Avasta vahelduseks Eestimaad rongiga

Allikas: Taaniel Malleus, Visit Estonia

Avasta vahelduseks Eestimaad rongiga

Millal viimati sõitsid rongiga kuskile selleks, et seal lihtsalt ringi vaadata ja kohaliku eluoluga tutvuda. Et oleks nagu väike linnapuhkus või ekskursioon, aga auto asemel kasutad teist transporti. See on üks äraütlemata lahe viis reisimiseks – lust hakkab pihta juba raudteejaamas, teel saad rahulikult aknast välja vaadata, näha Eestimaad täiesti uue nurga alt ja lähedastega mugavalt juttu puhuda.


Tuletame meelde 5 Eesti linna, kuhu siuhti rong kohale viib ja pärast ka tagasi toob. Igas neist linnas on omad vaatamisväärsused ja erilaadne atmosfäär, toome mõned vahvad ideed välja.


Rongiga sõit on mugav ja kiire

Pilt: Rasmus Jurkatan, Visit Estonia

Narva

Rongiga Narva seiklema! Kõlab täitsa eksootiliselt. Ida ja lääne ristumiskohas asuv linn on väga omapärane nii kultuuriliselt kui arhitektuurselt. Alustame Narva Linnusest, milles asub Narva Muuseum. See linnus rajati XIII sajandi lõpus Taani kuninga asehalduri residentsina, tänapäeval on see kõige mitmekülgsem ja kõige paremini säilinud kaitseehitis Eestis. Külastajatele avati ka linnuse jõepoolne tiib, kuhu seni pääsesid vaid muuseumitöötajad: sealt avaneb vaade nii Venemaale, Eesti poolele kui ka jõele.

Linnuse kõrval on 1km pikkune uuenduskuuri läbinud promenaad – jaluta ja naudi vaadet Eesti veerohkeimale jõele. Sealt saad juba suunduda Narva võimsaima bastioni juurde – Victoria Bastion, kus saad võtta giidiga tuuri, kuulata põnevaid lugusid sõjaehitise valmimisest ja kasutusviisidest.

Promenaadi ääres on ka vaateplatvormiga Narva Aleksandri kirik, mille saalis näidatakse installatsiooni "Taevas Narva kohal". Vaatemäng kuvatakse otse kiriku võlvidele ning seda saab jälgida spetsiaalselt selleks kohandatud toolidest, suunates pilgu veerandtunniks üles, kus taaselustub Narva värvikas ajalugu.

Sealt edasi soovitame minna vaatama Eesti mõistes täiesti ainulaadse arhitektuuriga Kreenholmi manufaktuuri, mida nüüd kasutatakse ürituste korraldamise kohana. Kui on lootust näha päikeseloojangut, mine seda nautima Narva elektrijaama kandis asuva veehoidla sadamasse. Seda paika kutsutakse ka "Narva Veneetsiaks" ja see on paik, kus filmiti Nublu laulu "Für Oksana" video.


Narva kaunis promenaad õhtuvalguses

Pilt: Sven Zacek, Visit Estonia

Rakvere

Tallinnast natuke üle tunni rööbastel kihutamist ja oledki Rakveres. Üle ega ümber ei saa linnusest. Kõrgel mäe otsas laiuv keskaja maamärk paneb igaühe ahhetama ja ette kujutama, kuidas küll selline võimas ehitis konarlikule maapinnale püsti pandi ja kuidas end vaenlase eest kaitsti. Ka linnuse sees on tegemist küllaga – vaata keskaegset veinikeldrit, imesta tolleaegsete piinamisriistade üle, meki ajastutruud toitu või proovi kätt vibulaskmises.

Linnuse juures uudistajad ei pea minema kaugele, et järgmise Rakvere olulise sümboliga tuttavaks saada – selleks on 7000 kilo kaaluv ja 3,5 m kõrge Tarvas.

Kui aga tahaks kuskile käe külge panna, siis astu läbi Politseimuuseumist: võta sõrmejälgi, tuvasta valeraha, lahenda kriminaalseid mõistatusi, lahka südant või proovi turvavööga äkkpidurdust. Või haara automaat ja päästa pommivööga pantvangi elu. Peale seda möllu jaluta Pikal tänaval, käi läbi Keskväljakult ja jõua õhtuvalguses uuenenud Vallimäele, mis on linna uus meelelahutuskeskus: amfiteater, pealava, jalutusrajad, istumiskohad ja palju muud. Vallimäel on ka legendaarne rohtunud koht, kus armunud on käinud vaadet imetlemas. Nüüd on selle paiga ametlik nimi Musumägi.


