public.homepage.logo
Naine naudib Muhul Eesti toorainest valmistatud toituAllikas: Priidu Saart, Visit Estonia

Elamustoitlustus ja väiketootjad Eestis – toeta kohalikke tegijaid!

Nautides põnevaid maitseelamusi ja soetades kauba kohalikelt väiketootjatelt, annad oma panuse, et eestimaised maitsed jääksid püsima.

Eesti väiketootjatel ei ole praeguses keerulises olukorras lihtne hakkama saada. See paneb proovile nende jätkusuutlikkuse ja seab ohtu ka maakohtade elujõulisuse. Siiski võime kõik anda endapoolse panuse, et meie väikesed toidutootmised ka kriisiolukorra lõppedes ellu jääksid.

Tänu väiketootjatele saame tarbida mahetoitu, kodust suitsusinki ja juustu, lisaks hoiavad nad elujõulisena maitse- ja ravimtaimekasvatuse, mesinduse jne. Sellise toidu väärtus on tervislikkuses, mitmekesisuses, kohaliku tooraine kasutamises ja rahvuslike traditsioonide jätkamises.

Naudi elamusi

Hea toit on alati elamus – pidupäev maitsemeelele ja rõõm heast seltskonnast toidu nautimisel. Kui soovid teada, kuidas valmivad sõir, juust, jogurt, kohupiim ja või, sea sammud Nopri talumeierei või Pajumäe talu suunas. Juustufännidele pakuvad rõõmu ka Andre juustufarm ja Tõstamaa meierei restoran.

Maiasmokkadel on avastamisrõõmu Siili ja Karu marjamaal, La Muu jäätisekohvikus, Chocolala šokolaadimuuseumis, Jäämarja jäätiseid süües ja Meemeistrite juures.

Tammejuure mahetalus toodetakse aga mahetoitu päikeseenergiaga, Tarmere väikeettevõttes saab proovida kanepiõli spaamaski ning süüa kanepivõid, näkileibu ja juua kanepikama. Wöseli esinduspood pakub aga kohalikust ja kvaliteetsest toorainest õunasiidriäädikaid, joogipõhjasid Shrub, salatikastmeid ning maitsvaid suhkruvabasid snäkke.

Restorani kokk õpetab, kuidas kohalikku rooga valmistada

Allikas: Priidu Saart, Visit Estonia

Ostes väiketootjate toodangut, toetad nii ettevõtteid kui kohalikku maaelu

Toiduga saab siduda aktiivse puhkuse

Mitmed maaturismiettevõtted pakuvad võimalust koos giidiga seenel ja marjul või kalal käia ning pärast korjatud ja püütud loodusandidest ühiselt süüa teha. Osale näiteks Klaara-Manni kooskokkamise õpitoas või Kauksi puhkemajas korraldatavas töötoas, kus saab toitu valmistada maa sees.

Eesti piimandusmuuseumis on võimalik osaleda või ja karaski töötoas. Kui tahad teada, kuidas mesi purki saab, on võimalus osaleda mee töötoas.

Kui tahad teada, kuidas käib töö Põhjamaade suurimas meditsiiniseente sisekasvatuse tehases, külasta Shroomwelli Tõrvas.

Orbu talus avaldatakse kadakasiirupi saladusi. Muide, Saaremaal on lausa loodud eraldi kaart, mille abil on lihtne kohalikke maitseid avastada.

Hariv seltskondlik meelelahutus on ka näiteks Food Studio toidu valmistamise õpituba

Kokk serveerib rabas värskelt valmistatud toitu

Allikas: Renee Altrov, Visit Estonia

Pane end toiduvalmistamisel proovile

Hea roa juurde kuulub ka sobiv joogipoolis

Käsitööõlled on endiselt kuum teema. Selles sektoris on viimastel aastatel tulnud juurde veelgi uusi tegijaid, kes pakuvad ka degusteerimistuure, näiteks Põhjala pruulikoda, Roslepi pruulikoda, Purtse pruulikoda või Pihtla õlleköök, mis on Eesti vanim väikepruulikoda.

Veine toodetakse Eestis nii sõstardest, pihlakatest, rabarberist, võililledest kui ka viinamarjadest, kuid Ideafarm suudab veini välja võluda ka nõgesest ja nurmenukust! Veinisõpradele meeldib kindlasti ka Valgejõe veinivilla, kus kasutatakse ainult Eesti pinnalt pärit toorainet – ja nende veinid on pakkumisel isegi Michelini-tärniga restoranides Saksamaal! Kuid võimalusi on veelgi: Murimäe veinikelder, Alatskivi mõisamaitsed, Valgeranna veinitall, Allikukivi veinimõis, Habaja Viinavabrik ja Eesti Veini Kamber.

Aina populaarsemaks muutub ka džinnide tootmine, mida saab lähemalt näha TOHI džinnivabrikus, Lahhentagge keskuses ja Junimpeeriumi džinnivabrikus.

Siidrihuvilisi ootavad Tori siidritalu ja KODASe kaasaegne tootmis-, kaugtöö- ja külastuskeskus

Naised joovad Verevi veiniverandal veini

Allikas: Hans Markus Antson, Visit Estonia

Loe rohkem

Eesti kaart