Ahjupotis küpsetatud veisepraad köögiviljadega

Allikas: Johannes Hõimoja

Ahjupotis küpsetatud veisepraad köögiviljadega

Retsepti autor:

Janno Lepik

Peakokk

Leib Resto ja Aed

Riik on üle saja aasta vana. Paslik on vaadata tagasi, anda taas väärtus möödunud aegade toitudele ning tuletada meelde vanu tarkusi. Valmistada osasid roogasid viisil, nagu eestlane neid teab, ja teistele anda jällegi tänapäevasem hingamine.

Hautatud ja eksootiliste vürtsidega maitsestatud veiseliha oli keskaja Liivimaa linnades levinuim piduroog. Baltisaksa köögis valmistati mitmesuguseid loomalihapraade – moorpraadi, rostbiifi, klopsi, biifsteeki. Talurahvas hautas potiga ahjus vanema looma liha õhtust hommikuni. Loomalihaga koos hautati kapsaid, 20. sajandil hakati liharoogi sööma köögiviljadega.

Käik: pearoog
Portsjoneid: 6
Valmistusaeg: 45 min
Küpsemisaeg: 2,5—3 h
Raskusaste: keskmine

Toorained

600 g veisekaela

3 porgandit (~200 g)
3 pastinaaki (~250 g)
1 keskmine juurseller (~450 g)
5 varsselleri vart
3 sibulat (~200 g)
5 küüslaugu küünt
1 pott tüümiani
2 loorberilehte
400 g purustatud (purgi)tomateid
2 l puljongit
2 spl jahu
Sool
Pipar

Valmistamine

1. Pese ja koori köögiviljad. Tükelda suuremateks, 4 x 3 cm tükkideks. Küüslaugu küüned poolita või jäta terveks vastavalt oma eelistusele.

2. Lõika veisekaelast suuremad, u 100-grammised tükid.

3. Kasuta puljongiks endale meelepärast veise- või köögiviljapuljongit, eelistatult naturaalset ise tehtud puljongit.

4. Maitsesta tükeldatud veiseliha soola ja pipraga ning pruunista õliga kaetud pannil igast küljest. Kui liha on ühtlaselt pruunistatud, lisa jahu ning jätka mõni minut praadimist. Viimasena kalla pannile 200—300 ml puljongit.

5. Aseta köögiviljad koos maitsetaimedega ahjupotti, maitsesta soola ja purustatud pipraga. Vala peale liha-jahusegu ja purustatud tomatid. Raputa küpsetuspotti, et köögiviljad ja liha vajuks ühtlaselt laiali. Vala peale nii palju puljongit, et poti sisu oleks 2 cm puljongi kihiga kaetud.

6. Aseta kaanega kaetud ahjupott eelnevalt soojendatud 180 ºC ahju ja jäta 2,5—3 tunniks küpsema, vahepeal segamata.

7. Roog on valmis, kui liha on pehme. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga ning sega ettevaatlikult, et haudunud köögiviljad terveks jääks.

8. Serveeri portsjonitena või aseta ahjupott lauale, et igaüks saaks tõsta endale meelepärase koguse.

Fotod: Johannes Hõimoja

Viimati muudetud: 29.04.2022