Grillitud rääbis lõkkekartuli, ürdivõi ja rohelise salatiga

Allikas: Johannes Hõimoja

Grillitud rääbis lõkkekartuli, ürdivõi ja rohelise salatiga

Retsepti autor:

Janno Lepik

Peakokk

Leib Resto ja Aed


Riik on üle saja aasta vana. Paslik on vaadata tagasi, anda taas väärtus möödunud aegade toitudele ning tuletada meelde vanu tarkusi. Valmistada osasid roogasid viisil, nagu eestlane neid teab, ja teistele anda jällegi tänapäevasem hingamine.

Rääbis on maitsev ja kõrge toiteväärtusega järvekala, mida vanemal ajal kuivatati ja soolati ning söödi igapäevaselt leivakõrvaseks. Seda keedeti või hautati koos kartulitega, samuti tehti kalasuppi. Pannide tulekul 19. sajandi viimasel veerandil hakati kala praadima, 20. sajandi esimestel kümnenditel ka suitsutama. Grillimine levis laiemalt nõukogude ajal ja on uue hoo sisse saanud viimastel aastakümnetel.

Käik: pearoog
Portsjoneid: 4
Valmistusaeg: 1,5 h
Raskusaste: lihtne

Toorained

400 g puhastatud rääbist
4 suuremat kartulit
6 sl hapukoort
100 g võid
2 potti lehtsalatit
1 kimp rohelist sibulat
Rohelised ürdid: 10 g peterselli, 10 g murulauku,10 g tilli ja 10 g basiilikut

Peterselli-sidrunihake küüslauguga
1 sidruni koor
½ küüslaugu küünt
30 g petersellilehti

Valmistamine

1. Pese kartulid ja küpseta 250 ºC ahjus 45—60 minutit, võimalusel sütel puuahjus, lõkkes või grillil. Kartul on valmis, kui koorik on söestunud ja sisu pehme.

2. Lase võil toatemperatuuril pehmeneda. Nopi ürtidelt lehed ja tillioksad ning haki koos murulauguga peeneks. Sega kokku või ja hakitud ürdid, maitsesta sidrunimahla ja soolaga. Vormi toidukilesse nn võivorstikesed ja pane külma tahkuma.

3. Pese sidrun ja riivi peene riiviga ainult koore kollane osa. Pese ja nopi petersellilehed ning haki.

4. Pese salatilehed ja kuivata käterätiku või -paberi vahel. Haki roheline sibul.

5. Puhasta jahutatud värske rääbis. Pese maha soomused ja eemalda sisikond. Jäta alles pea ja selgroog.

6. Grilli rääbist mõlemalt poolt 1 minut, maitsesta soola ja pipraga.

7. Võta ahjust küpsenud koorega kartulid. Lõika kartulitesse avad 5 mm kuni 1 cm paksuse maitsevõi viilu jaoks.

8. Sega kokku rebitud salatilehed, hakitud roheline sibul ja hapukoor, maitsesta soola ja pipraga.

9. Aseta kala taldrikule ja puista üle peterselli-sidruni-küüslauguhakkega.

Fotod: Johannes Hõimoja

Viimati muudetud: 29.04.2022