Kuulsad Vene toiduajakirjanikud kirjutavad Eesti köögi reisijuhi

20. oktoober 2016

Üks olulisemaid Eesti tutvustamise fookusi on turismiarenduskeskusele Eesti toit. Näeme toitu mitte ainult tarviliku maitsva kõhutäitena reisi jooksul, vaid ka kui valdkonda, kus Eestil on potentsiaali huvilistele kujuneda omaette reisimotivatsiooniks. Seetõttu võõrustasime siin kahe nädala jooksul tiheda programmiga tipptoiduajakirjanikke Venemaalt.

20. augustist 5. septembrini külastasid Eestit väljaande Gastronomia na Vkus (Kokakunsti maitsed) ajakirjanikud. Eesti ühelt olulisemalt sihtturult olid meie köögiga tutvumas tuntud gastronoomia asjatundja ja kokasaadete produtsent ja saatejuht Nika Ganich koos kokaraamatute kirjastaja Valentina Chemiakina ja fotograafiga.

Kokku oli külaliste programmis reisi jooksul 107 söögikohta ja tootjat üle kogu Eesti. Marsruudi koostamises osalesid asjatundlikult eri regioonide ja linnade turismiprofid, kes lõid aktiivselt kaasa ka ajakirjanike saatjatena. Külastatud paigad avasid Eesti toidukultuuri mitmekesiselt, hõlmates eri söögikohti mõisa-, ranna- ja kohalikke talurestoranidest kuni pealinna tippsöögikohtideni välja. Ajakirjanike gurmeeretk ulatus Ida-Virumaast Saare- ja Hiiumaani.

Nii põhjalikud pressireisid pole igapäevased, kuid seekord on ambitsioonikas ka eesmärk: anda Venemaal välja autoriteetne Eestit tutvustav gastronoomiline reisijuht, mis peale vaatamisväärsuste tutvustaks Eestit Vene reisihuvilisele kui arvestatavat toidukultuuri mekat, kus mitte ainult ei osata hästi süüa teha, vaid väärtustatakse ka kohalikku toorainet.

Igal võõrustajal oli võimalus omal valikul tutvustada oma parimat toodet või siis menüüst kaht toitu koos retseptiga. Külaliste kogemust arvestades võib kindel olla, et kirja said nii täpne teave kui ka elamus, millele lisandub professionaalne pildimaterjal.

Eesti ettevõtjad ja toiduprofid suutsid kogenud ja palju näinud toiduajakirjanikke korduvalt üllatada – hea käsitööõlle, siidri- ja veinitootmisega, kitsejuustu, kadakasiirupi ja leivaga. Ajakirjanikud tõstsid esile meie kokkade pühendumust ja leidlikkust kohalike toiduainete kasutamisel, samuti väga maitsekat toidu serveerimise kunsti.

Lisaks peakokkadele andsid intervjuu Eesti gastronoomia ja restoranikultuuri raudvara ja kokkade maailmameistrivõistluste Bocuse d'Or kohaliku vooru korraldaja Dmitri Demjanov ning Ees­ti parimate restoranide valimise eestvedaja Aivar Hanson.

EASi turismiarenduskeskuse viimaseid koostööprojekte toiduturismi vallas on Eesti jõudmine rahvusvaheliselt mõjukasse toidugiidi Nordic White Guide, Eesti tippköökide pop-up-invasioon Skandinaaviasse ja aina enam osalejaid koguv rahvusvaheline tippkokkade foorum Sauce. Jääme ootama ka paljude inimeste reisiotsust kallutavate mõjukate toiduajakirjanike reisijuhi ilmumist!