Bocuse d’Or Euroopa finaal toob Tallinnasse meisterkokad 20 riigist

Allikas: Margus Johanson

Bocuse d’Or Euroopa finaal toob Tallinnasse meisterkokad 20 riigist

2020. aasta oktoobris jõuab esmakordselt Eestisse maailma prestiižseima gastronoomiavõistluse Bocuse d'Or Euroopa finaal. Sündmusele, mida näeb otseülekandes enam kui 20 miljonit inimest, saabuvad lisaks Euroopa parimatele kokkadele ka suur hulk valdkonna mõjutajaid üle kogu maailma.

Bocuse d'Or'i gastronoomia direktori Florent Suplissoni sõnul on Eesti näidanud end konkurentsivõimelise riigina, mis on suhteliselt lühikese ajaga tõestanud oma köögi suurt potentsiaali. „Meil on väga hea meel pakkuda Eestile võimalust rikastada maailma uute maitsete ja uute tegijatega. Need on ka argumendid, mis said otsustavaks Bocuse d'Or 2020 Euroopa finaali korraldamisõiguste andmisel tänavu just Eestile," selgitas Suplisson.

Bocuse d'Or

Foto: Margus Johanson

Bocuse d'Or Europe Tallinn 2020 juhatuse liikme Dimitri Demjanovi sõnul toob sügisel peetav suursündmus Tallinnasse tuhandeid toiduentusiaste, ajakirjanikke ning valdkonna tippspetsialiste kõikjalt maailmast. „See on Eesti võimalus murda end rahvusvahelisele gastronoomia kaardile. Loodan, et Eesti toiduvaldkonna tublid tegijad leiavad endas jõu ja oskused võtta sellest enda jaoks maksimumi," kommenteeris Demjanov.

Tallinnas peetav kokandusmaailma tippsündmus on tõestuseks, et Eesti on arvatud Euroopa gastronoomia parimate hulka. Eestit esindab tänavusel Bocuse d'Or võistlusel Artur Kazaritski, kes töötab hetkel sous chef'ina Kopenhaagenis asuvas kolme Michelini tärniga restoranis Geranium kolmekordse Bocuse d'Or'i võitja Rasmus Kofoedi käe all.


Eesti vutt ja angersäga gastronoomiavõistluse peatoorained

Bocuse d'Ori Euroopa finaali peatooraineks valiti Eesti vutt, mis pärineb Järveotsa vutifarmist. Dimitri Demjanovi sõnul on Järveotsa vutil head võimalused saada Eesti esindustooraineks. „Maitsev ja tervislik väikelind on juba tänaseks jõudnud kahekümne Euroopa tippkoka kööki ja loodetavasti saab ta Tallinnas toimuval Bocuse d’Oril veelgi hoogu juurde,“ lisas Demjanov. „Ootame põnevusega, milliseid maitseid suudavad Eesti vutist välja võluda maailma kokandustipud, kelle töö tunnistab žürii parimaks ja mis saab Eesti suurepärasest toorainest edasi.“ 

Teiseks peamiseks tooraineks valiti finaali Paadi talust pärit angersäga. Eesti suurim angersägakasvataja Avo Leoki sõnul annab suurüritus võimaluse head kala tutvustada nii Eestis kui Euroopas. „Uudis tegi meele loomulikult heaks! Bocuse d’Or annab võimaluse angersäga pakkuda just tippkokkadele, mis on meie jaoks suur võimalus,“ kommenteeris Leok. „Huviga ootan juba, milliste retseptidega võistlejad kohtunike ette lähevad,“ lisas ta. Dimitri Demjanovi sõnul on Paadi talu angersäga huvitav ja uut väljakutset pakkuv tooraine. „Loodan et tänu oma kõrgele gastronoomia väärtusele leiab see uus ja põnev „Eesti“ kala kiire tee nii Eesti kui kogu Euroopa köökidesse“ ütles Demjanov.

Bocuse d'Or

Foto: Bocuse d'Or

Bocuse d'Or Europe Tallinn 2020 toimub 15.-16. oktoobril Saku Suurhallis. Võistlusel osalevad tippkokad 20 Euroopa riigist, kellest pääseb 2021. aastal Lyonis toimuvale ülemaailmsele finaalvõistlusele edasi 10 parimat.

Bocuse d'Or on maailma kõige prestiižikam kokakunstivõistlus, mille kutsus 1987. aastal ellu maailmakuulus Prantsuse meisterkokk Paul Bocuse. Inspireerituna spordiürituste kaasahaaravast atmosfäärist, otsustas Paul Bocuse korraldada meelelahutusliku vaatemängu, mille fookuses oleks kokakunst ja tippkokkade meisterlikkus.

Võistluskandik (liharoog)

Foto: Margus Johanson

Bocuse d'Ori finaalvoor toob iga kahe aasta järel Paul Bocuse'i kodulinna Lyoni kogu maailmast 24 parimat kokka, kes valmistavad pealtvaatajate silme all oma võistlustööd. Eestil on unikaalne võimalus võõrustada Euroopa finaali 2020. aasta oktoobris Tallinnas.

Viimati muudetud: 14.09.2020

Teema: Söök, Jook ja Ööelu

Soovitame