Kohaliku hooajalise toidulaua kujundamisel on suur osa eestlaste tugeval sidemel loodusega. Inimesed tunnevad hästi taimi, marjul ja seenel käimine ning ravimtaimede korjamine on tänaseni peredes armastatud ühistegevus. Kuna eestlased väärtustavad üha enam kohalikust loodusest pärit ja taludes mahedalt kasvatatud toorainet, kuulub see põnevates retseptides ka tippsöögikohtade menüüsse.

Pikk rannajoon ning jõe- ja järverohkus on üks põhjusi, miks hindame häid kalatoite. Reisides saartel ja põhjarannikul ning Pärnus mööda Romantilist Rannateed, tasub tutvuda kohaliku rannaelu ning tervislikke ja maitsvaid kalaroogi pakkuvate restoranidega.

Traditsioonilist Eesti toitu võib esmapilgul pidada rammusaks – oleme ju saanud mõjutusi nii Vene, Saksa kui ka Skandinaavia köögist, samuti tekitas tõhusa toidu järele vajaduse rohke füüsiline töö. Tänapäeval tegutseb Eestis aga palju restorane, mis pakuvad Eesti toitu moodsamas ning tervislikumas võtmes, eriti just suvel, kui käepärast on kodumaised puu- ja köögiviljad.

Erisoovid ja erivajadused toitumises

Tervislikku ja heal tasemel kööki ei tasu otsida ainult restoranidest, vaid ka spaadest ja hotellidest, kes terviseteenuseid pakkudes pakuvad maitsvat menüüd ka taimetoidu, gluteeni- ja laktoosivaba jm eritoidu eelistajatele. Mitmel pool spaades on võimalik koostada toitumisasjatundja abil toitumisjuhend, mille alusel teha valikuid spaa menüüs.

Kes soovib toitumises radikaalsemaid korrektiive teha, saab minna kogenud spetsialistide juhendamisel korraldatavasse paastulaagrisse, et puhastada oma keha liigsest ning saada väärtuslikke näpunäiteid kergemaks üleminekuks tervislikele valikutele.

Puhta ja tervisliku toidu ostmine

Tervislikku eestimaist toitu, näiteks musta leiba, kilu ja räime ning ulukivorste, mis sobivad hästi suveniiridekski, saab hankida ostukeskustest, kuid veelgi enam suvistelt laatadelt ja püsiturgudelt. Tuntumad ning arhitektuuriliselt põnevad neist on Nõmme turg ja Sadama turg Tallinnas ning Tartu turuhoone. Kindlasti kuuluvad tervisliku eestimaisesse ostukorvi ka kohukesed, värskelt valminud hapukurgid ning Värska mineraalvesi.

Nii tooraineid ostes kui ka söögikohtades tasub peale kaloraaži jm näitajate jälgida ka toidu puhtust ja tervislikku päritolu kinnitavaid märgiseid: näiteks Kubija hotelli spaa pakub kohalikul toorainel põhineva Uma Meki märgiga tunnustatud hommikusööki ning Pühajärve spaa toitlustus kannab ökomärgist. Koostööst mahetootjatega annab märku ka Roheline Võti. Kuna mahepõllumajanduse viljades ja lihas-piimas on paljude uuringute järgi leitud enam tervisele kasulikke ühendeid kui tavatoodangus, on need märgised paljudele abiks.