2018 esimene pool turismis

31. august 2018

Statistika näitab, et turism on tõusuteel nii Eestis kui ka kogu Euroopas. Kõigis 33 riigis, mis on 2018. aasta kohta esimesi andmeid avaldanud, on kasvanud turistide ja/või ööbimiste arv. Reisid Euroopa riikidesse kasvasid aasta esimese 4 kuuga 7%, kusjuures populaarsemad on Lääne- ja Lõuna-Euroopa, tagasihoidlikuma kasvuga Põhja-Euroopa.

Esimese poolaasta kokkuvõttes jõudsid Eestis rekordini nii sise- kui ka välisturism. Välisturiste ööbis majutusettevõtetes ligi miljon ning siseturiste pisut üle 630 000. Absoluutarvudes lisandus kõige enam Vene ja siseturiste. Sealjuures Vene turistide puhul on võrreldes varasemaga mõnevõrra vähenenud siiski tugevalt esimest positsiooni hoidva Tallinna ja tõusnud regioonide, eriti Ida-Viru osatähtsus.

Eesti turismi veelgi hoogsamat kasvu pidurdab mõnevõrra Soome turu langus. Sealjuures vähenesid just nende majutusasutustes, mitte aga laevas veedetud ööd. Geograafilise läheduse argument kehtib peamiselt Helsingi puhul, paljud kaugemal elavad soomlased armastavad kasutada soodsaid otselende Kesk- ja Lõuna-Euroopasse. Märkimist väärib ka see, et Soomes tervikuna langes pisut välismaale tehtud vaba aja reiside arv tervikuna. Palju kardetud Lätis ööbib Soome turiste tervelt 8 korda vähem kui Eestis, samuti ka protsentuaalselt kasvas Soome turistide ööbimiste arv seal kõigest 3,8%.

Suurbritannia turu kasvu saab otseselt seostada uue British Airwaysi lennuliini avamisega 2017. aasta märtsi lõpus. Visit Estonia teeb jätkuvalt koostööd Tallinna Lennujaamaga uute lennuliinide turundamiseks, sest sel on nähtav mõju turismitulemustele. 

Uue rekordini jõudis turism Lätist. Linnad on lätlaste hulgas jätkuvalt populaarsed, nende koguarvu mõjutas I poolaastal Saare maakonna tulemuste kõikumine sõltuvalt spaapakettide atraktiivsusest Läti turule. 

Pika kasvu teed on sammunud Jaapan. Sealjuures väärib märkimist, et Eesti ja Läti on lähiregioonis kõige enam Jaapani turiste veedelnud riigid, näiteks Norras ja Soomes Jaapani turistide arv hoopis vähenes (vastavalt 5% ja 15%).

Kasvas ka majutusettevõtete sissetulek: kui majutusettevõtetes veedetud ööde arv kasvas 3,1%, siis ettevõtete sissetulek majutusteenuse müügist 6% ehk 111 miljoni euroni.

Loe kogu ülevaadet turismi trendide ja nende tõlgenduste kohta Visit Estonia turismiprofi veebist.