Ilmselt on see üks ilusamaid pilte Rakvere linnusest, mida näinud oled. Aga tule ka kohapeale ja vaata linn oma silmaga üle.

Pilt: Simo Sepp, Visit Estonia


Tartu

Ülikoolilinn on tuntud oma rattaringluse poolest. Haara jalgratas ja naudi Tartu kompaktsust – lühikese ajaga jõuad seigelda kesklinna kohvikutes, Raadi mõisapargis ERMi juures ja vaadata Tagurpidi Maja. Kulge boheemlaslikes puitmajarajoonides, mis lummavad ekstsentrilise atmosfääriga ja uita ringi tänavakunsti nautides. Ära unusta turgusid ja kohalikke disainipoode, Musumäge ega tähetorni. Tartu võlude kohta saad lugeda ka lähemalt.

Ja muidugi tasub esile tõsta Aparaaditehast– vanasse tööstuslikku tehasehoonesse loodud väikses linnakus on disaini- ja kunstipoed, ainulaadne raamatupood, moodsad söögikohad, galeriid ja ala, kus korraldada kontserte. Sinna on koondunud paljud loomeettevõtjad ja kunstnikud. Kindla peale on Aparaaditehas praegu Tartu moodsaim kohtumis- ja ajaveetmispaik.


Sügistoonides Tartu kutsub rattaringlust proovima: tule võta rendiratas ja uha kasvõi terve linn ristipidi läbi.

Pilt: Tarmo Haud, Visit Estonia

Viljandi

Üle 700 aasta vanune Viljandi on väike ja rahulik linnake, kuid vaatamisväärsuste poolest vägagi kõnekas. Kellele siis ei meeldiks linnas aeg-ajalt ette jäävad suured betoonmaasikad – ükski laps (või lustakas täiskasvanu) ei möödu neist otsa ronimata. Mõne arvates on linna kuulsaim vaatamisväärsus rippsild, kuid teiste meelest hoopiski lossimäed ja sealt avanev vaade Viljandi ürgorule. Kumb sinu meelest kauneim on?

Vaata üle Viljandi kirik, Laidoneri ratsamonument, Viljandi muuseum ja kindlasti vana veetorn, kuhu saab ronida üles vaadet nautima. Ja muidugi sealsed kohvikud, mis on kuulsad üle riigi: näiteks Fellin, restoran Harmoonia, Amrita Cafe ja paljud teised.


Viljandi rongijaam – väike ja hubane, just nagu linn isegi

Pilt: Silver Tõnisson

Valga

Valga on saanud väga populaarseks sihtpaigaks. Seal on uuenenud keskväljak, mis seob Valga ja Valka ilusti üheks: see on avar ja õdus ajaviitekoht jalutusradade ja murulappidega. Kui tahad ka loodust kogeda, tule uuenenud loodusrajale, mis kulgeb mööda Pedeli jõe kallast ja jõuab tiiruga Pudrumäele, kust avaneb vaade nii Valga kui Valka poolele. Rada ületab ka piiri ja jätkub Valga poolel rannaalaga. Huvitav on ka kahel pool jõge asuv vabaõhulava. Valka poolele jääv vabaõhulava on äärmiselt erilise ülesehitusega: vaatajate isteala jääb ühele, lava aga teisele poole Pedeli jõge. Et pääseda lavale, peavad esinejad minema üle silla.

Ja kui juba rongiga Valka saabud, ei jää märkmata Valga raudteejaama suurejooneline stalinistlik peahoone, mis tuleb kinosõpradele tuttav ette filmist "Seltsimees laps". Kusjuures möödunud sajandi alguses oli seal hoopis punastest tellistest uhke jaamahoone, mis kahjuks II maailmasõja ajal hävis.

Põnevatest hoonetest ei saa jätta märkamata puidust Raekoda, mis on puitarhitektuuri silmapaistvaim näide Eestis, ja ka politseimaja, mis on ainuke juugendstiilis hoone Valgas.


Uue kuue ja hingamise saanud Valga keskväljak

Pilt: Anastasya Kikkas
Viimati muudetud: 04.02.2022