Turismidiplomaatia kuu: kohtumised ministritega ja kõrgel tasemel äriüritused

31. oktoober 2019

Oktoobris toimus mitu kõrge tasemega üritust nii Eestis kui ka piiri taga. Fookuses olid turismiturundus Aasias, Saksamaal toimus festival loodusturismi huvilistele, kus sel aastal oli partnermaaks Eesti.

Tallinna väisas väga kõrge tasemega delegatsioon eesotsas Hiina kultuuri- ja turismiministri Luo Shugangiga. Ühiselt tõdeti, et Tallinn on Hiina reisijatele suurepärane värav reisideks teistesse Balti riikidesse ja mujale Euroopasse. Kõneks oli uhiuus lennujaam Pekingis (kust alustab peagi lende ka Euroopas kõige tihedamate Aasia lennuühendustega Finnair) ning Tallinki edu Hiina turistide võõrustamisel. Räägiti ka Hiina reisijatele oluliste makselahenduste Alipay ja WeChat arengutest ning võimalikust koostöömemorandumist tulevikus, mis käsitleks nii sissetulevat kui ka väljaminevat turismi. Fotol keskel Hiina delegatsiooni juht, kultuuri- ja turismiminister Luo Shugang.

Lisaks toimus oktoobris Riias Hiina ning Kesk- ja Ida-Euroopa turismifoorum, riikidevaheline koostööformaat, järjekorras viies. Kogunesid ministrid ja turismijuhid, Eestit esindasid Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu osakonna peaspetsialist Annika Anton ning EASi turismiarenduskeskuse direktor Margus Sameli. Arutati ühendusi, koostööd, Hiina turistile disainitud teenuseid. Hiina delegatsiooni juhtis taas Hiina kultuuri- ja turismiminister Luo Shugang.

Hiina ning Kesk- ja Ida-Euroopa riikide kõrgetasemelise turismifoorumiga kõrvuti toimus iga-aastane Baltic Connecting 2019. Kontakte sõlmiti seekord Riias, lisaks tutvusid kaugturgude reisikorraldajad Balti riikidega tavapäraselt Eesti, Läti ja Leedu tuuridel. Kohale saabus 81 reisikorraldajat Hiinast, Jaapanist, Lõuna-Koreast, Singapurist ja USA-st. Eestist sõitsid uusi ärisidemeid looma koguni 22 ettevõtte jm organisatsiooni esindajad, mis on ka mõistetav, arvestades, et kogu Aasia turg on Eesti jaoks kasvanud viimase kuue aasta jooksul kolm korda. Järgmisel aastal toimub Baltic Connecting Tallinnas.

Jaapanis Osaka linnas toimus turismi-EXPO 2019. Suursündmuse korraldajad on Jaapani olulisimad turismiorganisatsioonid, riiklik turismiamet (JNTO) ja reisikorraldajate assotsiatsioon (JATA). Messi külastas ligi 150 000 inimest, sh üle 30 000 reisiprofessionaali. Jaapanlased ei väsi kuulamast Eesti eriliste rahvakildude lugu (Kihnu, Seto), mida on tunnustanud ka UNESCO. Eesti stend võimaldas infot koguda kõigi meeltega: kohal olid nii seto pärimuse kandjad, turismitrükised kui ka VR-prillid.

Saksamaa rahvuspargis Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer toimus Rändlinnupäevade festival, kus sel aastal oli partnermaaks Eesti. Visit Estonia Hamburgi esindaja Evely Baum-Helmis pidas avaettekande „Eesti – unelmate maa loodusturistile“. Eesti Loodusturismi Ühing ja ettevõte NaTourEst tegid erialaettekanded linnuvaatluse teemal ning esindasid Eestit stendis. Eesti heaks töötas festivali raames ka Eesti Vabariigi Suursaatkond Berliinis. „Üks Saksa ornitoloog rääkis mustvaerasest, kelle vaatlemiseks on parim koht Põõsaspea neem – kelle teekond ulatub aga Venemaalt üle Eesti Saksamaale. Et väikeses vaatluskohas oleks jätkuvalt põnev, on vaja linnu eluks soodsaid tingimusi tohutul territooriumil. See iseloomustab hästi, miks on looduseinimesed külastajatena igas riigis oodatud sihtrühm. Nad on pühendunud, põhjalike huvidega ning hoolivad ümbritsevast keskkonnast, sest mõistavad hästi, et loodus riigipiire ei tunne,“ ütles Evely (grupifotol teiste seas vasakult teine; paremalt esimene Niedersachseni liidumaa keskkonnaminister Olaf Lies).