Metsaseene-munasalat kodujuustuga

Allikas: Johannes Hõimoja

Metsaseene-munasalat kodujuustuga


Retsepti autor:

Janno Lepik
Peakokk
Leib Resto ja Aed

Riik on üle saja aasta vana. Paslik on vaadata tagasi, anda taas väärtus möödunud aegade toitudele ning tuletada meelde vanu tarkusi. Valmistada osasid roogasid viisil, nagu eestlane neid teab, ja teistele anda jällegi tänapäevasem hingamine.

Eesti talurahva toidukultuuris olid seened eeskätt nälja- või sõjaaegne hädatoit. Seeni söödi ja korjati rohkem venemõjulises Ida- ja Kagu-Eestis. Laiemalt hakati seeni toiduks tarvitama alles 20. sajandil, kui ajakirjanduses ja kursustel tutvustati neid kui maitsvat ja tervislikku taimetoitu. Nõukogude ajal sai seenekorjamisest üldrahvalik harrastus, õigel peolaual pidid tingimata olema nii marineeritud seened kui seenesalat.

Käik: eelroog
Portsjoneid: 4
Valmistusaeg: 30 min
Seismisaeg: kuni 2 h
Raskusaste: lihtne

Toorained

200 g soolaseeni
100 g kodujuustu
70 g hapukoort
3 muna
50 g pärlsibulat
100 g marineeritud seeni
20 g rohelist sibulat
5 g tilli
Sool
Pipar

Valmistamine

1. Pese soolaseeni voolava külma vee all ja jäta külma vette mõneks tunniks likku, vahetades vahepeal vett. Vähesoolaste seente puhul piisab pesemisest. Seenehooajal võib salatis kasutada ka kupatatud või praetud seeni.

2. Pressi leotatud seened käte vahel kuivaks või jäta sõelale liigsest vedelikust nõrguma.

3. Salati valmistamiseks on kaks moodust. Prae seeni pannil õrnalt vähese õliga või jäta seened peale pesemist töötlemata.

4. Keeda mune olenevalt nende suurusest 10—12 minutit. Jahuta ja koori munad. Riivi, haki või purusta munad kahvliga olenevalt enda eelistusest.

5. Haki roheline sibul ja till ning poolita pärlsibul. Rohelise sibula võib asendada ka tavalise sibulaga või kasutada mõlemat sibulat korraga.

6. Sega kõik komponendid kokku, maitsesta pipraga ja kontrolli soolasust. Kui kasutad soolaseeni, ei pruugi soola vaja minna.

7. Serveeri kas iseseisva salatina või lisandina teistele roogadele.

Fotod: Johannes Hõimoja

Viimati muudetud: 29.04.2022