui ka hapupiima podi. Kõik nendeks hõrkudeks roogadeks kasutatavad juurviljad on ökoloogiliselt puhtad ja kasvatatud ümberkaudsetel põldudel. Menüüs leiduv kala on söögilauale jõudnud kohalike kalurite käest. Pakume Sulle puhast ja traditsioonilist Saaremaa talutoitu.

Loe edasi

Talumehe kõrts

Lääne maakond, Haapsalu

Talumehe kõrts on kaunis Haapsalu vanalinnas paiknev toitlustusasutus, kus Sind oodtakse juba varahommikul sõbraliku tervituse, kohvi ning hommikusöögimenüüga. Põhimenüüst leiad värsked ning kohalikust toorainest valmistatud maitsvad road. Oleme avatud varajaste hommikutundideni, pakume võimalust tellida peolaudu ning gruppidele toitlustust. Nädalavahetustel saad elava muusika saatel jalga keerutada. Meile on oodatud lastega pered ja laste jaoks on olemas eraldi mängunurk. Talumehe kõrts on ehe eesti kõrts selle parimas mõttes, kust kostub mõnusat jutusuminat ning lõbusat naeru.       

Loe edasi

"Lest & Lammas" resto

Hiiu maakond, Kassari küla

Kassaris, Sääretirbi tee alguses asub mõnus resto, kus on suvel kohti ca 160-le inimesele. Ilusa ilmaga on mõnus istuda õues, kus grillroad valmivad spetsiaalses grillmajas ja rohelusest pakatavad terrassid loovad isuäratava meeleolu.Lest & Lammas resto eesmärgiks on pakkuda Hiiu saarele omaseid toite, kasutades tooraineks peamiselt Hiiumaal ning Kassaris kasvavat ja toodetavat. Väikestele külalistele on lastemenüü ja ootamas ka lastetuba. Kohalik kala, lammas, õunamahl, mesi, moosid ja ravimteed on vaid üks osa kohapeal valmistatavatest ja kaasa- müüdavatest toodetest.

Loe edasi

Kihnu Küek „Maitsekad elamused Kihnu toiduga“

Pärnu maakond, Linaküla

Kihnu Küek - maitsekas elamus Kihnust! Võta aega toidu nautimiseks ja saa osa Kihnu kultuurist ja elust. Minu pere on andnud oma südame ja kogu armastuse sellele ainulaadsele UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja kuuluvale Kihnu saarele. Oma kodus soovin külalistele pakkuda sellist elamust, teenindust, sööki ja jooki, millest isegi väga lugu pean ja tahaksin kogeda ikka uuesti. Kasutan toiduvalmistamisel võimalikult palju saarel kasvanud köögi- ja aedvilja, marju, metsaande ja kõige rohkem Kihnu kalurite püütud kala, sest see kõik on kõige maitsvam, värskem ja tervislikum. Uõtamõ Teiti külä!

Loe edasi
Soovitame