Viimastel aastatel on käsitööõlu Eestis aina enam populaarsust kogunud ning tekkinud on palju väikseid pruulikodasid. Kvaliteetsed tooted ja kaasaegne lähenemine traditsioonilistele maitsetele on Eesti õlled rahvusvahelisel areenil kiiresti hinda tõstnud.
Õlu on armastatud jook kogu maailmas ja seda on pruulitud juba ammustest aegadest. Erandiks ei ole ka Eesti, kus õllel oli külaühiskonnas tähtis koht ja õlletraditsioone hoiti au sees. Õlletegemine on läbi aegade traditsiooniliselt olnud meeste ülesanne. Erinevates maanurkades olid selleks oma võtted ja retseptid, joogid varieerusid oma maitselt, kanguselt ja värvilt. Õllega on seotud mitmedki tavad, kombed, ennustused, rahvatarkused ja naljad.
Õlu pandi käima erilisteks puhkudeks - talgute, suuremate pühade ja pidude ajaks.
Foto: Mart VaresPõhilise toorainena on õlletegemisel kasutatud otra, aga ka nisu, rukist ja kaera. Õlle tööstuslik tootmine Eestis algas 19.sajandil, kuid see suretas väiketootmise peaaegu välja. Õnneks on nüüdsel ajal asja käsile võtnud entusiastid, kes on oma hobist välja kasvatanud kirgliku ettevõtluse. Kasutatakse nii klassikaliseid maitseid, kui katsetatakse uute põnevate nüanssidega, nagu kadakas, samblik, kask jne. Käsitööõllede koostisest võib leida ka rukist, koriandrit, aga isegi apelsini ja mangot! Proovi ja üllatu!
Põhjala pruulikoja poolt korraldatav Tallinn Craft Beer Weekend on rahvusvaheline maailmaklassi kuuluvate väikepruulikodade festival neile, kes otsivad õllest uusi ja huvitavaid maitseid ning aroome. Muul ajal võid Tallinnas külastada gurmeeõlle baari Pudel või õllelokaali Põrgu, kus pakutakse muljetavaldavat valikut nii kodumaisest kui piiritagusest õllest. Hiiumaal Hiiu Õlle Kojas saad maitsta koduõlut, aga ka tundma õppida traditsioonilist tootmisprotsessi ja kohalikku õllekultuuri. Käsitööõlut on võimalik maitsta mitmeski restoranis, aga oma vaadiõlled on pruulinud Hell Hunt ja Tartu Püssirohukelder.