Kombucha kokteil ingveri, basiiliku ja musta pipraga

Allikas: Johannes Hõimoja

Kombucha kokteil ingveri, basiiliku ja musta pipraga

Retsepti autor:

Janno Lepik
Peakokk
Leib Resto ja Aed

Riik on üle saja aasta vana. Paslik on vaadata tagasi, anda taas väärtus möödunud aegade toitudele ning tuletada meelde vanu tarkusi. Valmistada osasid roogasid viisil, nagu eestlane neid teab, ja teistele anda jällegi tänapäevasem hingamine.

Hiinast pärit teeseene jook sai tuntuks enam kui 2000 aastat tagasi, Euroopasse jõudis see 20. sajandi algul Venemaa kaudu. Nõukogude ajal kasvatati paljudes Eesti kodudes seda seent marliga kaetud kolmeliitristes purkides. Tänapäeval on kombucha trendikas jook, mis sobib nii oma tervistavate kui maitseomaduste poolest suurepäraselt ka pidulauale.

Käik: jook
Portsjoneid: 1
Valmistusaeg: 15 min
Raskusaste: lihtne

Toorained

1 pudel ingveri kombuchat (Kodune kombucha - vaata retsepti alt)
3 viilu ingverit
Must pipar

Basiiliku suhkrusiirup
100 g vett
100 g suhkrut
1 pott basiilikut

Valmistamine

1. Pane vesi ja suhkur potti ning kuumuta keemispunktini, seejärel jahuta. Lisa jahutatud suhkrusiirupisse basiilik ja blenderda.

2. Koori ingver ja lõika 5 mm paksusteks viiludeks.

3. Pane klaasi põhja kaks ingveriviilu ja suhkrusiirup ning uhmerda. Lisa purustatud jää või jääkuubikud. Vala peale kombucha. Sega kõik läbi ja jahvata peale musta pipart.

4. Kasuta kaunistamiseks ingveriviilu ja basiilikulehti. Serveeri kohe.


Kombucha põhi, 3 l (kodus valmistatud kombucha)

2 l vett
3—4 teekotikest või 3—4 tl puruteed (roheline või must)
200 g suhkrut
200—400 ml startervedelikku (valmis kombuchat)
Kombucha-kultuur

Valmistamine

• Keeda potis 2 l vett, lase veidi jahtuda ja lisa tee. Lase vastavalt teesordile tõmmata 3—7 minutit.
• Lisa teele suhkur ja sega lahustumiseni. Lase teel enne kombucha-kultuuri lisamist jahtuda (tee ei tohi olla soojem kui 36 ºC).
• Vala jahtunud tee klaaspurki, lisa kombucha-kultuur ja viimasena startervedelik (valmis kombucha).
• Kata purgisuu tiheda puuvillase riidega ja seo kinni.
• Aseta purk 5—14 päevaks hämarasse ja sooja ruumi (ideaalis 24—29 ºC). Täpne fermenteerumisaeg sõltub personaalsest maitsest, ruumi temperatuurist jne.
• Testi kombuchat ettevaatlikult kõrrega. Mida vähem kombucha-kultuuri segada, seda parem.
• Pudelda sobiva magususe ja happe saavutanud kombucha.
• Enne pudeldamist võta valminud partii pealt 200—400 ml startervedelikku ja tõsta kombucha-kultuur puhaste kätega selle sisse. Kata kinni ja alusta uue partiiga.

Kombucha-kultuur võib ulpida pinnal või vajuda põhja, see ei mõjuta fermenteerumist, aga uus kultuur tekib alati kõige peale.
Kombucha-kultuuril läheb vähemalt 3 partiid aega enne uue keskkonnaga äraharjumist, s.t ajaga hakkab paremini tööle.


Fotod: Johannes Hõimoja

Viimati muudetud: 29.04.2022