Janno Lepik
Peakokk
Leib Resto ja Aed
Riik on üle saja aasta vana. Paslik on vaadata tagasi, anda taas väärtus möödunud aegade toitudele ning tuletada meelde vanu tarkusi. Valmistada osasid roogasid viisil, nagu eestlane neid teab, ja teistele anda jällegi tänapäevasem hingamine.
Juba keskaegsed kokaraamatud soovitasid kasutada magustoitude valmistamiseks riivitud röstleiba. Baltisaksa kokad valmistasid õunte või šokolaadiga leivapudingit, millele lisati veini, rummi või konjakit. Sõdadevahelises Eestis õpetati perenaistele mitmesuguste leivamagustoitude valmistamist, näiteks tutvustati leivaga šokolaadivormi retsepti. Nõukogude ajal pakuti leivasuppi tihti sööklates, kuid ka koduseks maiusroaks.
Käik: dessert
Portsjoneid: 6
Valmistusaeg: 45 min
Raskusaste: lihtne
300 g musta leiba
250 ml tumedat õlut
250 ml õunamahla
250 ml vett
1 sl mannat
125 g suhkrut
50 g 70% šokolaadi
1 pakk hapukoort
1. Aseta potti leib, õlu, õunamahl, vesi, manna ja suhkur. Lase segul keema tõusta ja keeda madalal kuumusel 7—10 minutit, kuni tekib ühtlane mass.
2. Lisa šokolaad ja aseta leivasupp vahustajasse või mikserda segu. Vahusta u 15 minutit.
3. Lisa hapukoor ja vahusta, kuni tekib kreemjas konsistents.
4. Serveerimiseks tõsta dessertkaussi meelepärane kogus leivasuppi ja aseta kreemile supilusikatäis vahustatud hapukoort.
Fotod: Johannes Hõimoja