Eesti oma supertoit – mustsõstar

Allikas: Mariann Liimal

Eesti oma supertoit – mustsõstar


Joonas KoppelOKO Resto peakokk

Eestimaa pakub kohaliku värske toorainena meile ohtralt vajalikku turgutust, mis lisaks parajale liikumisele ja heale unele aitab kahtlemata end nii vaimus kui kehas välja puhata. Eesti supertoitude artiklites tutvustame lihtsalt järgitavaid retsepte tuntud Eesti tippkokkadelt. Järgnevalt tuleb juttu Eesti ehk populaarseimast aiamarjast - mustsõstrast, mida võib leida kasvamas pea igas koduaias. Moosid, magustoidud, siirupid, mahlad, koogid – mustsõstar sobib igale poole!

Idüllilise Kaberneeme rannaküla jahtsadamas tegutseva OKO Resto peakokk Joonas Koppel jagab oma värskemaid retsepte, kus ta on kasutanud just mustsõstart.


Mustsõstrasalat

  • 200 grammi kitsejuustu
  • 100 grammi mustsõstraid
  • 1 saiaviil
  • salatirohelist
  • suvelilleõisi

Purusta mustsõstrad blenderis ja lase läbi sõela. Seejärel lisa kitsejuust ning sega see mustsõstramahlaga. Hõõru segu läbi sõela. Serveerimisel aseta saiakepikesed või leivalaastud juustu-mustsõstrasegule. Lisa värsked rohelised lehed ja suvelilleõied.


Mustsõstradessert

  • 500 grammi mustsõstraid
  • 200 grammi oliiviõli
  • 4 tl suhkrut
  • kulbitäis vanillijäätist
  • 6 sl kõrvitsaseemneõli

Blenderda värsked mustsõstrad, oliiviõli ja suhkur ning lase segu läbi sõela. Mikserda vanillijäätis koos kõrvitsaseemneõliga. Sega eraldi kausis mustsõstrad tuhksuhkruga. Serveeri värskelt!


Mustsõstrakokteil 

  • 4 cl gin
  • mustsõstraid
  • 3 cl sidrunheinasiirupit
  • 2 laimi
  • 1 toonik või mullivesi
  • mustsõstralehed

Võta suur veini- või kokteiliklaas, pigista sinna laimidest mahl ning lisa mustsõstrad. Seejärel lisa sidrunheinasiirup ja gin, mõned mustsõstralehed ja hõõru sõstraid veidi, et mahl neist välja tuleks. Lisa jää, toonik või mullivesi ja kaunista mustsõstralehekestega.

Viimati muudetud: 04.04.2022

Teema: Söök, Jook ja Ööelu